Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Μαϊ-2019 16:19

  Το παρασκήνιο του colpo grosso της Olympia για την απόκτηση της Media Markt

  Το παρασκήνιο του colpo grosso της Olympia για την απόκτηση της Media Markt
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Τυπικές λεπτομέρειες, αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, απομένουν για να υπογραφεί η συμφωνία απόκτησης του ελέγχου της Media Markt από το Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού.

  To colpo grosso που επιχειρηματία που έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για να αναπτύξει την Public τον Νο 1 omnichannel retailer στην αγορά, που πέρυσι πέτυχε ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας και αύξηση πωλήσεων, χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να φτάσει σε σημείο ολοκλήρωσης.

  Οι Γερμανοί της Media Markt, που έχουν παρουσία από το 2005 στην Ελλάδα, αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω της έντασης του ανταγωνισμού, της συρρίκνωσης της "πίτας" στον κλάδο και της διαρκούς πίεσης στα οικονομικά αποτελέσματα της ελληνικής θυγατρικής τους, είχαν ξεκινήσει πάνω από έναν χρόνο τις διαδικασίες για την αναζήτηση επενδυτή.

  Οι συζητήσεις με την Πλαίσιο Computers δεν προχώρησαν (η εταιρεία αναπτύσσει αυτόνομα τα σχέδιά της για είσοδο στις λευκές συσκευές) και η Olympia ξεκίνησε αποκλειστικές συζητήσεις με τη γερμανική πολυεθνική Media Markt Saturn Retail Group. Οι καθυστερήσεις ήταν διαρκείς και υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι για να αποσαφηνιστούν οικονομικά και άλλα σημεία.

  Μετά την ολοκλήρωση του due diligence οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει επιτευχθεί αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και μένει να υπογραφεί η τελική συμφωνία, η οποία προβλέπει τη δημιουργία νέας, κοινής εταιρείας, στην οποία ο ελληνικός όμιλος θα κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ο γερμανικός όμιλος, που ελέγχεται από την Ceconomy AG, θα διατηρήσει μικρότερο ποσοστό.

  Η δομή του deal αναμένεται να γίνει γνωστή στο επόμενο διάστημα, ωστόσο όλα δείχνουν πως με την κίνηση αυτή η Olympia Group ισχυροποιεί το αποτύπωμά της ως retailer στην Ελλάδα, αποκτώντας παρουσία σε ένα κομμάτι της αγοράς –των αποκαλούμενων "λευκών" οικιακών συσκευών– όπου η Κωτσόβολος διατηρεί τα πρωτεία. Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει η θυγατρική του ομίλου Dixons, αλλά και πώς σκοπεύει να αυξήσει τα μερίδιά της η Media Markt υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

  Η Media Markt λειτουργεί σήμερα 12 καταστήματα στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας, απασχολώντας περί τους 700 εργαζομένους. Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (1/10/2016 - 30/9/2017), οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 188 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ