Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Μαρ-2019 08:05

  Χαμηλά 5ετίας στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χαμηλά 5ετίας στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

  Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

  Οι τιμές για λαβράκια και τσιπούρες στην Ιταλία αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στα περισσότερα μεγέθη, σηματοδοτώντας την έναρξη της ετήσιας ανοδικής πορείας που κορυφώνεται συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού όταν η ζήτηση είναι ισχυρότερη.

  Ωστόσο, όπως σημειώνει το Globefish (το παράρτημα του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία - FAO), οι τιμές των 4,10 ευρώ ανά κιλό για λαβράκια και 4 ευρώ ανά κιλό για τσιπούρες, μεγέθους 300-450 γραμμαρίων, εξακολουθούν να είναι από τις χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 5 χρόνια.

  Πρόκειται, όπως αναφέρει σε σχετικό report του το Globefish, για τη συνέχιση μιας παρατεταμένης προσφοράς που απειλεί τον κλάδο και αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται και στην πρόβλεψη για αύξηση της παραγωγής στην Τουρκία η οποία αύξησε πέρυσι τις εξαγωγές της κατά 13%.

  Στην Ελλάδα η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου, σύμφωνα με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), αναμένεται να αυξηθεί εφέτος κατά 4%. Κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΟΠΥ, κ. Απόστολο Τουραλιά, θα βοηθήσει τις ελληνικές εταιρείες να ανακτήσουν το μερίδιο αγοράς που απώλεσαν τα ελληνικά ψάρια στις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια.

  Βασικός ανταγωνιστής των εγχωρίως παραγόμενων ψαριών είναι η Τουρκία, επιβεβαίωσε ο κ. Τουραλιάς, ο οποίος ανέφερε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τη Βόρεια  Ελλάδα ως "πέρασμα" για τις αγορές της Ευρώπης. 

  Εκτός όμως από τον εμπορικό "πόλεμο” με την Τουρκία στις ευρωπαϊκές αγορές, οι Έλληνες "ψαράδες” έχουν έναν πιο δύσκολο αγώνα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αυτήν τη φορά. Να πείσουν τους Έλληνες καταναλωτές για τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Σήμερα η κατανάλωση των συγκεκριμένων ειδών εγχωρίως είναι μόλις 22.000 τόνοι. Ο στόχος είναι να φθάσουν τους 40.000 τόνους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο ΕΛΟΠΥ θα διαθέσει συνολικά 12 εκατ. ευρώ έως το 2023 (εφέτος το κονδύλι υπολογίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ), για ενέργειες προώθησης των προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδος, με επίκεντρο την καθιέρωση του σήματος "Fish from Greece - Ελληνικό Ψάρι”.

  Στο άλλο "καυτό” θέμα του κλάδου, αυτό της πώλησης των Νηρέα και Σελόντα στην  Amerra Capital-Mubadala, ο πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ εκτίμησε πως είναι θέμα χρόνου να κλείσει και τυπικά, μετά και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  H απόφαση της DGComp προβλέπει, μεταξύ των άλλων, πως εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (6 μήνες με περιθώριο 6 ακόμη μηνών) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πώληση ιχθυοτροφείων των δύο εταιρειών που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας. Η πώληση των εκκολαπτηρίων που παράγουν 50 εκατομμύρια τεμάχια γόνου και η μεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής των Νηρεύς και Σελόντα. Ήδη αρκετοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ανάμεσα στους οποίους είναι και το fund Diorasis, αναφέρουν πηγές της αγοράς. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων