Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Μαϊ-2019 09:00

  Glasnost στις τιμές των προϊόντων

  Glasnost στις τιμές των προϊόντων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Από τη Glasnost του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και την πρώην Σοβιετική Ενωση έχουν περάσει πάνω από τρείς δεκαετίες. Κι όμως η Glasnost συνεχίζει να είναι επίκαιρη, ως… ιδέα. Διαφάνεια θέλει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι τιμές των προϊόντων σε όλο το μήκος της αλυσίδας.

  Μετά λοιπόν τη συμφωνία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και την υιοθέτηση κανόνων για τη γεωργική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το τρίτο στοιχείο για τη βελτίωση της δικαιοσύνης στην αλυσίδα τροφίμων, με την εισαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι τιμές σε όλο το μήκος της αλυσίδας. 

  Το βασικό σκεκτικό είναι πως ενώ υπάρχουν πολυάριθμες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στις γεωργικές αγορές (τιμές, όγκοι παραγωγής, αποθέματα κ.λπ.), είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι πληροφορίες σχετικά με άλλες βασικές αγορές της αλυσίδας τροφίμων, και συγκεκριμένα τις αγορές που αφορούν τους γεωργούς και τους καταναλωτές σε επίπεδο μεταποίησης τροφίμων και λιανικής πώλησης. Αυτή η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις της αγοράς από τους μεταποιητές και τους λιανοπωλητές έχει χαρακτηριστεί ως "μαύρο κουτί" της αλυσίδας γεωργικών τροφίμων και με τη τελευταία πρόταση επιχειρεί να ανοίξει αυτό το κουτί.

  Στόχος της νέας πρωτοβουλίας της ΕΕ είναι να καταστήσει διαθέσιμες κρίσιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι τιμές των γεωργικών προϊόντων διατροφής σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφίμων. Η μεγαλύτερη διαφάνεια μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις και να βελτιώσει τα χρηστά συναλλακτικά ήθη μεταξύ των σταδίων της αλυσίδας τροφίμων, υποστηρίζει η Ε.Ε. Από τις διαφορές στις τιμές αγοράς και πώλησης είναι δυνατόν να αντληθούν πληροφορίες για τα ενδιάμεσα έξοδα (όπως η μεταφορά, η ασφάλιση, η αποθήκευση κ.λπ.) μεταξύ πωλητή και αγοραστή, αναφέρει η Επιτροπή.

  Τα προτεινόμενα μέτρα θα καλύπτουν τους τομείς του κρέατος, των αβγών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των οπωροκηπευτικών, των αροτραίων καλλιεργειών, της ζάχαρης και του ελαιολάδου. Τα εν λόγω μέτρα βασίζονται σε υφιστάμενα συστήματα και διαδικασίες συλλογής δεδομένων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη για την υποβολή στην Επιτροπή πληροφοριών σχετικά με την αγορά, με ευρύτερη πλέον εμβέλεια. Κάθε κράτος μέλος θα είναι υπεύθυνο για τη συλλογή των δεδομένων σχετικά με τις τιμές και την αγορά. 

  Σύμφωνα με τις διαδικασίες της Επιτροπής η πρόταση θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες 4 εβδομάδες και θα αρχίσει να ισχύει έξι μήνες μετά την έκδοσή της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ