Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαρ-2019 15:01

  Άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές για τη Μαρίνα Αλίμου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές για τη Μαρίνα Αλίμου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών που υπέβαλλαν τα τρία επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών προχώρησε σήμερα το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, επιβεβαιώνονται τις σχετικές πληροφορίες που δημοσίευσε προ ημερών το Capital.gr.

  Τη Μαρίνα Αλίμου, η μεγαλύτερη της χώρας, διεκδικούν η Lamda Dogus, σύμπραξη των ομίλων Λάτση και Dogus, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, 100% θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ και η Aviareps Hellas, όμιλος στον οποίο ανήκουν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport Hellas και Skyserv, καθώς και η αεροπορική εταιρεία Sky Express.

  Με στόχο να αυξήσει τον ανταγωνισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ είχε θέσει ως κριτήριο να υπάρχει διαφορά έως 15% στην προσφορά του τρίτου από τον δεύτερο προκειμένου και αυτός να μετέχει στη φάση του eAuction. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο κριτήριο πληρείται, κατά συνέπεια και οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές περνούν στην επόμενη, τελική, φάση και άρα θα τους ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά μέσω eAuction.

  Μέσα στο επόμενο 10ήμερο, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ (ΕΥ, Δικηγορικά Γραφεία Δρακόπουλος – Βασαλάκης & Your Legal Partners, Marnet) θα αξιολογήσουν τις λεπτομέρειες των οικονομικών προσφορών, όπως π.χ. τα χρηματοοικονομικά μοντέλα, τα business plan, τεχνικά θέματα όπως λ.χ. τον τρόπο χρηματοδότησης από τράπεζες κλπ. Έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει εκ νέου στις 26/3.

  Στη συνεδρίαση αυτή θα ληφθούν αποφάσεις για δύο σημαντικά θέματα που αφορούν στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη Μαρίνα Αλίμου. Πρώτον, να ορίσει και τυπικά τους προκριθέντες επενδυτές και δεύτερον, να οριστικοποιήσει τα χαρακτηριστικά του eAuction και, συγκεκριμένα, την ημερομηνία διεξαγωγής και την ώρα έναρξης του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, την τιμή εκκίνησης (σ.σ. το ύψος του ελάχιστου αποδεκτού προσφερόμενου τιμήματος, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλότερη έγκυρη υποβληθείσα οικονομική προσφορά και την ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας της παραχώρησης), το βήμα του διαγωνισμού (αύξηση προσφοράς) και τέλος τη διάρκεια του διαγωνισμού.

  Η μαρίνα Αλίμου που διαθέτει σήμερα πάνω από 1.100 θέσεις ελλιμενισμού λειτουργεί ως home port για την επαγγελματική δραστηριότητα ενοικιαζομένων επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών σκαφών χωρίς πλήρωμα (bare boats). Παράλληλα, διαθέτει μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης της χερσαίας έκτασης του τουριστικού λιμένα, έκτασης περίπου 210.000 τ.μ.. Ο επενδυτής πέρα από την υποχρέωση να βελτιώσει της υποδομές του τουριστικού λιμένα, θα μπορεί να αναπτύξει ευρείες χρήσεις τουρισμού - αναψυχής προς εκμετάλλευση, όπως ξενοδοχείο, χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης κ.α.

  Όπως είχε γράψει το Capital.gr., η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου θα επιτρέψει στο ΤΑΙΠΕΔ να έλθει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το 2019. ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο του 1 – 1,5 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών του Δημοσίου.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων