Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Απρ-2019 09:07

  Αυξήθηκε η ζήτηση για θέσεις στάθμευσης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  To 2019 η αγορά αυτοκινήτου εμφάνισε άνοδο σε ποσοστό 17,4%, σε σχέση με το 2017, με τον αριθμό των ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων να διαμορφώνεται σε 103.431. Χωρίς αμφισβήτηση, απέχει από τη "χρυσή εποχή” του 2008 με τις περισσότερες από 267.200 πωλήσεις, ενώ τον περασμένο Μάρτιο οι ταξινομήσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 13,9%, συγκριτικά με το 2018. Παρ' όλα αυτά, η αγορά αυτοκινήτου, βάσει και των θετικών επιδόσεων του κλάδου λιανικής, έχει εγκαταλείψει τα χειρότερα, με τους άδειους δρόμους του 2012 και του 2013 να είναι μακρινό παρελθόν και την κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους (π.χ. +4% στην Αττική Οδό) να ενισχύεται.

  Αυξάνεται η ζήτηση για πάρκινγκ

  Έτσι, δεν ξαφνιάζει η αύξηση της ζήτησης για πάρκινγκ. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το Capital.gr, το δίκτυο χώρων στάθμευσης PolisPark εμφάνισε το 2018, έναντι του 2017, αύξηση τζίρου από 10% έως 30% (σε συνάρτηση με την τοποθεσία του χώρου στάθμευσης). Σημειώνεται ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται εννέα σταθμούς πάρκινγκ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, αναπροσάρμοσε τον περασμένο Αύγουστο την τιμολογιακή πολιτική της, αυξάνοντας τη χρέωση ανά ώρα σε 2 ευρώ από 1,50 ευρώ. Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν μείωσε τη ζήτηση, καθώς η χρέωση παραμένει από τις χαμηλότερες που διατίθενται σε υπόγειους χώρους στάθμευσης σε μεγάλα αστικά κέντρα.

  Διψήφια αύξηση καταγράφουν τα έσοδα και άλλων εταιρειών διαχείρισης χώρων στάθμευσης εντός των αστικών κέντρων.

  Ταυτόχρονα, ενισχυμένη είναι και η κυκλοφορία, όπως απεικονίζεται από τις κρατήσεις, στους χώρους στάθμευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), οι οποίοι βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού, αλλά η ανοδική μεταβολή καταδεικνύει την τάση της αύξησης της κυκλοφορίας των Ι.Χ. Συνολικά, στους τρεις χώρους στάθμευσης του "Ελευθέριος Βενιζέλος", δηλαδή στο P1 (704 θέσεις), στο P2 (654 θέσεις) και στο P3 (5.657 θέσεις), συνολικά το 2018, έναντι του 2017, οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 4%. Εύλογα, το πάρκινγκ μακράς διαρκείας (P3) παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση (+9%), ενώ οι ηλεκτρονικές κρατήσεις αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου των κρατήσεων.

  Εξάλλου, την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης για -κυρίως σε προσιτές τιμές- πάρκινγκ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό επιδιώκουν να ικανοποιήσουν οι "made in Greece” εφαρμογές βραχυχρόνιας μίσθωσης ιδιωτικών χώρων στάθμευσης, που βρίσκονται, ακόμη, σε εμβρυακό στάδιο. Σε αυτού του είδους τις app, που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης να εξασφαλίσουν έσοδα, ανήκουν η Parkgene, η οποία στηρίζεται στην τεχνολογία Blockchain, με την εταιρεία να έχει δημιουργήσει το δικό της νόμισμα που αποκαλεί "Gene”.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων