Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαρ-2019 07:37

  Την επόμενη ημέρα της Pasal κρίνει η συμφωνία εξυγίανσης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Την επόμενη ημέρα της Pasal κρίνει η συμφωνία εξυγίανσης

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Καθοριστική για την επόμενη ημέρα της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Pasal Development είναι η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Πριν από περίπου ένα χρόνο, η εταιρεία κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης  µε τις πιστώτριες τράπεζες Alpha και Εθνική, η οποία συζητήθηκε τον Μάιο του 2018, με την απόφαση να αναμένεται έως και τον Ιούνιο.

  Τι επιδιώκεται με τη συμφωνία εξυγίανσης

  Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2018, η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει:

  - την αποπληρωμή δανείων της Alpha Bank υπολοίπου  46,310 εκατ. ευρώ (31/12/2017), μέσω πώλησης ακινήτων έναντι συνολικού τιµήματος 23,2 εκατ. ευρώ µε αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Το υπόλοιπο ποσό των δανείων θα διαγραφεί ενώ θα αρθούν και όλες οι υφιστάμενες εγγυήσεις έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού.

  - την πληρωμή δανείου της Eurobank υπολοίπου 13,9 εκατ. ευρώ (31.12.2017) μέσω της πώλησης ακινήτου στην Χαλκίδα, που είναι ιδιοκτησίας της θυγατρικής εταιρείας ARVEN έναντι 1,35 εκατ. ευρώ µε αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Το υπόλοιπο ποσό των δανείων θα διαγραφεί ενώ θα αρθούν και όλες οι υφιστάμενες εγγυήσεις.

  -την αποπληρωμή δανείου της ΕΤΕ υπολοίπου 778 χιλ. ευρώ (31.12.2017) μέσω της πώλησης 2 οικοπέδων έναντι 960 χιλ. ευρώ. Το ποσό που προκύπτει πέραν της υφιστάμενης δανειακής υποχρέωσης θα χρησιμοποιηθεί και για την αποπληρωμή προς την Εθνική Leasing. Με την αποπληρωμή του δανείου θα αρθούν και οι υφιστάμενες εγγυήσεις προς την θυγατρική DORECO  -διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο Athens Heart- ύψους 55 εκατ. ευρώ

  -προς την πιστώτρια Trastor ΑΕΕΑΠ  προβλέπεται αποπληρωμή 255 χιλ. ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις µε επιτόκιο 1% και διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής ύψους 4,9 εκατ. (31.12.2017).

  -προς την Εθνική Leasing θα επιστραφεί το ακίνητο στο Μοσχάτο για το οποίο υπάρχει σύμβαση χρηματοδοτικής µμίσθωσης, θα αποπληρωθεί ποσό 180 χιλ. ευρώ εντός του 2019 και θα γίνει διαγραφή υπολοίπου της σύμβασης leasing.

  - Οι υποχρεώσεις προς το ∆ηµόσιο, Ασφαλιστικούς οργανισμούς και εργαζόμενους ύψους 189 χιλ. ευρώ και λοιπούς πιστωτές ύψους 353 χιλ. ευρώ θα αποπληρωθούν πλήρως.

  Τα μεγέθη

  Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, η αξία των επενδυτικών ακινήτων υποχώρησε σε 77,5 εκατ. ευρώ από 82,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός, σε επίπεδο ομίλου, ενισχύθηκε σε 133 εκατ. ευρώ από 130,2 εκατ. το 2017.

  Η Pasal, σε επίπεδο ομίλου, είχε συνολικά έσοδα 3,2 εκατ. ευρώ από τα οποία 2 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε εισπράξεις από μισθώματα, ενώ ποσό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ προήλθε από παροχή υπηρεσιών (κοινόχρηστες υπηρεσίες και έσοδα στάθμευσης του Athens Heart και αμοιβές υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων).

  Η εισηγμένη πέτυχε να μειώσει τις ζημιές σε 6,52 εκατ. ευρώ από 21,41 εκατ. ευρώ το 2017.

  Στο επίκεντρο της στρατηγικής με στόχο την εξυγίανση βρίσκεται η βελτίωση των μεγεθών του εμπορικού κέντρου Athens Heart στον Ταύρο.  Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, η αμερικανική εταιρεία Hines, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα και την εταιρεία ειδικού σκοπού Doreco που διαχειρίζεται το Athens Heart, έχει καταλήξει σε συμφωνία για την απόκτηση του εμπορικού κέντρου.

  Ωστόσο, προκειμένου αυτή να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί, σε πρώτη φάση, ένας αριθμός μισθώσεων στο εμπορικό κέντρο, που πρόκειται να αλλάξει concept. Την πλήρη αλλαγή του υφιστάμενου μίγματος χρήσεων με στόχο να αυξηθούν οι πωλήσεις και κατά συνέπεια το IRR και οι λοιποί δείκτες απόδοσης προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Athens Heart.

  To deal εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί όταν συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός μισθωτικών συμφωνιών, βάσει του νέου μίγματος χρήσεων.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων