Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαϊ-2019 07:51

  Τραβούν την ανηφόρα τα "φέσια" του ΕΣΥ

  Τραβούν την ανηφόρα τα "φέσια" του ΕΣΥ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα 531 εκατ. ευρώ άγγιξαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, που φαίνεται να μην μπορούν πλέον να αντέξουν τις συνεχείς μειώσεις της χρηματοδότησής τους από τα κρατικά ταμεία.

  Η νέα συσσώρευση οφειλών φάνηκε ήδη από την αρχή του έτους, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και το τελευταίο δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, από 294 εκατ. ευρώ που ήταν τα "φέσια" του ΕΣΥ στο τέλος του 2018, έφτασαν τα 359 εκατ. τον Ιανουάριο, τα 446 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και όπως αποδεικνύεται εξακολουθούν να τραβούν την ανηφόρα, αφού σε διάστημα μόλις τριών μηνών αυξήθηκαν κατά 80%.

  Την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία και τις μεγάλες ελλείψεις σε στελέχωση και υλικά σκιαγράφησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων με αφορμή την εικοσιτετράωρη απεργία την προηγούμενη Πέμπτη.

  Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι υποδομές και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων είναι διαλυμένος, ενώ πενήντα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο και το 60% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένος. Σε εκατό κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν τα ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια λόγω έλλειψης προσωπικού ή βλαβών. 

  Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ για φέτος είναι κατά 65 εκατ. ευρώ χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρσι, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών τους κατά 242 εκατ.

  Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση στο ταμείο των δημόσιων νοσοκομείων, αφού και το 2018 είχε προγραμματιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό να λάβουν 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017. Ειδικότερα φέτος προβλέπεται να διατεθούν στα νοσοκομεία 1,154 εκατ. ευρώ από 1,219 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. 

  Όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες γιατρών και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς φέρνουν τα φάρμακα από το σπίτι τους, όπως επίσης αναλώσιμα και χειρουργικά υλικά. 

  Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι επίσης εμφανείς. Από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που επικαλείται η Ομοσπονδία, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η Κυβέρνηση παρέλαβε μόνιμο προσωπικό στο υπουργείο Υγείας 79.535 άτομα, που το Δεκέμβριο του 2018  μειώθηκε στα 78.688.

  Προσθέτει πως δεν έγινε καμία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού από το 2017,  αν και αποχώρησαν 3.000 με συνταξιοδότηση και πως 1.100 θέσεις που προκηρύχτηκαν τώρα είναι προς αντικατάσταση του επικουρικού. 

  Β. Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων