Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Απρ-2019 07:50

  Μ. Αποστολίνας: "Η Intercontinental είναι μία ΑΕΕΑΠ μπουτίκ"

  Μ. Αποστολίνας: "Η Intercontinental είναι μία ΑΕΕΑΠ μπουτίκ"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στα 98 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Intercontinental ΑΕΕΑΠ, που κατά τον φετινό Αύγουστο θα συμπληρώσει τρία χρόνια από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εισηγμένη, κατά την τακτική γενική συνέλευση στις 3 Μαΐου θα λάβει απόφαση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 19,1 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης κοινών ομολογιακών δανείων. Η άντληση ρευστότητας φανερώνει ότι η εταιρεία προγραμματίζει νέες επενδύσεις, κοντεύοντας να διπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου της από 54,4 εκατ. ευρώ, πριν από τρία χρόνια, σε περίπου 98 εκατ. ευρώ.

  Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών του 2018, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Μάριος Αποστολίνας εξηγεί στο Capital.gr πως "παρά την αύξηση της δραστηριότητάς μας και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιό μας, τα κόστη μας έχουν διατηρηθεί σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας. Είμαστε μια ΑΕΕΑΠ "μπουτίκ" με βασικό μέλημα τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις, κάτι που θα συνεχίσει να είναι ο πλοηγός μας και για τα επόμενα έτη. Το όραμά μας δεν είναι να αποτελέσουμε τη μεγαλύτερη αλλά την πιο κερδοφόρα ΑΕΕΑΠ" αναφέρει.

  Όπως τονίζει, το μέρισμα που θα καταβληθεί τον Μάιο στους μετόχους της εταιρείας δεν υπόκειται σε φορολογία, ενώ το φορολογικό πλεονέκτημα της άδειας ΑΕΕΑΠ είναι εμφανές και στα δημοσιευθέντα οικονομικά αποτελέσματα.

  Το 2018 τα έσοδα από μισθώματα, σε επίπεδο ομίλου, κατέγραψαν άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 34,77%, σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 69,85%. Επίσης, η Intercontinental παρουσίασε κέρδη από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων ύψους 3,7 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ το 2017.

  "Με κέρδη 9,78 εκατ. ευρώ καταβάλουμε φόρο 736 χιλ. ευρώ και καμία προκαταβολή φόρου" διευκρινίζει.

  Ο κ. Αποστολίνας χαρακτηρίζει το 2018 έτος ορόσημο στην ιστορία της ΑΕΕΑΠ, με τις προοπτικές να διαγράφονται ευοίωνες. "Πράγματι, τα yields υποχωρούν στην αγορά. Πεποίθησή μου είναι πως η σωστή δόμηση των συναλλαγών δημιουργεί τις ευκαιρίες. Θεωρώ ότι - ανεξάρτητα από το πως θα κυλήσει η κτηματαγορά - μπορεί κάποιος να αγοράζει χαμηλότερα από την αγοραία αξία, επιλύοντας για παράδειγμα μια σειρά από φορολογικά, νομικά, τεχνικά, πιστωτικά και άλλα θέματα για το "ακίνητο στόχο". Πέρα από την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα στη λήψη των αποφάσεων. Τέλος, απαιτείται δημιουργικότητα, με σκοπό τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο εκάστοτε project" εξηγεί.

  Προσθέτει ακόμη πως η εταιρεία "κινείται συντηρητικά", με τις δανειακές της υποχρεώσεις προς το ενεργητικό της να είναι στο 27%.

  Το χαρτοφυλάκιο

  "Το χαρτοφυλάκιο "οικοδομήθηκε" εν μέσω οικονομικής κρίσης. Καθώς η αγορά βελτιώνεται αισθητά, καταγράφουμε υπεραξίες. Επειδή τα περασμένα χρόνια υπήρχαν αξιοσημείωτες αποδόσεις σε σχετικά μικρά deals, επιλέχθηκε η ιδιαίτερα επίπονη - αλλά αποτελεσματική τελικά οδός - της επέκτασης του χαρτοφυλακίου "κομμάτι-κομμάτι". Αντί δηλαδή να διαπραγματευτούμε και να αγοράσουμε 2-3 μεγάλα ακίνητα, αποκτήσαμε πάνω από 30 μικρότερα αλλά επιλεγμένα ένα προς ένα ακίνητα, σε δυσεύρετα yields" εξηγεί.

  Σημειώνει ότι μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της εταιρείας είναι η δημιουργία μιας υγιούς πελατειακής βάσης. "Απαριθμούμε πλέον δεκάδες φερέγγυους ενοικιαστές και έχουμε απεξαρτηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό από τον ένα και μοναδικό, πριν από 3,5 χρόνια, μισθωτή. Εκτός από την Alpha Bank, πελάτες μας αποτελούν πλέον περισσότερες από 30 σημαντικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικοί Μισθωτές και Υπομισθωτές είναι εταιρίες όπως η H&M, Friesland Campina, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Randstand, JP Morgan, Hempel, ΕΛ.Γ.Α., ΕΛ.ΣΤΑΤ, Public, Vodafone, BSB, Κωτσόβολος και Bread Factory" καταλήγει.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων