Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Μαϊ-2019 07:45

  Οι δικαστικές αποζημιώσεις κρατούν όρθια την Προοδευτική

  Οι δικαστικές αποζημιώσεις κρατούν όρθια την Προοδευτική
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μηδενικό κύκλο εργασιών εμφάνισε για δεύτερη συνεχή χρήση το 2018, η τεχνική εταιρεία Προοδευτική, η οποία, όμως, κατάφερε να παρουσιάσει καθαρά κέρδη της τάξης των 3 εκατ. ευρώ. Το 2017, η εταιρεία είχε καταγράψει λειτουργικές ζημιές της τάξης των 314 χιλ. ευρώ, με τον τζίρο να παραμένει μηδενικός.

  Οι δικαστικές απαιτήσεις

  Τον Απρίλιο του 2018, η Προοδευτική εισέπραξε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών της, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, από το ρουμανικό Δημόσιο για το έργο 4R2 (Hateg) για το οποίο είχε προσφύγει στη διαιτησία πριν από δύο χρόνια. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, αποτελεί την μερίδα του λέοντος των λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης της τεχνικής εταιρείας, τα οποία διαμορφώνονται συνολικά σε περίπου 4 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Προοδευτική εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας (243,8 χιλ. ευρώ) και διάθεσης (118,2 χιλ. ευρώ).

  Η υπόθεση της διεκδίκησης δικαστικών απαιτήσεων από το ελληνικό, ρουμάνικο- παλαιότερα και το βουλγάρικο- Δημόσιο χρονολογείται τουλάχιστον από το 2008 και θα έχει συνέχεια. Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του 2018, η εταιρεία για το 2019 "εντείνει τις προσπάθειές της για την είσπραξη των απαιτήσεών της (περιλαμβανομένων και των δικαστικά διεκδικούμενων) και τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσής της, ώστε να μειωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι υποχρεώσεις της, να αυξηθεί η ρευστότητά της και με τον τρόπο αυτό να μπορέσει να αποκτήσει ικανοποιητικό κεφάλαιο κίνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της”.

  Αυτή τη στιγμή, διεκδικεί 15 εκατ. ευρώ από αγωγές και διαιτησίες διεκδίκησης απαιτήσεων τεχνικών έργων κυρίως κατά ελληνικού και ρουμανικού δημοσίου και κατά τρίτων τεχνικών εταιρειών. Σε αυτά περιλαμβάνονται διεκδικήσεις:

  - από το ρουμανικό δημόσιο 3,5 εκατ. ευρώ και

  - από το έτερο μέρος της κοινοπραξίας Προοδευτική-Αθηνά ύψους 12 εκατ. ευρώ.

  Η εταιρεία τοποθετεί την εκδίκαση των παραπάνω απαιτήσεων μέσα στο 2019 ή αρχές του 2020, εκτιμώντας ότι θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

   

  Συνολικά ο όμιλος εμφανίζει δανεισμό 11,1 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 9,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 1,3 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων