Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Μαϊ-2019 09:11

  Παγωμένες οι συζητήσεις Fortress - Στέγγου

  Παγωμένες οι συζητήσεις Fortress - Στέγγου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σχεδόν ανύπαρκτη είναι η πρόοδος που καταγράφεται στο μέτωπο των συζητήσεων μεταξύ της οικογένειας Στέγγου και της Fortress. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ως αντικείμενο τη χορήγηση ρευστότητας ύψους 50 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό fund στην Τεχνική Ολυμπιακή, της οποίας μεγαλομέτοχοι με 64,5% είναι τα μέλη της οικογένειας Στέγγου, ενώ ποσοστό περίπου 10% ελέγχει το fund Fidelity Investments.

  Πηγές με γνώση αναφέρουν στο Capital.gr ότι το deal πόρρω απέχει από την ολοκλήρωσή του, καθώς παρότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, δεν υπάρχει συμφωνία για σειρά ζητημάτων. Η Fortress φέρεται να συζητά την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τεχνικής Ολυμπιακής με επιτόκιο που ξεπερνάει το 10%, ποσοστό που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και αναμένεται να επιβαρύνει τα έξοδα από τόκους της εταιρείας.

  Επίσης, με δεδομένο ότι η τεχνική εταιρεία διαθέτει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 192 εκατ. ευρώ από τις οποίες 72,7 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός, καθιστά απαραίτητη όχι μόνο την κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά και τη συνολική αναδιάρθρωση της εισηγμένης. Στο παζλ αυτό αναπόσπαστο κομμάτι είναι η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς (φωτογραφία), που, όμως, προχωράει με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, ενώ, κατά ορισμένες εκδοχές, ενδέχεται η διαδικασία να μην ολοκληρωθεί, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το ύψος του ζητούμενου τιμήματος. Παρότι δηλαδή, το ενδιαφέρον είναι σημαντικό, ο πωλητής φέρεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει τίμημα σημαντικά χαμηλότερο από το ζητούμενο που τοποθετείται στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ.

  Κατά την αποτίμηση για τη χρήση του 2018, η αξία του Πόρτο Καρράς μειώθηκε κατά 72,5 εκατ. ευρώ, σε 394,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2017. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2018, προέκυψε επειδή η ζητούμενη τιμή πώλησης μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της προς πώληση έκτασης. Αλλά κι επειδή η λήξη στις 31 Δεκεμβρίου 2020 των οικοδομικών αδειών για την ανάπτυξη 526 κατοικιών "πριονίζει" την εύλογη αξία του ακινήτου, δεδομένου ότι θα χρειαστεί να εκκινηθεί, εκ νέου, η διαδικασία ανανέωσής τους.

  Τα μεγέθη

  Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του 2018, το κυκλοφορούν ενεργητικό (36,7 εκατ. ευρώ) είναι χαμηλότερο από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (72,7 εκατ. ευρώ) της Τεχνική Ολυμπιακή, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο κίνησης να είναι αρνητικό. Ποσό ύψους 28 εκατ. ευρώ αφορά βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις από τις οποίες περίπου 24 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοφληθούν με την υπογραφή της σύμβασης αναχρηματοδότησης με μεγάλο οργανισμό του εξωτερικού, όπως αναφέρει η εισηγμένη.

  Ταυτόχρονα, από τους πέντε κλάδους, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται, μόνο οι δύο είναι κερδοφόροι. Οι τομείς, δηλαδή, των ξενοδοχείων και της διαχείρισης μαρίνων απέφεραν το 2018 λειτουργική κερδοφορία περίπου 5 εκατ. ευρώ και 581,4 χιλιάδων ευρώ, αντίστοιχα. Αντίθετα, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ζημιές από τις κατασκευές (-2,7 εκατ. ευρώ), το καζίνο (-335,7 χιλ. ευρώ) και τις πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών και αγαθών (-233,3 χιλ. ευρώ).

  Πάντως, ο αριθμοδείκτης γενικής ρευστότητας παραμένει άνω του 1, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία ενδέχεται να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Σε αυτό βέβαια, θα παίξει ρόλο το εάν στεφθούν με επιτυχία οι συζητήσεις της Τεχνική Ολυμπιακή με τις συστημικές τράπεζες, αλλά και με ξένο fund για την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού. Όπως κι αν αξιοποιηθεί, επιτυχώς -και προτού λήξει τμήμα του δανεισμού της- η "γραμμή άμυνας" της εταιρείας, το Πόρτο Καρράς του οποίου η εύλογη αξία υπερβαίνει το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης των 36 εκατ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων