Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Φεβ-2019 08:25

  Από Μάιο και βλέπουμε ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ

  Από Μάιο και βλέπουμε ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα για την επόμενη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, θα οριστεί η έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, το οποίο θα προβλέπει τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ και το διαχωρισμό της σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία του διαγωνισμού πώλησης του 50% + 1 μετοχή της εταιρείας εμπορίας.

  Όπως αναφέρεται στο στρατηγικό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό μπορεί να γίνει το νωρίτερο ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου. Ωστόσο όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, στην πραγματικότητα θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο θα υλοποιηθεί η διάσπαση, θα συσταθούν και θα συγκροτηθούν οι δύο νέες εταιρείες και θα λυθούν μια σειρά από άλλα διαδικαστικά ζητήματα, προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Πρακτικά δηλαδή το νωρίτερο που μπορεί ο διαγωνισμός να ξεκινήσει και αυτό υπό την αίρεση της άμεσης ψήφισής του από τη βουλή, είναι περί τα τέλη Μαΐου.

  Ένα από τα αγκάθια της διάσπασης των δύο εταιρειών είναι και οι περίπου 140 υπάλληλοι που εργάζονται στη ΔΕΠΑ ως εργολαβικοί χωρίς να είναι μόνιμοι. Με δεδομένο ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσληφθούν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το διαχωρισμό και τη δημιουργία των νέων εταιρειών, έχει δημιουργηθεί αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

  Πάντως, το πιθανότερο σενάριο που προκρίνεται, με τη σύμφωνη γνώμη και των ενδιαφερόμενων, είναι οι εργαζόμενοι αυτοί να αποσπαστούν σε άλλες θυγατρικές της ΔΕΠΑ, όπως η ΕΠΑ Αττικής, η ΕΔΑ Αττικής και η ΔΕΔΑ, με τις οποίες θα υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως "δανεικοί” από τη ΔΕΠΑ. Στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση των νέων εταιρειών, τότε οι εν λόγω εργαζόμενοι προβλέπεται να επιστρέψουν στη ΔΕΠΑ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ