Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Ιουν-2019 09:09

  Rivulis-Eurodrip: Η Ελληνο-Ισραηλινή σύμπραξη ξεκλειδώνει νέες επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η περαιτέρω διεύρυνση του αποτυπώματος του Ομίλου σε νέες αγορές και γεωγραφικές περιοχές είναι ο στόχος της Rivulis-Eurodrip, δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου τεχνολογιών άρδευσης στον κόσμο, μέλος του διεθνούς Ομίλου Rivulis.

  Δύο χρόνια μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, το νέο σχήμα έχει αναδειχθεί σε ισχυρό παίκτη του κλάδου, συνεισφέροντας το 20% των συνολικών πωλήσεων και το 25% των EBITDA, με σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη, σημαντικό μέρος της οποίας θα "περάσει" από την Ελλάδα και τη μονάδα στα Οινόφυτα.

  Μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση, ο Βασίλης Κυκριλής, Διευθύνων Σύμβουλος του Business Unit Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής της Rivulis σημείωσε σχετικά πως μετά τη συγχώνευση η Ελλάδα απέκτησε μεγαλύτερη σημασία και προσέλκυσε νέες επενδύσεις. "Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Η Eurodrip έχει αποκτήσει σημαντικό μέγεθος και διαθέτει την τεχνογνωσία, τις δυνατότητες, τους πόρους αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για να εισέλθει σε μια νέα φάση ανάπτυξης".

  Για το λόγο αυτό, μόνον την τελευταία 2ετια έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ (και συνολικά 10 εκατ. στην 5ετία) στη μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα Βοιωτίας, η οποία αποτελεί το Διοικητικό Κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής συντονίζοντας τέσσερις μονάδες σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο και Ρωσία αποτελώντας ταυτόχρονα σημαντικό κόμβο παραγωγής και διανομής για τις υπόλοιπες χώρες του Ομίλου Rivulis που εδρεύει στο Ισραήλ.

  Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, στις 14 γραμμές παραγωγής σωλήνα που λειτουργεί η μονάδα στα Οινόφυτα, παράγονται καθημερινά 3 εκατ. μέτρα προϊόντος, ενώ η παραγωγική δυναμικότητα καλύπτει 7,5 δισ. σταλάκτες σε ετήσια βάση. Η μονάδα αποτελεί το ένα από τα δύο εργοστάσια του Ομίλου Rivulis διεθνώς (το έτερο στο Ισραήλ) με καθετοποιημένη παραγωγή, υποστηρίζοντας το ένα από τα τρία τεχνολογικά κέντρα R&D του Ομίλου.

  Τα Οινόφυτα αποτελούσαν διαχρονικά την "καρδιά" της Eurodrip, της πρωτοπόρου ελληνικής εταιρείας που πίσω στο 1979 έγινε η πρώτη εταιρεία στην ευρωπαϊκή ήπειρο που εφάρμοσε την επαναστατική μέθοδο ελεγχόμενης παροχής νερού, την στάγδην άρδευση(drip irrigation), μία προηγμένη και οικονομικώς αποδοτική διαδικασία για την αγροτική παραγωγή, πετυχαίνοντας στην πορεία να καταστεί ένα εξαγωγικό success story. Περνώντας στον έλεγχο της Global Finance και με επικεφαλής τον Μιχάλη Παναγή, έφθασε να αποτελεί το 2013, χρονιά που πωλήθηκε έναντι συνολικά 68 εκατ. στο fund Paine & Partners, τον τέταρτο μεγαλύτερο παίκτη στην παγκόσμια αγορά συστημάτων άρδευσης. Τρία χρόνια μετά, το fund αποφασίζει να αναζητήσει εταίρο, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγχώνευση των Eurodrip και Rivulis.

  Σήμερα το μερίδιο της Eurodrip ξεπερνά το 60% στην εγχώρια αγορά, εξάγει πάνω από το 80% της παραγωγής σε περισσότερους από 1.000 πελάτες και πραγματοποιεί πωλήσεις σε πάνω από 60 χώρες. Αποτελεί, παράλληλα, μία από τις μακροβιότερες παραγωγικές μονάδες της περιοχής της Βοιωτίας και παρέχει απασχόληση σε 240 εργαζόμενους. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, το 2019 "τρέχει" με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 11% και πωλήσεις αναμένονται στα επίπεδα των 38 εκατ. ευρώ, από 35 εκατ. το 2018.

  Βασίλης Κυκριλής

  Επέκταση

  Η επόμενη ημέρα φέρνει επεκτατικές κινήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Κυκριλής, πέρα από τις παραδοσιακές αγορές της Rivulis-Eurodrip, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και τα Βαλκάνια, η εταιρεία διαβλέπει μια νέα φάση ανάπτυξης προερχόμενη από χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης και της Κεντρικής Ασίας.

  Σε αυτό, κομβικό ρόλο θα έχει η πρόσφατη σύμπραξη της Rivulis και του POLYPLASTIC Group, του μεγαλύτερου κατασκευαστή πλαστικών σωλήνων και θερμοπλαστικών υλικών στη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με αντικείμενο την ίδρυση κοινοπραξίας στη Ρωσία. Η νέα εταιρεία, POLYPLASTIC Rivulis Irrigation Systems προχωρά στη δημιουργία μίας μονάδας παραγωγής και αποθήκευσης συστημάτων μικροάρδευσης στο Volzhskiy, έξω από το Volgograd, στη μεγαλύτερη γεωργική ζώνη της Ρωσίας, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

  Η νέα συνεργασία δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης για την Rivulis Eurodrip καθώς η κοινοπραξία των POLYPLASTIC και Rivulis θα υπάγεται διοικητικά στο Business Unit που εδρεύει στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική ομάδα θα παράσχει την εκπαίδευση του προσωπικού στη Ρωσία και τεχνική υποστήριξη. Παράλληλα, η μονάδα της Rivulis Eurodrip στα Οινόφυτα θα αποτελέσει αποκλειστικό προμηθευτή σταλακτών σε όλες τις γραμμές παραγωγής στη Ρωσία. Επίσης, μέσω της διεύρυνσης του δικτύου πελατών, αναμένεται ενίσχυση των πωλήσεων ορισμένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τη συγκεκριμένη αγορά που θα συνεχίσουν να παράγονται στην Ελλάδα.

  Παράλληλα, επίκειται στρατηγική συνεργασία για την αγορά της Σ. Αραβίας, που αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλο, με τη Rivulis Eurodrip να αναμένεται να υλοποιήσει νέες επενδύσεις για να καλύψει τη συγκεκριμένη αγορά.

  Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Rivulis, με έδρα στο Ισραήλ και δραστηριότητα από το 1966, διαθέτει σήμερα 16 εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής, 2.000 εργαζομένους, τρία Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ισραήλ, San Diego-Καλιφόρνια και Ελλάδα) και πολυάριθμα Κέντρα Σχεδίασης σε όλο τον κόσμο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων