Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Φεβ-2019 09:33

  Γη και ύδωρ στους επενδυτές φαρμακευτικής κάνναβης

  Γη και ύδωρ στους επενδυτές φαρμακευτικής κάνναβης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Θεωρητικά, οι ασθενείς στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη. Θεωρητικά όμως. Γιατί η συνταγογράφηση της δεν είναι εύκολη υπόθεση, μάλλον αδύνατη είναι στην πράξη. Γιατί σύμφωνα με το πόρισμα της Ειδική Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η φαρμακευτική κάνναβη δεν μπορεί να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής.

  Την ίδια στιγμή πάντως που οι ασθενείς στην Ελλάδα δυσκολεύονται να έχουν εύκολη πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αποκτούν πιο εύκολη πρόσβαση στην καλλιέργειά της και πιο εύκολη πρόσβαση στη μεταποίησή της, ακόμη και σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, όπου δεν επιτρέπονται άλλες δραστηριότητες πέραν της αγροτικής.

  Τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, που κατατέθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, δίνει τη δυνατότητα στους εν δυνάμει επενδυτές όχι μόνο να καλλιεργούν φαρμακευτική κάνναβη παντού αλλά και οι μεταποιητικές τους μονάδες να βρίσκονται αφ ενός σε περιοχές χωρίς καθορισμένα χωρικά σχέδια χρήσεων γης, στις οποίες επιτρέπονται οι μεταποιητικές δραστηριότητες, και αφ ετέρου σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

  Η τελευταία, κατά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί "έναν εν ανεπαρκεία και αναντικατάστατο φυσικό πόρο. Συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό εθνικής σημασίας, ουσιώδη όρο της βιώσιμης ανάπτυξης και ουσιαστική βάση του παραγωγικού μας συστήματος, το Κράτος, οφείλει να την προστατεύει και να τη διαφυλάττει, μέσω του κατάλληλου νομικού και κανονιστικού πλαισίου”.

  Ο αντίλογος; Το τμήμα της μεταποίησης είναι χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο αποτύπωμα περιβαλλοντικής επίπτωσης από τη διαχείριση των αποβλήτων. Γιατί κρίνεται απαραίτητο αυτό; Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, καθώς οι σχετικές επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  Ως προς τις συνέπειες στο περιβάλλον διευκρινίζεται, πως το τμήμα της μεταποίησης είναι χαμηλής όχλησης με ελάχιστο αποτύπωμα περιβαλλοντικής επίπτωσης από τη διαχείρισης των αποβλήτων, το δε ποσοστό που καλύπτει εντός της ενιαίας έκτασης δεν ξεπερνά το 20% και εκτός της μονάδας επεξεργασίας περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν δοθεί οι δύο πρώτες άδειες στις εταιρείες BIOMECANN AE και BIOPROCANN AE, για την παραγωγή και μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης. Εκτός από αυτές στις υπηρεσίες του υπουργείου έχουν κατατεθεί ακόμη 28 φάκελοι ενδιαφερόμενων επενδυτών για τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλλει φάκελο είναι οι εταιρείες: ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ, LEADERCANN, AEGEAN PHARMACEUTICAL CANNABIS PRODUCTION, HELLASCANN, BIOCANNABIS, CANNABOIL, TECHNO AGROFARM GREKANMED, HEXO MED, GOLDEN GREECE CANNABIS, ΤΗΕ GREEN ORGANIC ΕΛΛΑΣ, κ.ά. 

  Το συνολικό ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 1.500 θέσεις απασχόλησης, σε Κορινθία, Χαλκιδική, Καστοριά, Πρέβεζα, Σέρρες, Καστοριά, Ηλεία, Σπάρτη, Θήβα, Αττική και Λάρισα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων