Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Μαϊ-2019 13:47

  IBG: Buy για την μετοχή του ΟΤΕ, τι "βλέπει" για τα αποτελέσματα α' τριμήνου

  IBG: Buy για την μετοχή του ΟΤΕ, τι "βλέπει" για τα αποτελέσματα α' τριμήνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2019 του OTE (ανακοινώνονται στις 9 Μαΐου ) δίνει η IBG, επισημαίνοντας πως το νέο έτος ξεκίνησε μέτρια για την επιχείρηση. Όπως εκτιμά,  τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 918 εκατ. ευρώ (+ 1,4% σε ετήσια βάση), το pro forma EBITDA στα 309 εκατ. ευρώ (-1,5% ετησίως) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 50 εκατ. ευρώ (σταθερά σε ετήσια βάση). Πάντως, η IBG διατηρεί την σύσταση Buy για την μετοχή του ΟΤΕ και την τιμή-στόχο στα 13 ευρώ, "βλέποντας" περιθώριο ανόδου της τάξης του 10,6% από την τρέχουσα τιμή της στο ταμπλό. 

  Για λόγους σύγκρισης, οι εκτιμήσεις της IBG δεν περιλαμβάνουν την επίδραση του νέου ΔΠΧΑ 16 το όποιο εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, και δεν λαμβάνουν υπόψη τις διακοπείσες δραστηριότητες (δηλαδή την Mobile Albania).

  Στις οικονομικές καταστάσεις του για το έτος 2018, ο ΟΤΕ έδωσες το εξής guidance για τον αντίκτυπο του ΔΠΧΑ 16 στα αποτελέσματά του:

  α) Αύξηση στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων λόγω κεφαλαιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων με δικαίωμα χρήσης και αναγνώρισης απαίτησης από μισθώσεις, σε ένα εύρος από Ευρώ 390,0 έως Ευρώ 470,0 (εξαιρουμένων τυχόν προσαρμογών για προπληρωμένα ή δεδουλευμένα μισθώματα) και μια αντίστοιχη αύξηση των υποχρεώσεων από μισθώσεις.

  β) Στην ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων, οι "αποσβέσεις και απομειώσεις" αναμένεται να αυξηθούν σε ένα εύρος από 8 έως 12 ποσοστιαίες μονάδες

  γ) Οι "χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα" αναμένεται να αυξηθούν σε ένα εύρος από 20 έως 30 ποσοστιαίες μονάδες

  δ) Βελτίωση των "λειτουργικών κερδών προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων" που θα κυμαίνεται σε ένα εύρος 75-100 εκατ. ευρώ

  Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εκτιμήσεις, η IUBG προβλέπει πως το pro-forma EBITDA θα διαμορφωθεί στα 330 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 49 εκατ. ευρώ,  υποθέτοντας: α) εξοικονόμηση στις λειτουργικές δαπάνες ύψους 21 εκατ. ευρώ, β) αύξηση των εξόδων απομείωσης κατά 19 εκατ. ευρώ, γ) αύξηση των επιτοκιακών εξόδων κατά 5 εκατ. ευρώ και δ) 50% φορολογικό συντελεστή.

  Τα έσοδα από την σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα αναμένονται στα 389 εκατ. ευρώ και το pro forma EBITDA στα 177 εκατ. ευρώ ( -5% σε ετήσια βάση) το α' τρίμηνο.

  Τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα αναμένονται στα 285 εκατ. ευρώ (+2,2% ετησίως) χάρη στην αύξηση της χρήσης data. Άλλες ελληνικές δραστηριότητες αναμένεται δώσουν έσοδα 114 εκατ. ευρώ (+5% ετησίως) και EBITDA 14,5 εκατ. ευρώ (+21% ετησίως) στο α' τρίμηνο, λόγω του OTEGlobe. Συνολικά τα έσοδα από τις ελληνικές δραστηριότητες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 694 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA στα 281 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο.

  Σε ότι αφορά τις δραστηριότητες στη Ρουμανία, η IBG εκτιμά ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 230 εκατ. ευρώ (+ 1,5% ετησίως) και το προσαρμοσμένο EBITDA στα 28 εκατ. ευρώ (-15%) Αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι πτωτικές τάσεις στα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής τηλεφωνίας (-20%), ενώ εκτιμά ότι η αύξηση των εσόδων χονδρικής σταθερής τηλεφωνίας θα κινηθεί στο 5%. Τα έσοδα κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 118 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,4% σε ετήσια βάση, λόγω της αναμενόμενης μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες κατά 8% σε ετήσια βάση. Συνολικά, η IBG αναμένει ότι οι αδύναμες επιδόσεις στην αγορά της Ρουμανίας θα παραμείνουν για ένα ακόμη τρίμηνο.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ