Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Μαϊ-2019 07:51

  Μόλις 2,5 χιλιάδες κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα στην Ελλάδα

  Μόλις 2,5 χιλιάδες κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Η συζήτηση για την παροχή κινήτρων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, με μείωση της γραφειοκρατίας και γρηγορότερες διαδικασίες, για την προσέλκυση κλινικών μελετών στην Ελλάδα για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια. Το 2013 ενδεικτικά, είχε υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση (από τον τότε υφυπουργό Υγείας Μ. Σαλμά) για τη διευκόλυνση της φαρμακευτικής έρευνας. Επίσης πριν από δύο χρόνια, είχε εκδοθεί σε ΦΕΚ το νέο θεσμικό πλαίσιο που όριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις των κλινικών μελετών στη χώρα μας. Εντούτοις μέχρι και σήμερα τα αποτελέσματα παραμένουν μη ικανοποιητικά.

  O αριθμός των κλινικών μελετών ανεξαρτήτως φάσης ή σταδίου, που διεξήχθησαν στην Ελλάδα μέχρι το 2018 ήταν 2.506 (1.434 ολοκληρωμένες), όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ με τίτλο "Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2018".  Παράλληλα, η δαπάνη της φαρμακευτικής βιομηχανίας για έρευνα και ανάπτυξη αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής δαπάνης στη χώρα μας ,ποσοστό υψηλότερο από τις υπόλοιπες νότιες χώρες .

   

   

  Εντούτοις, όπως εξηγούν στελέχη από το χώρο του φαρμάκου, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να γίνει ακόμη ελκυστικός τόπος για κλινικές μελέτες, ενώ χώρες παρόμοιας δυναμικής, όπως το Βέλγιο, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα επενδύονται λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ ετησίως για κλινικές μελέτες, τη στιγμή που με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν έσοδα άνω των 250 εκατ. Από 80 εκατ., το 20% (16 εκατ.) αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο και 15% (12 εκατ.) στα συμμετέχοντα νοσοκομεία, καλύπτοντας μόλις το 4% των φαρμακευτικών αναγκών. Το Βέλγιο, αντίθετα, κερδίζει περίπου 2,5 δισ. από τις φαρμακευτικές που υλοποιούν εκεί τα ερευνητικά του προγράμματα, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν το 50% των αναγκών των πολιτών σε φάρμακα.

  Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία του ΙΟΒΕ κάθε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για κλινικές μελέτες στη χώρα μας αυξάνει το ΑΕΠ κατά 22 εκατ. ευρώ και δημιουργεί 436 νέες θέσεις εργασίας για επαγγελματίες και επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης. Αν αυξηθούν κατά 100 εκατ. ευρώ τα ποσά που επενδύονται στη χώρα μας κάθε χρόνο για νέες κλινικές μελέτες τα άμεσα οφέλη θα είναι 220 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και 4.360 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

  vicky.kourlibini@capital.gr


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ