Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαρ-2019 08:36

  Αντιδράσεις για την εξομοίωση τσιγάρων με τα υποκατάστατα

  Αντιδράσεις για την εξομοίωση τσιγάρων με τα υποκατάστατα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Για δογματική στάση του υπουργείου Υγείας, το οποίο το κατηγορεί ότι δεν επιθυμεί να ανοίξει καν τον διάλογο και να εξετάσει τα επιστημονικά στοιχεία, κάνει λόγο η Παπαστράτος. Αφορμή για αυτή την αντίδραση της εταιρείας έχει σταθεί η σχεδιαζόμενη σήμερα ψήφιση στη Βουλή των διατάξεων που εξομοιώνουν τα υποκατάστατα του καπνίσματος με τα παραδοσιακά τσιγάρα. Τα υποκατάστατα είναι τα θερμαινόμενα στικ καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

  Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, τα επίμαχα άρθρα 96 και 97, εξισώνουν "εντελώς ατεκμηρίωτα", τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού με τα συμβατικά τσιγάρα και "στο εξής θα αντιμετωπίζονται σαν να είναι όλα ίδια μεταξύ τους".

  Η Παπαστράτος σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει πως τα προαναφερθέντα άρθρα "παρουσιάστηκαν ως κεραυνός εν αιθρία, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση - χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, και εντελώς αποσπασματικά σε ένα νομοσχέδιο που πραγματεύεται άλλα ζητήματα". 

  Επίσης η καπνοβιομηχανία, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας, ότι μεταξύ άλλων, καταργεί "τη διάταξη που θα επέτρεπε, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που το ίδιο το Υπουργείο Υγείας θα έθετε, την δυνατότητα τώρα αλλά και στο μέλλον της ενημέρωσης των ενήλικων καπνιστών για ενδεχομένως λιγότερο βλαβερές επιλογές από το συμβατικό τσιγάρο". 

  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, ο οποίος σημειώνει πως οι προς ψήφιση διατάξεις του σχεδίου περιλαμβάνουν τεχνικούς κανόνες που ήδη έχουν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν μπορούν να ψηφιστούν στη Βουλή πριν από την παρέλευση τουλάχιστον ενός τριμήνου.

  Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Κώστας Μπαργιώτας που κατέθεσε υπό μορφήν ερωτήματος πληροφορία ότι η ΕΕ ζήτησε τρίμηνο πάγωμα των δύο άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, τα οποία εξισώσουν τα ηλεκτρονικά με τα συμβατικά τσιγάρα.

  "Είναι αλήθεια κύριε υπουργέ πως η ΕΕ ζήτησε τρίμηνο πάγωμα των δύο άρθρων" είπε ο κ. Μπαργιώτας ρωτώντας τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό , με το ξεκίνημα της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας "Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων