Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Απρ-2019 08:15

  Η FrieslandCampina θέλει τη Δωδώνη και τη ΔΕΛΤΑ

  Η FrieslandCampina θέλει τη Δωδώνη και τη ΔΕΛΤΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Ο ελληνικός βραχίονας της ολλανδικής συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας FrieslandCampina επαναφέρει το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά μέσω της απόκτησης τοπικής γαλακτοβιομηχανίας, με ισχυρή εξαγωγική παρουσία.

  Αυτό επιβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής της FrieslandCampina Hellas Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, ο οποίος είπε: "η εταιρεία δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για δραστηριοποίηση της στην αγορά της φέτας, κυρίως με στόχο τις εξαγωγές". Στη συγκεκριμένη αγορά ανέφερε ο ίδιος πως ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μέσω εξαγοράς, ενώ θύμισε πως στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν συζητήσεις με τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε συμφωνία”. 

  Έσπευσε πάντως να σημειώσει πως από την πλευρά της FrieslandCampina το ενδιαφέρον για απόκτηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας παραμένει ζωντανό, "αλλά όπως και στο ταγκό, χρειάζεται δύο για να χορέψεις”, τόνισε. Για να συμπληρώσει: "στην παρούσα φάση οι συζητήσεις με τη ΔΩΔΩΝΗ είναι ανενεργές. Προσωπικά θα ήθελα να ενεργοποιηθούν, όμως δεν εξαρτάται μόνο από τη μια πλευρά αυτό".

  Εκτός όμως από τη ΔΩΔΩΝΗ ενδιαφέρον υπάρχει και για τη ΔΕΛΤΑ, την οποία χαρακτήρισε ειδική περίπτωση καθώς εάν και όταν πιθανόν τεθεί θέμα πώλησης η FrieslandCampina θα δηλώσει παρών αποκλειστικά για το "κομμάτι” του γαλακτοκομικού τομέα.

  Η FrieslandCampina Hellas, η οποία εφέτος συμπληρώνει 90 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει υποψηφιότητα για την απόκτηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Κατά το παρελθόν είχε βρεθεί κοντά και στην απόκτηση της ΜΕΒΓΑΛ. Διαπραγματεύσεις, όμως, που δεν ευοδώθηκαν. Σήμερα η FrieslandCampina επαναφέρει το ενδιαφέρον της, το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά, θα υπάρξει ευτυχής, για την FrieslandCampina κατάληξη.

  Μέχρι τότε, η FrieslandCampina Hellas, συνεχίζει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα με την επέκταση του εργοστασίου που διαθέτει στην Πάτρα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ μέσω της οποίας αυξάνεται η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου κατά 50%. Οι εργασίες οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Μάιο αφορούν στην επέκταση των βιομηχανικών κτιρίων και στην εγκατάσταση νέου εξοπλισμού παραγωγής με τα αντίστοιχα συστήματα ελέγχου και αυτοματισμών, κυρίως στα στάδια επεξεργασίας και αποθήκευσης γάλακτος.

  Η επένδυση κρίθηκε επιβεβλημένη από τη διοίκηση της εταιρείας καθώς το εργοστάσιο λειτουργεί στα όρια του, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Η συνολική ετήσια παραγωγή του ανέρχεται σήμερα στους 75.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων, που μεταφράζονται σε 76 εκατομμύρια τεμάχια προϊόντων. Το εργοστάσιο παράγει τα γάλατα υψηλής θερμικής επεξεργασίας ΝΟΥΝΟΥ FAMILY, NOYNOYkid, Noulac, NOYΝOY CalciPlus, Choice, τις κρέμες γάλακτος NOYNOY και τη σειρά γιαουρτιών NOYNOY σε ποικίλες συσκευασίες και αποτελεί περιφερειακό κέντρο διανομής της εταιρείας για τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και μεγάλο μέρος της Μακεδονίας.

  Η FrieslandCampina Hellas, σύμφωνα με τα στελέχη της, ελέγχει μερίδιο 11,2% σε αξία στο σύνολο της αγοράς γαλακτοκομικών (πηγή: IRI). Ειδικότερα στο λευκό γάλα ελέγχει μερίδιο 23,5%, στο γάλα υψηλής παστερίωσης 28,7%, στην κρέμα γάλακτος 20,6%, στα κίτρινα τυριά 16,6% και στις βρεφικές κρέμες (39,5%). Πέρυσι οι πωλήσεις της κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2017, περίπου στα 270 εκατ. ευρώ ενώ η κερδοφορία εκτιμάται ότι θα κινηθεί ελαφρώς ανοδικά σε σχέση με το 2017.

  Διαβάστε ακόμη:

  FrieslandCampina Hellas: Επένδυση €5 εκατ. το 2019 στο Πρότυπο Εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ Πάτρας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων