Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Απρ-2019 09:09

  Στ. Κανάκης: Τι σημαίνει το deal με την Orkla Food

  Στ. Κανάκης: Τι σημαίνει το deal με την Orkla Food
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Η νορβηγική Orkla Food Ingredients, από τους κορυφαίους Ευρωπαίους προμηθευτές καταναλωτικών προϊόντων, συμφώνησε να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας Στέλιος Κανάκης έναντι 32,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση των Νορβηγών στην Ελλάδα, με τον Γιόχαν Κλάριν, εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ομίλου Orkla και CEO της Orkla Food Ingredients, να αναφέρει σχετικά με την Κανάκης πως "είναι καλά τοποθετημένη στην περιοχή και διαθέτει προοπτικές για καλή ανάπτυξη".

  Πέρυσι οι πωλήσεις της Στ. Κανάκης, που ιδρύθηκε το 1985, αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, έστω και οριακά, κατά 2,22%, ανερχόμενες στα 20,182 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων της υποχώρησαν κατά 4,12%, στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων της μειώθηκαν κατά 2,64%, διαμορφούμενα στα 2,140 εκατ. ευρώ.

  Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση έχει αναφέρει πως η διεύρυνση της εξαγωγικής της βάσης θα αντισταθμίσει, σε περιορισμένο βαθμό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, την όποια τυχόν μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, προσδοκά ότι θα καλύψει τυχόν απώλειες στην εγχώρια αγορά μέσω της διεκδίκησης μεριδίων αγοράς από ανταγωνιστές της με πιο αδύναμη χρηματοοικονομική διάρθρωση.

  Η Στ. Κανάκης, οι μετοχές της οποίας εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο το 2002, αντιπροσωπεύει σήμερα αποκλειστικά 28 από τους πιο γνωστούς διεθνείς οίκους παραγωγής πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε βαλκανικές χώρες.

  Η απόκτηση του ελέγχου από την Orkla θα πραγματοποιηθεί μέσω Δημόσιας Πρότασης (προσφέρει 4,36 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της Κανάκης) και έχει αποκτήσει μέσω του Χ.Α. το 7% της εισηγμένης. Στην Κανάκης το 82,3% ανήκει στην ομώνυμη οικογένεια που έχει αποδεχθεί την πρόταση.

  Δεκάδες κρούσεις

  Το deal της Στ. Κανάκης με έναν μεγάλο διεθνή παίκτη ήταν ουσιαστικά δρομολογημένο. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί ουκ ολίγες κρούσεις, ενώ βρέθηκε κοντά προ πενταετίας σε ένα άλλο deal, το οποίο τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

  Εκτός από την Orkla, προοπτικές στον κλάδο των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής έχει διακρίνει εδώ και μία διετία ακόμα ένας διεθνής παίκτης. Πρόκειται για τον όμιλο Switz Group, που έχει ήδη αποκτήσει θέση στην ελληνική Olympic Foods, που ιδρύθηκε το 1989 και δραστηριοποιείται στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού στην ελληνική αγορά. Επίσης ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας Khorakiwala, από την Ινδία, απέκτησε θέση και στην εισηγμένη εταιρεία παραγωγής παραδοσιακών κρητικών προϊόντων αρτοποιίας και snacks "Κρητών Άρτος ΑΕΒΕ", αλλά και στη CSM Hellas, που δραστηριοποιείται στη διάθεση πρώτων υλών λιπαρών, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, καθώς και κατεψυγμένων προϊόντων στην ελληνική αγορά.

  Επίσης, ο όμιλος SwitzGroup είναι ένας εκ των δύο σχημάτων που διεκδικούν την Παγωτά Δωδώνη, ο δεύτερος διεκδικητής είναι το σχήμα των ελληνικών εταιρειών Γιώτης-Γρηγόρης. Η προσφορά για την απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη κινείται στα επίπεδα των 8-9 εκατ. ευρώ, με την προσφορά του Ινδού να είναι ελαφρώς υψηλότερη απ’ αυτήν του σχήματος Γιώτης-Γρηγόρης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων