Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαϊ-2019 07:52

  Ισχυρό ενδιαφέρον ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση ΔΕΚΟ

  Ισχυρό ενδιαφέρον ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση ΔΕΚΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στη χρηματοδότηση του business plan εισηγμένων και μη δημοσίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

  Έως σήμερα ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τοποθετήσει στη χώρα μας κεφάλαια που αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ. Η ΕΤΕπ "παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με δάνεια 1,5-2 δισ. ευρώ, ετησίως", όπως αναφέρουν στελέχη της στο Capital.gr.

  Τα σχέδια χρηματοδότησης ελληνικών ΔΕΚΟ

  Η χρηματοδότηση των ελληνικών ΔΕΚΟ, βρέθηκε στο επίκεντρο, πρόσφατης, κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης της ΕΤΕπ με τη διοίκηση της ΕΕΣΥΠ, υπό τη Ράνια Αικατερινάρη και τους επικεφαλής 14 δημόσιων εταιρειών.

  Όπως αναφέρουν στο Capital.gr από την ΕΤΕπ, σε στενή συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ, στόχος είναι ο εντοπισμός των περιπτώσεων εκείνων που πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης του τραπεζικού ιδρύματος.

  Βασικά κριτήρια των επενδύσεων που υλοποιεί η ΕΤΕπ είναι να υπηρετούνται οι στόχοι της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της καινοτομίας και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού.

  Για παράδειγμα, η ETEπ μαζί με μεγάλο αριθμό ιταλικών εμπορικών τραπεζών έχουν παράσχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 115 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση και την ενίσχυση του εκθεσιακού κέντρου Fiera στο Μιλάνο.

  Ένα αντίστοιχο περιουσιακό στοιχείο, η ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ, θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της τράπεζας της Ε.Ε. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι αφενός η επένδυση να είναι αποδοτική και αφετέρου να οδηγεί σε μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Ενδεικτικά, για το εκθεσιακό κέντρο του Μιλάνο εκτός από τον επιχειρησιακό στόχο της βελτίωσης των μεγεθών του, σχεδιάζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην οροφή του κτηρίου.

  Στην Ελλάδα, η ΕΤΕπ αξιολογεί την υλοποίηση επενδύσεων στη διαχείριση υδάτινων πόρων, όπου οι υποδομές βρίσκονται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, τις έξυπνες μεταφορές, τον τομέα των τροφίμων και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

  Τα προς χρηματοδότηση, βέβαια, projects θα πρέπει να είναι "ώριμα", με τα στελέχη της ΕΤΕπ να θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι ΔΕΚΟ μετά την ένταξή τους στην ΕΕΣΥΠ έχουν αποκτήσει ενιαία στρατηγική, αλλά και αυξημένη λογοδοσία και διαφάνεια.

  Σχετικά με το χρηματοοικονομικό μοντέλο, όπως εξηγούν από την ΕΤΕπ, το ευρωπαϊκό τραπεζικό ίδρυμα, ως επί το πλείστον, χρηματοδοτεί μέχρι ένα ποσοστό ένα έργο, ενώ στο χρηματοδοτικό μείγμα εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν οι συστημικές τράπεζες-που εκδηλώνουν ισχυρό ενδιαφέρον- όσο και άλλοι επενδυτές.

  Η δημιουργία συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η έκδοση ομολόγων και το project finance (αφορά κατά βάση μεγάλα έργα υποδομής) είναι ορισμένα από τα εργαλεία χρηματοδότησης με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το business plan των συμμετοχών της ΕΕΣΥΠ.

  Οι συμμετοχές της ΕΕΣΥΠ σε αριθμούς

  Οι δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ αντιπροσωπεύουν συνολικά 35.000 εργαζόμενους, ετήσιο μεταφορικό έργο 134 εκατ. οχηματοχιλιομέτρων με περισσότερες από 613 εκατ. επιβιβάσεις, περισσότερες από 7 εκατ. συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, 9.000 ετήσιες διελεύσεις πλοίων από τη Διώρυγα της Κορίνθου, 5 εκατ. πελάτες ύδρευσης και 4 εκατ. πελάτες αποχέτευσης και αξία άνω του 1,5 δισ. ευρώ από τη διακίνηση χονδρικής φρούτων, λαχανικών, κρέατος και αλιευμάτων από τις αγορές ετησίως.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ