Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Απρ-2019 09:22

  ΣΕΒ: Τέλος η εταιρική σφραγίδα για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων

  ΣΕΒ: Τέλος η εταιρική σφραγίδα για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν απαιτείται πλέον η χρήση της εταιρικής σφραγίδας κατά τις συναλλαγές των επιχειρήσεων, όπως αποσαφηνίζει διευκρινιστική Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή η οποία εκδόθηκε μετά από παρέμβαση του ΣΕΒ. 

  Συγκεκριμένα, καταργείται οποιαδήποτε διάταξη, που απαιτεί ύπαρξη ή χρήση εταιρικής σφραγίδας για την απόδειξη της εκπροσώπησης/ διαχείρισης μιας επιχείρησης. Έτσι, πλέον αρκεί μόνο η υπογραφή, το όνομα και η περιγραφή της ιδιότητας του νόμιμου εκπροσώπου της, προκειμένου να αποδειχθεί ότι ενεργεί για λογαριασμό της.  

  Ο ΣΕΒ είχε αναδείξει το ζήτημα επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο που αφορά στην επιχείρηση πρέπει να αναζητείται αυτεπάγγελτα μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και να μην απαιτείται περαιτέρω προσκόμιση της από τις επιχειρήσεις (όπως π.χ. η εταιρική σφραγίδα).  

  Ποιο ήταν το πρόβλημα;

  Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις επιβαρύνονταν αδικαιολόγητα από την απαίτηση για χρήση εταιρικής σφραγίδας από το νόμιμο εκπρόσωπο ακόμη και για τις πιο απλές συναλλαγές, όπως το άνοιγμα εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικών ή διαδικτυακών υπηρεσιών, η υπογραφή διμερών συμβάσεων, κοκ., χωρίς η πρακτική αυτή να συμβάλλει επί της ουσίας στη διασφάλιση της νομιμότητας της εταιρικής εκπροσώπησης. 

  Τι αλλάζει;

  Γίνεται σαφές ότι η νομοθεσία απαγορεύει στους φορείς του δημοσίου να απαιτούν τη χρήση εταιρικής σφραγίδας από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης. Η πληροφορία σχετικά με την κατάργηση της απαίτησης αυτής θα αναγράφεται πλέον ρητά και στην Ανακοίνωση Σύστασης κάθε εταιρείας. 

  Σημειώνεται ότι η υποχρέωση χρήσης εταιρικής σφραγίδας για την απόδειξη της εκπροσώπησης/ διαχείρισης των επιχειρήσεων έχει καταργηθεί ήδη από το 2013 (Ν.4156/2013). Αφορμή για την κατάργηση ήταν η σχετική αρνητική αξιολόγηση όπως αποτυπώθηκε στην Έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

  Ωστόσο, αρκετοί φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα συνέχιζαν να ζητούν χρήση της εταιρικής σφραγίδας στα σχετικά έγγραφα. Η απαίτηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χρεώνονται οι επιχειρήσεις για 6 χρόνια με ένα επιπλέον κόστος έως και €40.

  Χάρης Φλουδόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ