Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Μαρ-2019 08:21

  Σπ. Θεοδωρόπουλος (Chipita): H ελληνική πολιτεία μας προπονεί στη γραφειοκρατία

  Σπ. Θεοδωρόπουλος (Chipita): H ελληνική πολιτεία μας προπονεί στη γραφειοκρατία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  "H ελληνική πολιτεία μας προπονεί στη γραφειοκρατία, οπότε όλες οι άλλες αγορές μας φαίνονται εύκολες”. Με αυτή την εύστοχη απάντηση ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, CEO της Chipita, κατέδειξε από βήματος του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τις προκλήσεις και τα εμπόδια που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το επιχειρείν στην Ελλάδα.

  Βλέποντας ωστόσο το ποτήρι μισογεμάτο, ο επικεφαλής του ομίλου που προσφέρει τα προϊόντα του στους καταναλωτές 56 χωρών συνολικά ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση εάν διατήρηση της έδρας μιας επιχείρησης στην Ελλάδα αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, πως δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μειονέκτημα. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα ούτε μικρή αγορά είναι, αφού πλέον οι αγορές είναι διεθνοποιημένες και υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση από πολύ περισσότερες πηγές από ό,τι στο παρελθόν.

  Dual listing

  Παρ' όλα αυτά, ο Σ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως θα επιθυμούσε η ελληνική κεφαλαιαγορά να ήταν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι σήμερα. "Θα θέλαμε η εγχώρια κεφαλαιαγορά να βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση αφού αυτήν τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει μια εισαγωγή”, τόνισε, συμπληρώνοντας πως στην επομενη διετία στόχος της Chipita είναι να υλοποιήσει μια διπλή εγγραφή στο ελληνικό και σε ξένο χρηματιστήριο.

  Όπως ανέφερε, βρέθηκε πολύ κοντά στον στόχο αυτόν το προηγούμενο καλοκαίρι, όμως το κλίμα στις αγορές "γύρισε” και "για λίγες εβδομάδες” το εγχείρημα δεν προχώρησε. Ο ίδιος είπε πως τότε οι λόγοι για το πάγωμα του ΙΡΟ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν ότι υπήρχε "μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και οι νέες εκδόσεις που μπήκαν το τελευταίο διάστημα δεν πήγαν καλά. Εξετάσαμε όλες τις περιπτώσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε λίγο χώρο παρότι κάναμε πολύ μεγάλη προετοιμασία και τώρα θα πρέπει να περιμένουμε”. Όπως τόνισε, ο στόχος μιας διπλής εισαγωγής μέσα στα επόμενα 2 χρόνια παραμένει.

  Ερωτηθείς για τα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως η Chipita έχει παρουσία σε πάρα πολλές αγορές, όμως "θέλουμε να πάμε παντού, είτε μόνοι μας, είτε με συνεργασίες”. Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του - "μεγαλύτερη” - σε ερώτηση για το πώς φαντάζεται τη Chipita 10 χρόνια από σήμερα

  Μια νέα πραγματικότητα

  Αναφορικά με την κατάσταση της χώρας και τις επιπτώσεις της κρίσης, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως κατά τη γνώμη του η Ελλάδα δεν περνά κρίση αλλά βρίσκεται σε μια νέα πραγματικότητα. "Η κρίση είναι κάτι που περνά, δεν πρόκειται να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν σύντομα. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι σε μια νέα πραγματικότητα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις το έχουν πράξει ήδη, αν και δεν βγαίνουν ισχυρότερες από την περίοδο αυτή, έχουν γίνει όμως πολλές προσαρμογές”.

  Τέλος, ο επικεφαλής της Chipita υποστήριξε πως παραμένει άλυτο και το μεγάλο πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων και συνεχίζουν να υπάρχουν επιχειρήσεις-ζόμπι που ακόμη δεν έχουν κλείσει παρά τις προβλέψεις ("πρέπει να καθαρίσουμε τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις”, είπε χαρακτηριστικά), ενώ ευχήθηκε τα ελληνικά πανεπιστήμια να ανοίξουν τις πόρτες τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων