Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Απρ-2019 12:25

  Στα "χέρια" των επενδυτών ο έλεγχος της επένδυσης

  Στα "χέρια" των επενδυτών ο έλεγχος της επένδυσης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στα "χέρια” των επενδυτών περνά ο ενδιάμεσος έλεγχος της επένδυσής τους που έχει ενταχθεί στον τελευταίο Αναπτυξιακό νόμο. Αυτή τη δυνατότητα δίνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να διενεργείται ο ενδιάμεσος έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στα καθεστώτα της ενίσχυσης του νόμου 4399/2016 πέραν της αρμόδιας υπηρεσίας και του εντεταλμένου οργάνου (Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών – ΕΜΠΕ) με ευθύνη του ίδιου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου.

  Όπως αναφέρεται στην τροπολογία ο επιχειρηματικός φορέας θα μπορεί να επιλέγει για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης του, είτε τη διενέργεια του αιτούμενου ελέγχου από Όργανο Ελέγχου που συγκροτείται με τυχαία κλήρωση από το ΕΜΠΕ, είτε να βεβαιώνει με δική του ευθύνη που θα συνοδεύεται με αντίστοιχες βεβαιώσεις-υπεύθυνες δηλώσεις, από ορκωτό ελεγκτή και όπου απαιτείται, αναλόγως των όρων υπαγωγής και του είδους της επένδυσης, από πολιτικό μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό ή άλλης επαγγελματικής ειδικότητας φυσικού προσώπου, για τη σύμφωνη με τους όρους του θεσμικού πλαισίου του νόμου 4399/2016 και της απόφασης υπαγωγής, υλοποίηση, των μέχρι το χρόνο της υποβολής του αιτήματος, δαπανών της επένδυσής του.

  Για την αξιοποίηση της εν λόγω δυνατότητας, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ο φορέας θα καλείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων να συνυποβάλλει με το αίτημα ελέγχου και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία, τις ως άνω βεβαιώσεις. Κατόπιν ελέγχου της πληρότητας των, η αρμόδια υπηρεσία θα εκδίδει απόφαση για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50%.

  Ο νομοθέτης, κάνει λόγο για "αξιόπιστη εναλλακτική διαδικασία, η οποία υπόκειται σε δειγματοληπτικό έλεγχο ενώ διατηρείται η πρόβλεψη της διενέργειας του τελικού ελέγχου από τα υφιστάμενα μέχρι σήμερα Όργανα Ελέγχου και τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, μέσω της οποίας παραλείπεται μέρος των σταδίων που οδηγούν στην πιστοποίηση της υλοποίησης του 50%, ήτοι η διενέργεια κληρώσεων για την επιλογή διαθέσιμων μελών ΕΜΠΕ που θα συμμετέχουν σε τακτικό έλεγχο και η συγκρότηση οργάνου ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία, η οργάνωση και διενέργεια του ελέγχου από το συγκροτηθέν όργανο και η από κοινού σύνταξη και υποβολή της σχετικής έκθεσης ελέγχου”.

  Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την πορεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Συγκεκριμένα θα δίνεται η δυνατότητα στους φορείς που επιλέγουν αυτή τη διαδικασία να ενεργοποιούν την καταβολή των ενισχύσεων ή και να θεμελιώνουν το δικαίωμα παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδύσεών τους, άμεσα, κατόπιν ολοκλήρωσης του ελέγχου πληρότητας του αιτήματος ελέγχου και των υπαβαλλόμενων βεβαιώσεων. Ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αποσυμφορηθούν, και θα μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα ελέγχου των φορέων που δεν επιλέγουν την ως άνω διαδικασία. Αναλογική εφαρμογή της ρύθμισης προβλέπεται και για τα επενδυτικά σχέδια του επενδυτικού νόμου του 2011.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων