Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Απρ-2019 13:06

  Ποια είναι η πραγματικότητα για τον Ιππόδρομο

  Ποια είναι η πραγματικότητα για τον Ιππόδρομο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Μια από τις κρισιμότερες ψηφοφορίες για το μέλλον του Ιπποδρόμου και των 3.500 οικογενειών που εργάζονται σε αυτόν, η επιβίωσή των οποίων είναι άμεσα εξαρτώμενη από τη λειτουργία του, λαμβάνει χώρα σήμερα στη Βουλή. Με την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την "Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων" τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2015 για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 έτη (έως το 2035).

  Συνοπτικά, οι τρεις αλλαγές που φέρνει η τροπολογία είναι η δυνατότητα συγχώνευσης της ζημιογόνου εταιρείας "Ιπποδρομίες ΑΕ” με την μητρική εταιρεία "ΟΠΑΠ ΑΕ”, η δυνατότητα προσαρμογής του καταβαλλόμενου μισθώματος με βάση επενδύσεις για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του ιπποδρόμου και η αλλαγή των χρήσεων γης του ιπποδρομίου, το οποίο αποκτά πλέον τις ίδιες χρήσεις με το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου (που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του). Οι αλλαγές αυτές είχαν συγκεκριμένη στόχευση και προφανώς δεν έγιναν αδικαιολόγητα, ώστε ο "ασθενής”, ο ελληνικός Ιππόδρομος, να μπορέσει να ξυπνήσει και να βγει από την εντατική.

  Η σημερινή κατάσταση στον Ιππόδρομο

  Για όσους είναι εξοικειωμένοι με τη σημερινή πραγματικότητα στον Ιππόδρομο, αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα πως εάν δεν περάσει η τροπολογία, χαμένοι θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο, το σύνολο των επαγγελματιών του ιπποδρόμου και οι ιδιοκτήτες ίππων. Το Δημόσιο θα είναι αντιμέτωπο με μια ολοκληρωτική απώλεια εσόδων από τις ελληνικές ιπποδρομίες και επιπλέον θα "φορτωθεί" ένα Ολυμπιακό ακίνητο το οποίο θα πρέπει να συντηρήσει, με τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας να φθάνουν τα 4 εκατ.ευρώ ετησίως, ώστε να μην έχει όμοια τύχη με τα "βομβαρδισμένα” ολυμπιακά κτίρια που αφέθηκαν ως κουφάρια. Ξεκάθαρα, τα κόστη αυτά θα επιβαρύνουν όλους τους Έλληνες φορολογούμενους. Από εκεί και πέρα, οι επαγγελματίες του χώρου και οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής. Σήμερα ο κλάδος επιβιώνει επειδή ο ΟΠΑΠ έχει θεσπίσει έπαθλα διπλάσιου ύψους από τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

  Από εκεί και πέρα, έχει ιδιαίτερη σημασία να αποσαφηνιστεί η πραγματικότητα που υφίσταται σήμερα αναφορικά με τον Ιππόδρομο και τις βελτιώσεις που επιφέρουν οι προωθούμενες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, δεν ευσταθεί ότι το ενοίκιο από τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ θα πέσει στις 200.000 ευρώ το χρόνο. Η τροπολογία ορίζει ότι μπορεί να γίνει συμψηφισμός (όπως ρητά προβλέπεται από την αρχική σύμβαση για την πρώτη τριετία) δαπανών συντήρησης και βελτίωσης του ακινήτου σε ποσοστό έως και 60% του μισθώματος, για την επόμενη τριετία και μόνο, μέχρι τη λήξη του έκτου έτους της συμβατικής διάρκειας μίσθωσης (έως 7 Ιανουαρίου 2022). Συνεπώς, το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα που θα καταβάλλεται προς το Ελληνικό Δημόσιο φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ (40% του μισθώματος). Από εκεί και πέρα, το εύλογο μίσθωμα θα καθοριστεί από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή, όπως είναι η βέλτιστη πρακτική της διεθνούς αγοράς. Πέραν αυτού, θα καταβάλλεται επιπλέον μίσθωμα για πρόσθετες δραστηριότητες εντός του ακινήτου. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις υπομίσθωσης σε τρίτους (π.χ. εκδηλώσεις, άλλες διοργανώσεις κλπ.), με την καταβολή 10% του εκάστοτε υπομισθώματος.

  Αντίστοιχα, δεν ευσταθεί ότι ο συμψηφισμός δαπανών με το μίσθωμα είναι "δώρο" προς τον παραχωρησιούχο. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων του ιπποδρόμου φτάνει σχεδόν τα 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Χωρίς τις επενδύσεις της εταιρείας, ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Κράτος θα απαξιώνονταν, όπως συμβαίνει με πολλά Ολυμπιακά Ακίνητα. Σημειώνεται ότι η ισχύουσα σύμβαση μίσθωσης, δίνει στον ΟΠΑΠ το δικαίωμα να την καταγγείλει αζημίως στις 08/01/2021, δηλαδή με την πάροδο πέντε ετών από την έναρξη της δραστηριότητας. Όπως προαναφέρθηκε, η δυνατότητα συμψηφισμού δαπανών προβλέπεται ούτως ή άλλως από την αρχική σύμβαση για την χρονική περίοδο 2016, 2017 και 2018.

  Σε ότι αφορά το επιχείρημα ότι το κράτος θα χάσει τελικά περίπου 20 εκατ. ευρώ αφού δήθεν το μίσθωμα θα έπρεπε να μείνει ανεπηρέαστο για τα 20 χρόνια της παραχώρησης, αυτό δεν ευσταθεί αφού σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση μίσθωσης, ο ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα να την καταγγείλει ανά πάσα στιγμή αζημίως στις αρχές του 2021, δηλαδή με την πάροδο πέντε ετών από την έναρξη της δραστηριότητας. Αυτό δίνει στον ΟΠΑΠ τη δυνατότητα να αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις του Μαρκοπούλου, κάτι που σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα στερηθεί αυτομάτως το μίσθωμα των 2,5 εκατ. ευρώ για το ιπποδρόμιο (και θα επιβαρυνθεί ακόμη με τη συντήρησή του). Συνεπώς η όλη συζήτηση για ζημιές και ποσά που θα μπορούσαν να εισπραχθούν για 20 χρόνια είναι καθόλα αβάσιμη, ψευδής και κενή περιεχομένου.

  Επίσης, όπως έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, η εταιρεία όχι μόνον δεν παραβιάζει τις συμβατικές υποχρεώσεις που προβλέπουν τη διεξαγωγή ελάχιστου αριθμού ιπποδρομιών, αντίθετα υπερβαίνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Μέχρι σήμερα η εταιρεία διεξήγε περίπου 300 ιπποδρομίες ανά έτος με λιγότερα από 300 άλογα που είναι το συμβατικό όριο για τη διεξαγωγή ιπποδρομιών. Αν η εταιρεία τηρούσε πιστά τη σύμβαση δεν θα ήταν υποχρεωμένη τα τελευταία τρίμηνα να διοργανώνει ιπποδρομίες γιατί ο ενεργός πληθυσμός ίππων ήταν κάτω του αριθμού των 300. Μάλιστα για κάθε ένα από τα επόμενα 2 τρίμηνα ήταν απαλλαγμένη βάση της σύμβασης από το μην διεξάγει ιπποδρομίες. Περαιτέρω σημειώνεται ότι η εταιρεία ανά πάσα στιγμή μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης, αν ο μειωμένος ιππικός πληθυσμός κάτω των 300 άλογων κατά μέσο όρο, διατηρηθεί για δυο συνεχόμενα έτη.

  Οι χρήσεις γης

  Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για τις χρήσεις γης και κατά πόσον βλάπτονται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Ούτε αυτό συμβαίνει αφού, το ακίνητο του Ιπποδρόμου επί της ουσίας και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση πολλών ετών αποκτά τις ίδιες χρήσεις με το γειτονικό Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία Τουρισμού-Αναψυχής (Θεματικά Πάρκα, Εμπορικά Κέντρα και Αναψυχή). Ήταν παράλογο να υπάρχουν διαφορετικές χρήσεις γης σε ένα ενιαίο Ολυμπιακό Ακίνητο σε απόσταση 100 μέτρων. Οι τροποποιήσεις έρχονται να διορθώσουν αυτή την στρέβλωση και αβλεψία. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ιπποδρόμια μπορούν να χρησιμοποιούνται και για άλλες χρήσεις, με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι για κάθε νέα δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο ακίνητο θα προκύπτει επιπλέον μίσθωμα για το Δημόσιο, με βάση την αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων