Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Μαϊ-2019 09:38

  Η Ελλάδα στο Δ.Σ. της παγκόσμιας ρυθμιστικής και εποπτικής αρχής  των ελεγκτικών εταιρειών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Πρόεδρος της IFIAR  Brian  Hunt απονέμει τιμητική πλακέτας στον  Α' Αντιπρόεδρο της ΕΛΤΕ κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο

  Θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Φόρουμ των αρχών που εποπτεύουν τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές (International Forum of Independent Audit Regulators - IFIAR), απέκτησε η Ελλάδα (Ε.Λ.Τ.Ε.). Η εκλογή έγινε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του IFIAR που πραγματοποιήθηκε  την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρόδο υπό τη διοργάνωση της Ε.Λ.Τ.Ε.

  Στο IFIAR το "παρών"  δίνουν οι αντίστοιχες εποπτικές αρχές σημαντικών χωρών όπως οι ΗΠΑ (PCAOB), το Ηνωμένο Βασίλειο (FRC),το Άμπου Ντάμπι (ADAA), η Αυστραλία (ASIC), ο Καναδάς (CPAB), η Γαλλία (H3C), η Γερμανία (AOB), η Ιαπωνία (CPAAOB / FSA), η Ολλανδία (AFM), η Σιγκαπούρη (ACRA), η Νότια Αφρική (IRBA), η Ελβετία (FAOA).

   Είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΤΕ θέτει υποψηφιότητα και εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ. του IFIAR,  ενδυναμώνοντας έτσι την παρουσία της χώρας σε συμβούλια διεθνών οργανισμών. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τον Α΄ Αντιπρόεδρο της ΕΛΤΕ  Παναγιώτη Γιαννόπουλο  ο οποίος και  θα εκπροσωπεί την εποπτική αρχή της Ελλάδος  στο νέο Δ.Σ. του IFIAR.  Η  εκπροσώπηση αυτή δίνει τη δυνατότητα δυναμικής συμμετοχής της ελληνικής εποπτικής αρχής στη λήψη αποφάσεων στις παγκόσμιες εξελίξεις στο χώρο της ελεγκτικής  καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο για  την προστασία του επενδυτικού κοινού.

  Νέος πρόεδρος  της IFIAR εκλέχθηκε ο Frank Schneider (FAOA, Ελβετία) με τον Duane Des Parte (PCAOB, ΗΠΑ) να εκλέγεται ως  Αντιπρόεδρος.

  Με την αποστολή του IFIAR να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, ενισχύοντας την εποπτεία του ελέγχου σε παγκόσμιο επίπεδο, το θέμα του συνεδρίου (Ο εξελισσόμενος κόσμος της ελεγκτικής)  επιλέχθηκε, σε αναγνώριση της σημαντικότητας των συζητήσεων που διεξάγονται σε διάφορα κράτη - μέλη για το μέλλον και τη συνάφεια του ελέγχου ",δήλωσε ο Brian Hunt, Πρόεδρος του IFIAR. "Η ετήσια συνάντησή μας, αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τα μέλη μας να κατανοήσουν περαιτέρω και να αναλύσουν συλλογικά  προσεγγίσεις σε αυτά τα επίκαιρα ζητήματα".

  Η αρχική ενότητα του συνεδρίου αφορούσε τα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζει τόσο το επάγγελμα όσο και οι εποπτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων παραδειγμάτων για τις άμεσες εμπειρίες των εποπτικών αρχών να διαχειρίζονται προκλήσεις και να αναλύουν τις προτεινόμενες αλλαγές στις δικαιοδοσίες τους.

  Ομιλία σχετικά με τις προσδοκίες των επενδυτών από τις ελεγκτικές εταιρείες και τις εποπτικές αρχές, πραγματοποιήθηκε από τον Paul Lee, ανεξάρτητο σύμβουλο επενδύσεων του Investor Forum και μέλος του Brydon Review σχετικά με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ο ρόλος των Επιτροπών Ελέγχου (Audit Committees) στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ των μελών του IFIAR, των εκπροσώπων των επιτροπών ελέγχων, των επενδυτών και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

  Οι Πρόεδροι των IAASB και IESBA παρουσίασαν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, καθώς επίσης και το πλάνο των εργασιών τους, τονίζοντας παράλληλα την αποδοτικότητα του διαλόγου που διεξάγεται με το IFIAR και τη σπουδαιότητα των αποτελεσμάτων των δημόσιων διαβουλεύσεων που διενεργούνται από το IFIAR.

   Ο διαρκής διάλογος για θέματα ποιότητας του ελέγχου με τα μεγαλύτερα  δίκτυα των ελεγκτικών εταιριών παγκοσμίως παραμένει σε υψηλή θέση στον κατάλογο των προτεραιοτήτων του IFIAR. Ειδικότερα, οι CEOs των έξι μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών παγκοσμίως(BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG και PwC) ανέπτυξαν  διάλογο με τα μέλη του IFIAR και παρέθεσαν  τις τρέχουσες δραστηριότητες των δικτύων τους για τη βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου σε  παγκόσμια κλίμακα. Θέματα συζήτησης, αποτέλεσαν: η κουλτούρα των εταιρειών, οι προκλήσεις σχετικά με την πρόσληψη και τη διατήρηση του προσωπικού, οι προσπάθειες που απαιτούνται από  όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να κλείσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των προσδοκιών των χρηστών των οικονομικών καταστάσεων και των ελεγκτών των εταιρειών (expectation gap) καθώς και η παρακολούθηση και μέτρηση της ποιότητας του ελέγχου από τις ελεγκτικές εταιρείες. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ