Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Μαϊ-2019 10:27

  "Πράσινο φως" από τον αμερικανικό FDA έλαβε το ΙQOS

  "Πράσινο φως" από τον αμερικανικό FDA έλαβε το ΙQOS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:55

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Το "πράσινο φως” από το FDA, την Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων. έλαβε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η Philip Morris (θυγατρική της οποίας είναι η ελληνική εταιρεία Παπαστράτος), για τη διάθεση στις ΗΠΑ της συσκευής θερμαινόμενου καπνού IQOS και των ράβδων καπνού.

  Ως βάση της απόφασης έκριναν το IQOS ως κατάλληλο για την προστασία της δημόσιας υγείας διότι παράγει λιγότερες τοξικές ουσίες από τα τσιγάρα.

  Με την απόφαση αυτή η Παπαστράτος, θυγατρική της PMI, στο εργοστάσιο της οποίας στον Ασπρόπυργο παράγονται οι ράβδοι καπνού, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη εξαγωγών στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

  Σημειώνεται πως το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, είναι ένα από τα συνολικά τρία της PMI, στα οποία παράγονται αποκλειστικώς οι ράβδοι καπνού. Η Παπαστράτος έχει υλοποιήσει επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την παραγωγή των ράβδων καπνού που χρησιμοποιούνται στο IQOS στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, ενώ έχει δημιουργήσει και 400 νέες θέσεις απασχόλησης.

  Ήδη στην Ελλάδα 150.000 Έλληνες καπνιστές είναι καταναλωτές του θερμαινόμενου καπνικού προϊόντος της Παπαστράτος, με το 80% αυτών να έχει κόψει το συμβατικό τσιγάρο. Αποτέλεσμα το μερίδιο του IQOS να ξεπερνά πλέον το 5% στην εσωτερική αγορά, με τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης να είναι ορατές, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Παπαστράτος.  Σημειώνεται πως ο στόχος της Philip Morris International είναι έως το 2025 η διείσδυση του IQOS διεθνώς να φθάσει το 30%-40%.

  Η επίσημη ανακοίνωση

  Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. επιβεβαίωσε στις 30 Απριλίου ότι το IQOS, το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού της Philip Morris International (PMI), είναι κατάλληλο για την προστασία της δημόσιας υγείας και ενέκρινε την πώλησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η απόφαση του FDA είναι αποτέλεσμα της ενδελεχούς αξιολόγησης της αίτησης της PMI προς τον Οργανισμό, που υποβλήθηκε το 2017, για την έγκριση της κυκλοφορίας του προϊόντος.

  Σε αντίθεση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS θερμαίνει – αλλά δεν καίει – τον καπνό. Είναι το πρώτο ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού που λαμβάνει άδεια πώλησης στις Η.Π.Α., σε συνέχεια του νόμου του 2009, που εξουσιοδοτεί τον FDA να ρυθμίζει τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας των καινοτόμων προϊόντων.

  Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του FDA ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της PMI, είπε:

  "Η απόφαση του FDA να εγκρίνει την κυκλοφορία του IQOS στις Η.Π.Α. είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τους περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς, άνδρες και γυναίκες, που καπνίζουν. Κάποιοι θα διακόψουν το κάπνισμα. Οι περισσότεροι δεν θα το διακόψουν και για αυτούς το IQOS προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Μόνο μέσα σε δυο χρόνια, 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εγκατέλειψαν εντελώς το τσιγάρο και το αντικατέστησαν με το IQOS. Η σημερινή απόφαση του FDA δίνει αυτή την ευκαιρία και στους Αμερικανούς ενήλικους καπνιστές. Όλοι μας στην PMI είμαστε αποφασισμένοι να αντικαταστήσουμε τα συμβατικά τσιγάρα με εναλλακτικά προϊόντα χωρίς τον καπνό του τσιγάρου, που συνδυάζουν προηγμένη τεχνολογία και αυστηρή επιστημονική τεκμηρίωση. Η ανακοίνωση του FDA είναι ένα ιστορικό ορόσημο.”

  Πρόσθεσε, "Η απόφαση καθορίζει σαφείς οδηγίες για την κυκλοφορία του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων μάρκετινγκ, που μεγιστοποιούν την ευκαιρία για τους ενήλικες να αντικαταστήσουν τα συμβατικά τσιγάρα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την μη ενδεδειγμένη χρήση του. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτόν τον στόχο. Ο FDA έχει θέσει υψηλές προδιαγραφές και θα δουλέψουμε μαζί του για να εφαρμόσουμε την απόφαση ώστε το IQOS να φτάσει στο κατάλληλο κοινό – τους ενήλικους καπνιστές.”

  Η PMI θα διαθέσει το IQOS στην αγορά των Η.Π.Α. μέσω αποκλειστικής άδειας με την Altria Group, Inc., της οποίας η θυγατρική Philip Morris USA έχει την τεχνογνωσία της αγοράς και τις υποδομές για να διασφαλίσει την επιτυχημένη κυκλοφορία του. Η PM USA είναι έτοιμη να ξεκινήσει το πλάνο λανσαρίσματος του IQOS.

  Η PMI υπέβαλε εμπεριστατωμένη επιστημονική τεκμηρίωση για την υποστήριξη αφενός της αίτησης άδειας κυκλοφορίας (Premarket Tobacco Product Application - PMTA) και αφετέρου της παράλληλης αίτησης για την έγκριση του IQOS ως "Προϊόν Καπνού Τροποποιημένου Κινδύνου" (Modified Risk Tobacco Product Application - MRTPA), που ο FDA συνεχίζει να εξετάζει.

  Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ανέφερε "Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ενήλικους καπνιστές των ΗΠΑ οι οποίοι θα έχουν, πλέον, πρόσβαση σε καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο, όπως και τα 7,3 εκατομμύρια καπνιστές στον κόσμο. Στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται αποκλειστικά στο IQOS, με σημαντικό μερίδιο αγοράς πανελλαδικά, καθιστώντας τη χώρα μας την 3η αγορά του IQOS παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία και τη Λιθουανία, όπως ανακοίνωσε η ΡΜΙ στην χθεσινή ετήσια συνέλευση των μετόχων της. Το εργοστάσιο της Παπαστράτος είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις."

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ