Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Απρ-2019 11:51

  ΑΔΜΗΕ δείχνει ΡΑΕ για κωλυσιεργίες στο καλώδιο της Κρήτης

  ΑΔΜΗΕ δείχνει ΡΑΕ για κωλυσιεργίες στο καλώδιο της Κρήτης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έτοιμος να προχωρήσει στη δημοσίευση των τευχών προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς να διευκρινίζει εάν έχουν διαφοροποιηθεί οι όροι που πετούν εκτός του μεγάλου έργου την ελληνική βιομηχανία, εμφανίζεται ο ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, μοναδική εκκρεμότητα για να προχωρήσει το έργο είναι η αναγνώριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι το έργο της διασύνδεσης είναι εθνικό και προχωρά βάσει και των δηλώσεων του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη με φορέα χρηματοδότησης και υλοποίησης τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη.

  Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του ΑΔΜΗΕ είναι κομβικής σημασίας, η διαγωνιστική διαδικασία να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, καθώς η επιλογή των αναδόχων που θα υλοποιήσουν το έργο είναι απαραίτητο να έχει συμβεί εντός του έτους.  Το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου έως το τέλος του 2022, καθώς είναι απαραίτητο το Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρικής ενέργειας να ελαφρυνθεί από €400 εκ. ετησίως των ΥΚΩ, ενώ η χώρα έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, μέσω της απόσυρσης των ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ έχει συνδέσει την καθυστερημένη ολοκλήρωση του έργου με σημαντικές ποινικές ρήτρες . 

  Κατά τον ΑΔΜΗΕ η υλοποίηση του έργου της Διασύνδεσης θα απαιτήσει τουλάχιστον 3 χρόνια και επομένως τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και δεν υπάρχει πολυτέλεια κωλυσιεργίας. Πολύ περισσότερο για διαδικαστικά ζητήματα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι του ΑΔΜΗΕ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση και την κωλυσιεργία της ΡΑΕ.  

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία προς το Euroasia Interconnector να αναγνωρίσει την Αριάδνη ως φορέα υλοποίησης του έργου κοινού ενδιαφέροντος και να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό έως 39%.  

  Πλέον με το αναθεωρημένο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ το έργο θεωρείται εθνικό με φορέα υλοποίησης την Αριάδνη.  

  Οι ίδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ σημειώνουν ότι καθώς η ΡΑΕ έχει εγκρίνει τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής ως μέρος του PCI, η τροποποίηση των σχετικών αποφάσεων ώστε να αντανακλούν την καινούρια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί προαπαιτούμενο για να βγει στον αέρα άμεσα ο διαγωνισμός.  "Η "Αριάδνη" είναι έτοιμη και περιμένει από τον Ρυθμιστή να πράξει τα δέοντα” καταλήγουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ