Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Μαρ-2019 09:28

  ΤΕΜΕΣ: Η κίνηση-ματ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου με το Χίλτον

  ΤΕΜΕΣ: Η κίνηση-ματ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου με το Χίλτον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  "Το ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών είναι το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου", είχε πει ο Κόνραντ Χίλτον, ιδρυτής της φερώνυμης αλυσίδας ξενοδοχείων, στα εγκαίνια της υπερπολυτελούς μονάδας το 1963. Πλέον, η ξενοδοχειακή μονάδα, που έβαλε την Αθήνα στον χάρτη του διεθνούς τζετ-σετ, αλλάζει σελίδα, μετά την απόκτηση του ελέγχου του από την ΤΕΜΕΣ, την εταιρεία, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και τον Στέφανο Θεοδωρίδη, που ελέγχει το εμβληματικό θέρετρο της Μεσσηνίας Costa Navarino. Μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων, η εταιρεία θα αποκτήσει το 51% της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 46, ενώ το 49%, που κατέχει η τουρκική Dogus, θα περάσει στον όμιλο Olayan. Με την κίνηση αυτή, που αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες, η ΤΕΜΕΣ μετατρέπεται σε leader του τουρισμού πολυτελείας, ενώ στο Χίλτον και το Costa Navarino δρομολογούνται ή υλοποιούνται ήδη επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. 

  Αλλάζουν όλα στο Χίλτον

  Η ΤΕΜΕΣ είχε "κλειδώσει" τη θέση της στο Χίλτον το 2016, οπότε κοινοπρακτικά με τη θυγατρική της Dogus, D-Marine Investments Holding, απέκτησε το 97,3% του Χίλτον, πλειοδοτώντας τότε στον διαγωνισμό της Alpha Bank. Η απόφαση, όμως, της Dogus να διαθέσει το ποσοστό της, με στόχο την άντληση ρευστότητας, αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την ΤΕΜΕΣ προκειμένου να αποκτήσει τη διαχείριση του Χίλτον. Το τελευταίο, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών εκτεταμένης ανακαίνισης, προϋπολογισμού της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ζήτησης για καταλύματα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην Αθήνα.

  Οι εργασίες ανακαίνισης, των οποίων την εποπτεία και τον συντονισμό (project management) έχει αναλάβει η ελληνική πολυεθνική μελετητική εταιρεία Salfo & Associates, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν με ορίζοντα το 2021, σε συνθήκες παράλληλης λειτουργίας του ξενοδοχείου. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετατροπή του Χίλτον σε μικτής χρήσης ξενοδοχείο, ενώ τα υφιστάμενα 506 δωμάτια θα μετατραπούν σε 126 πολυτελείς κατοικίες και 239 δωμάτια υψηλών προδιαγραφών. Επίσης, θα υπάρχουν ιδιωτικά clubs με εστιατόρια διακεκριμένων brands, clubs υγείας και ευεξίας, χώροι γυμναστηρίου, spa και πισίνα. Ακόμα, σε μέρος των δημόσιων και συνεδριακών χώρων θα αναπτυχθούν εμπορικοί χώροι (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, ενώ δεν αποκλείεται η ιδιοκτήτρια εταιρεία να αξιοποιήσει το υπόλοιπο του ισχύοντα συντελεστή δόμησης, που αντιστοιχεί σε 9.000 τ.μ.

  Νέες επενδύσεις στο Costa Navarino

  Σε απόσταση μικρότερη από 300 χιλιόμετρα από το Χίλτον, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 250 εκατ. ευρώ, της ΤΕΜΕΣ, η οποία δημιούργησε 98 διαμερίσματα γνωστά ως "The Residences at The Westin Resort", που αποτελούν τμήμα του ξενοδοχείου Westin Resort. Το τελευταίο έχει αναλάβει τη διαχείριση των διαμερισμάτων, που έχουν επιφάνεια 120 τ.μ., αποτελούνται από family suite 80 τ.μ. και συνδεόμενο deluxe room 40 τ.μ. και πωλούνται από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να ενοικιάζουν τα ακίνητα, λαμβάνοντας εγγυημένο εισόδημα ίσο με το 4% της αξίας του κάθε διαμερίσματος, στο πλαίσιο 18ετούς διάρκειας προγράμματος αξιοποίησης. Τα 98 διαμερίσματα δημιουργήθηκαν σε συνέχεια των Navarino Residences. Πρόκειται για συνολικά 50 υπερπολυτελείς κατοικίες, επιφάνειας 400 τ.μ. έως 1.300 τ.μ., που εκτείνονται –η καθεμία– σε οικόπεδο 1,5 έως 3 στρεμμάτων και πωλούνται από τα σχέδια από 2,5 εκατ. έως 8 εκατ. ευρώ. Από το 2017, οπότε ξεκίνησε η προώθηση πωλήσεων των εν λόγω ιδιοκτησιών, έως σήμερα έχουν αγοραστεί συνολικά 17 τέτοιου είδους κατοικίες, των οποίων τον σχεδιασμό και τις επιμέρους προδιαγραφές έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει ο  αγοραστής.

  Εκτός από κατοικίες, η δεύτερη φάση της επένδυσης περιλαμβάνει δύο νέα γήπεδα γκολφ και δύο νέα ξενοδοχεία που θα προστεθούν στις υφιστάμενες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες The Westin Resort και The Romanos του Costa Navarino. Πρόκειται για την παραθαλάσσια, πέντε αστέρων, μονάδα Navarino Waterfront, που θα διαθέτει παραθαλάσσια αγορά, κατά το πρότυπο παράκτιας κωμόπολης, προσφέροντας πλήθος δραστηριοτήτων αναψυχής και εστίασης. Και για ακόμα ένα ξενοδοχείο που θα υλοποιηθεί στο Navarino Bay, όπου βρίσκεται το 18 οπών βραβευμένο γήπεδο γκολφ "The Bay Course". Η "νέα γενιά" αναπτύξεων περιλαμβάνει και δύο καινούργια γήπεδα γκολφ, 18 οπών, που θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Navarino Hills σε υψίπεδο 5.000 στρεμμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθούν από το 2020 και ύστερα.

  Τα νέα projects έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κύκλου εργασιών στους τομείς ξενοδοχείων-γκολφ και ακινήτων, τα οποία ανέρχονται σε 50 εκατ. και 19 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα,  για τη χρήση του 2018. Για το 2019 στόχος της διοίκησης της ΤΕΜΕΣ είναι η περαιτέρω ενίσχυση σε ποσοστό 10%-12% των εσόδων.  

  Τα προβλήματα της Dogus

  H πώληση του Χίλτον από την Dogus, με επικεφαλής τον Φερίτ Σαχένκ, έχει ως στόχο τη βελτίωση ρευστότητας του τουρκικού ομίλου, ο οποίος τη διετία 2015-2016 εμφάνισε συνολικές ζημίες ύψους 423,3 εκατ. ευρώ. Η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και η αποπληρωμή υψηλού δανεισμού σε δολάρια έχουν δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην εταιρεία, με τα "πωλητήρια" να αποτελούν την πρώτη απάντηση στην κρίση της Dogus. Υπερπολυτελή ξενοδοχεία όπως το Grand Hyatt στην Κωνσταντινούπολη, το Capri Palace στη Ιταλία και άλλα στο Ντουμπάι είναι ορισμένα από τα assets που σχεδιάζει να πουλήσει η Dogus ως τμήμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Ο Φερίτ Σαχένκ έχει βάλει πωλητήριο και στην εξαώροφη πολυκατοικία στο Κολωνάκι, που είχε αγοράσει προς 4 εκατ. ευρώ το 2015, με το deal να βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ