Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Απρ-2019 11:17

  Ελ. Βενιζέλος: Η πώληση του 30% και οι ακροβατισμοί Τσακαλώτου-Σπίρτζη

  Ελ. Βενιζέλος: Η πώληση του 30% και οι ακροβατισμοί Τσακαλώτου-Σπίρτζη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον κίνδυνο το ΤΑΙΠΕΔ, εξαιτίας ενεργειών του Δημοσίου και του υπουργείου Οικονομικών, να μην είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), χωρίς το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP Investments, ο βασικός μέτοχος του αεροδρομίου, να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης εντοπίζουν παράγοντες της αγοράς. Η αιτία; Ο κίνδυνος να χαθεί το "Waiver", δηλαδή το δικαίωμα που διαθέτουν οι Καναδοί μεγαλομέτοχοι του "Ελ. Βενιζέλος" να μπλοκάρουν την πώληση του 30%, εάν δεν συμφωνούν με την επιλογή του επενδυτή.

  Κατά την πρόσφατη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, έως το 2046, το Δημόσιο δεν απαίτησε-ως προβλεπόταν- από το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP Investments (με βασικό μέτοχο την AviAlliance) να παραιτηθεί από το δικαίωμα πρώτης άρνησης κατά την επικείμενη διαδικασία πώλησης του 30%, όπως και να τροποποιηθεί το καταστατικό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, διαδικασία για την οποία απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

  Την ίδια στιγμή, πριν ολοκληρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε νέα συμφωνία με τους Καναδούς, η οποία, αφότου έληξε στις 20 Δεκεμβρίου 2018, ανανεώθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) δεν έχουν, επίσημα, εγκρίνει τη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την PSP Investments για το Waiver.

  Με άλλα λόγια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εάν το ΥΠΟΙΚ δεν ανάψει το πράσινο φως, το Δημόσιο κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό ατού κατά την επικείμενη διαδικασία πώλησης του 30% του ΔΑΑ.

  Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών -κατατέθηκε με επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ- να λάβει το Δημόσιο την θέση που "χηρεύει" στο δ.σ. του ΔΑΑ, μετά την επικείμενη αποχώρηση του μέλους-του προέδρου- της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς το δάνειο προς την ΕΤΕπ αποπληρώνεται.

  Ωστόσο, αυτό, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν, θα είχε ως αποτέλεσμα, μετά την πώληση του 30%, το Δημόσιο και ο νέος αγοραστής, να αποκτήσουν τον έλεγχο του management του ΔΑΑ, τη στιγμή που οι Καναδοί κατέβαλαν 1,2 δισ. ευρώ για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Κι αυτό επειδή, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 30%, στο δ.σ. θα διέθεταν τέσσερα μέλη οι Καναδοί, δύο μέλη το Δημόσιο, δύο μέλη με δικαίωμα τοποθέτησης Οικονομικού Διευθυντή ο αγοραστής και ένα μέλος η ΕΤΕπ, που έχει γνωστοποιήσει ότι αποχωρεί από το δ.σ. του ΔΑΑ.

  Η πώληση του 30%

  Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, η πώληση του 30% του ΔΑΑ θα έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

  Στα υποψήφια σχήματα συγκαταλέγονται η γαλλική Vinci, ο όμιλος Κοπελούζου, η υφιστάμενη κοινοπραξία παραχώρησης του αεροδρομίου με leader το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP, ενώ μένει να φανεί, εάν κινεζικές εταιρείες θα δώσουν το "παρών".

  Πάντως, η διαδικασία της πώλησης του 30% του ΔΑΑ κινείται με μεγάλη βραδύτητα, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στη σημαντική καθυστέρηση που αντιμετώπισε η χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, λόγω και των προσκομμάτων που δημιουργούσε ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι το συμπληρωματικό μνημόνιο, που είχε γίνει γνωστό τον Δεκέμβριο του 2017, προέβλεπε ότι τον Μάρτιο του 2017 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 30%. Πλέον, ούτε το σενάριο για την προκήρυξη του διαγωνισμού τη φετινή άνοιξη φαίνεται να επαληθεύεται.

  Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία του ΔΑΑ, το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP έχει ποσοστό 40%, το ΤΑΙΠΕΔ 30%, το ελληνικό Δημόσιο 25% και η οικογένεια Κοπελούζου 5%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ