Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 27-Απρ-2019 10:35

  Οι προτεραιότητες και οι στόχοι της Mars East Med για το 2019

  Οι προτεραιότητες και οι στόχοι της Mars East Med για το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελίνα Παπαθανασίου, People & Organization Director της Mars East Med μιλά στο Capital.gr για την νέα ταυτότητα της εταιρείας και την έναρξη υλοποίησης του φιλόδοξου πλάνου Sustainable in a Generation Plan που υλοποιεί η η Mars Inc σε διεθνές επίπεδο.

  Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο

  Κυρία Παπαθανασίου, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το λανσάρισμα μιας νέας ταυτότητας για την εταιρεία. Ποιος είναι ο στόχος και τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση;

  Στα 111 χρόνια λειτουργίας μας ό,τι κάνουμε έχει ως βάση τις Πέντε Αρχές μας και τους επιμέρους σκοπούς των διαφόρων προϊοντικών κατηγοριών. Σήμερα, συμπληρώνουμε περισσότερο από έναν αιώνα επιχειρηματικής δράσης και επενδύουμε στις επόμενες γενιές. Το ‘O κόσμος που θέλουμε να έχουμε αύριο ξεκινά με το πώς λειτουργούμε την επιχείρηση μας σήμερα’ αποτελεί στην ουσία μια επαναδιατύπωση του σκοπού μας, ώστε να αποτυπώνεται με πιο σαφή και συγκεκριμένο τρόπο η διαδρομή που δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε. Αφορά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με βιώσιμο τρόπο, σήμερα, ως θεμέλιο δημιουργίας του κόσμου που θέλουμε να έχουμε αύριο.

  Και έτσι μπορούμε να δείξουμε και στις νεότερες γενιές όλα όσα αντιπροσωπεύει η Mars και κυρίως τις αξίες που θα συνοδεύουν την εταιρεία για πολλά χρόνια ακόμα.

  Αναλάβατε τη θέση της People & Organization Director της Mars East Med πριν από περίπου 2 χρόνια. Θα θέλατε να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας από την πρώτη μέρα έως και σήμερα; Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους της;

  Αυτά τα δύο χρόνια είναι για εμένα ένα υπέροχο ταξίδι που έχει απ’ όλα: προσωπική ανάπτυξη, στιγμές μεγάλης υπερηφάνειας, προκλήσεις, δυσκολίες, χρήσιμα διδάγματα, εκπλήξεις, συγκινήσεις, πολύτιμες εμπειρίες, νέους φίλους. Η Mars είναι μια πολύ ζεστή εταιρεία και είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν αυτή την ατμόσφαιρα, κάνοντας πράξη το Associate Concept (τη φιλοσοφία δηλαδή που διέπει την εταιρεία ως εργοδότη). Πρόκειται για μια σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου που είναι πολύ πιο ουσιώδης και βασίζεται στην εμπιστοσύνη και το σεβασμό, με ελευθερία στη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών. Σίγουρα η πολιτική open-space (που εφαρμόζουμε από το 1920) είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που βοηθάει στη διατήρηση ενός κλίματος συνεργασίας. Επιπλέον, το γεγονός ότι είμαστε μια οικογενειακή εταιρεία, με απόλυτη προσήλωση σε συγκεκριμένες Αρχές, μας επιτρέπει να λαμβάνουμε σήμερα τις κατάλληλες αποφάσεις που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε τον κόσμο που θέλουμε για το μέλλον. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι εργαζόμενοι (για εμάς θεωρούνται ως συνεργάτες και γι’ αυτό ορίζονται ως Associates) μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν, απολαμβάνοντας μοναδικές εμπειρίες και συνεργαζόμενοι με άλλους ταλαντούχους συναδέλφους.

  Η Mars συγκαταλέγεται στη λίστα Great Place to Work δηλαδή των καλύτερων εταιρειών που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον στην Ευρώπη. Ποια θεωρείτε είναι ότι είναι τα χαρακτηριστικά και στοιχεία της εταιρείας που της επιτρέπουν να κατατάσσεται σταθερά σε υψηλές θέσεις στον συγκεκριμένο θεσμό;

  Νιώθουμε πολύ υπερήφανοι για τις διακρίσεις που λαμβάνουμε, για το εργασιακό μας περιβάλλον τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο  επίπεδο. Είναι μια σημαντική απόδειξη της αξίας που δίνουμε στην ανάπτυξη ενός συνεργατικού περιβάλλοντος, αλλά και των αποτελεσμάτων που πετυχαίνουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που διαφοροποιεί τη Mars είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς οι εργαζόμενοι κάνουμε πράξη τις Πέντε Αρχές της εταιρείας: Ποιότητα, Αμοιβαιότητα, Υπευθυνότητα, Αποτελεσματικότητα, Ελευθερία. Οι Πέντε Αρχές δεν είναι για εμάς ένα ευχολόγιο ή ένα απλό μότο. Είναι η πυξίδα μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε και λαμβάνουμε αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο σύνολο των 115.000 εργαζομένων της Mars παγκοσμίως.

  Και φέτος η Mars προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής εμπειρίας και εκπαίδευσης σε απόφοιτους πανεπιστημίων και σχολών, μέσω του προγράμματος ‘Mars Leadership Experience’. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό το πρόγραμμα;

  Είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά που υλοποιούμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Φέτος είδαμε πολύ μεγάλη αύξηση αιτήσεων από Έλληνες απόφοιτους αλλά και τελειόφοιτους φοιτητές. Το πρόγραμμα Mars Leadership Experience εντάσσεται στη συνολική φιλοσοφία της εταιρείας και οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματικά πολύτιμη γνώση και εμπειρία, δίπλα σε κορυφαία στελέχη της Mars. Στη διάρκεια των 3 ετών του κάθε κύκλου του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έχουν τη ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες management και ένα πολύ δομημένο προφίλ και όλα αυτά αποτελούν σίγουρα πολύτιμα εργαλεία για μια συναρπαστική σταδιοδρομία.

  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη 2 Ελληνίδες απόφοιτοι που εργάζονται στα γραφεία της Mars στην Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς το πρόγραμμα προσφέρει δυνατότητα μετακίνησης σε 50 χώρες στην Ευρώπη και τη Νότια Αφρική.

  Η Mars Inc έχει ανακοινώσει σε διεθνές επίπεδο από το 2017 και την έναρξη υλοποίησης ενός φιλόδοξου πλάνου - του Sustainable in a Generation Plan – με στόχο τη σωστή διαχείριση του αποτυπώματός της. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για το πλάνο και τους στόχους που έχουν τεθεί;

  Το Sustainable in a Generation Plan είναι ένα πλάνο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mars, Grant Reid τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

  Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προβλέπεται μια επένδυση συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων και η ανάληψη δράσης σε 3 άξονες: Υγιής πλανήτης, Ευημερία για τους ανθρώπους, Θρεπτική ευημερία.

  Το πλάνο είναι στην ουσία μια αποτύπωση της ευρύτερης φιλοσοφίας της Mars ότι η βιομηχανία τροφίμων οφείλει να συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση ουσιαστικών αλλαγών για την αντιμετώπιση των άμεσων απειλών για τον πλανήτη μας και για το ανθρώπινο γένος.

  Σε αυτή τη βάση, το πρόγραμμα ‘Sustainable in a Generation Plan’ περιλαμβάνει σειρά από φιλόδοξους στόχους που βασίζονται στην αποφασιστικότητα της εταιρείας να ηγηθεί των αλλαγών που απαιτούνται για μια διευρυμένη εφοδιαστική αλυσίδα.

  Κάποια παραδείγματα είναι η επένδυση 1 δισ. δολαρίων για την οικοδόμηση ενός νέου παγκόσμιου μοντέλου εφοδιαστικής αλυσίδας κακάο με επίκεντρο μικρούς παραγωγούς και αγρότες, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε επίπεδο τέτοιο, που για όλα τα M&M’s® που παράγονται να χρησιμοποιείται ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές.

  Η δημιουργία αμοιβαίου οφέλους για τους ανθρώπους που ανήκουν στην εφοδιαστική αλυσίδα μας και ο έλεγχος των επιπτώσεων της δράσης μας στο περιβάλλον, αποτελούν στην ουσία ξεκάθαρες επιχειρηματικές μας επιλογές.

  Τέλος, ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι της Mars East Med για το 2019;

  Για το επόμενο διάστημα, εστιάζουμε τη δράση μας κυρίως στην ανάπτυξη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από δύο πυλώνες, την Εκτελεστική αριστεία και την Ανάπτυξη Ταλέντων. Στο πρώτο σκέλος, στόχος είναι η ανάπτυξη των προϊοντικών κατηγοριών μας μέσα από λανσάρισμα καινοτόμων προϊόντων που απαντούν στις ανάγκες των καταναλωτών και πελατών και προσφέρουν τη δυνατότητα για ενέργειες σε καταστήματα, δημιουργώντας αμοιβαίο όφελος για όλους: καταναλωτές, πελάτες, προμηθευτές και για τη Mars. Τέλος, σε ότι αφορά στην ανάπτυξη ταλέντων στόχος είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων των εργαζομένων μας μέσα από ανάληψη αρμοδιοτήτων που θα τους επιτρέψουν να εξελιχθούν περαιτέρω και θα τους προετοιμάσουν για την επόμενη ημέρα ενός διαρκώς εξελισσόμενου οργανισμού. Φυσικά, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σήμερα για τη δημιουργία του κόσμου που θέλουμε αύριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ