Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Ιουν-2019 11:33

  Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ):  Ζητάμε συνολική πολιτική για τον Τουρισμό, όχι αποσπασματικές ενέργειες

  Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ):  Ζητάμε συνολική πολιτική για τον Τουρισμό, όχι αποσπασματικές ενέργειες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα χρειάζεται προτάσεις, λύσεις και ένα νέο εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ο Τουρισμός πρέπει να κατέχει τη θέση που του αναλογεί και θα προσελκύει ξένες επενδύσεις και να διαχέει τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, κατά την κλειστή συνεδρίαση της 27ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

  "Ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία 22 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, ενώ στην αιχμή της τουριστικής περιόδου ο τομέας συμβάλει σχεδόν στο 20% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. 

  Ταυτόχρονα, την τελευταία τριετία, στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις 5,6 δισ. ευρώ. Συνολικά από την αρχή της κρίσης, ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας, αποκομίζοντας μία θετική εμπειρία. 

  Μέσα σε λίγες λέξεις, καταγράφεται και αποτυπώνεται αυτό που τόσα χρόνια, συστηματικά και επίμονα λέμε:  Ο Τουρισμός αποτελεί μια μοναδική, πολύτιμη αξία για την οικονομίας μας, για την Ελλάδα, για όλους … Αποτελεί την απόδειξη ότι με συστηματική δουλειά, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς και την ελληνική επιχειρηματικότητα, με συνεννόηση και διάλογο με τους εργαζόμενους, μπορούμε να καταφέρουμε πολύ σημαντικά πράγματα.  Και τη χρονιά που μας πέρασε, υπηρετήσαμε τον θεσμικό μας ρόλο στον δημόσιο διάλογο, με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, η απασχόληση, η χρήση του αιγιαλού, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και πολλά ακόμα κρίσιμα θέματα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού" δήλωσε κατά την ομιλία του.

  Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε όμως και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος. "Η υπερφορολόγηση εξακολουθεί να πνίγει το τουριστικό πακέτο, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πλέον δομικό χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρούμε και αναπτυσσόμαστε, και φυσικά τα διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία παραμένουν στο συντριπτικό μέρος τους άλυτα. 

  Τα προβλήματα, δεν μπορούν να κρύβονται άλλο κάτω από το χαλί. Θα έρθει η στιγμή που θα βγουν στην επιφάνεια. Όπως και κανένα μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο. Ζητάμε συνολική πολιτική και όχι αποσπασματικές ενέργειες. Ζητάμε συγκροτημένο σχέδιο και όχι ημίμετρα" σημείωσε. 

  "Ζούμε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη εποχή όπου οι περισσότερες από τις σταθερές που γνωρίσαμε στο παρελθόν δεν υπάρχουν πλέον.  Ζούμε σε ένα ασταθές περιβάλλον, με αλλεπάλληλες μεταβολές και αστάθμητους παράγοντες. Η Ελλάδα κλυδωνίστηκε τα τελευταία εννέα χρόνια από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Παγιδευμένη σε έναν παρατεταμένο αντιαναπτυξιακό φαύλο κύκλο, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, συσσωρευμένες παθογένειες και λάθος επιλογές. 

  Ο ελληνικός τουρισμός, παρέμεινε η αιχμή του δόρατος για την πληγωμένη οικονομία, ο πρωταρχικός κλάδος συμβολής στο εθνικό ΑΕΠ, παρέμεινε μια σημαντικότατη "δεξαμενή" άντλησης θέσεων εργασίας.

  Ενωμένοι όλοι εμείς που εκπροσωπούμε τον τουρισμό, δουλέψαμε για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική του ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

  Όλοι μαζί βάλαμε στόχο να εκσυγχρονίσουμε το προϊόν μας, να αναδείξουμε συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να ενισχύσουμε τη στρατηγική της ολιστικής, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. 

  Οι προσπάθειές μας αποφέρουν καρπούς. Στόχος μας πλέον είναι να μπούμε σε μια νέα περίοδο ωριμότητας. Μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο, επόμενο κύκλο μακροχρόνιας ανάπτυξης. Με ένα νέο εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων