Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Φεβ-2019 20:00

  Τι σημαίνει για Ελλάδα και Ευρώπη η έρευνα της ExxonMobil στην Κύπρο

  Τι σημαίνει για Ελλάδα και Ευρώπη η έρευνα της ExxonMobil στην Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την περασμένη Πέμπτη, το ιταλικό πρακτορείο Agenzia Nova μετέδωσε πληροφορίες, επικαλούμενο Κύπριο αξιωματούχο, που θέλουν τον δεύτερο κύκλο ερευνών που διεξήγαγε η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil να έχει στεφθεί με επιτυχία. Το δημοσίευμα μεταδόθηκε από ανταποκριτή του πρακτορείου στην Αίγυπτο όπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο το ιταλικό πρακτορείο έκανε λόγο για μεγάλη ανακάλυψη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος εντός του οικοπέδου 10.

  Αξιόπιστες πηγές από την Κύπρο, ωστόσο, συνιστούν υπομονή και αρνούνται να σχολιάσουν τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το δυνητικό κοίτασμα ή καλύτερα για τη δυνητική ανακάλυψη κοιτάσματος. "Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, οι περισσότερες διαρροές τέτοιου τύπου γίνονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, κανείς υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν ήταν στην Αίγυπτο, όταν έγιναν οι συγκεκριμένες δηλώσεις”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

  Γιατί είναι σημαντική πιθανή ανακάλυψη

  Εντός της επόμενης εβδομάδας, λοιπόν, θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι υπάρχει στο κυπριακό οικόπεδο 10, το οποίο παραχωρήθηκε το 2016 στην κοινοπραξία της ExxonMobil με την Qatar Petroleum International. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο πραγματοποιήθηκε ήδη μία γεώτρηση στην περιοχή "Δελφύνη”, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ωστόσο η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει και σε δεύτερη γεώτρηση σε άλλη δομή, στοn στόχο "Γλαύκο”.

  Η συγκεκριμένη παραχώρηση έχει πρόσθετο ενδιαφέρον αφού αποτελεί το πλησιέστερο οικόπεδο που γειτνιάζει με το κοίτασμα Ζορ, το υπερκοίτασμα που ανακαλύφθηκε το 2015 από την ιταλική ΕΝΙ στην Αίγυπτο με εκτιμώμενο μέγεθος 850 δισ. κυβικά μέτρα, ή αλλιώς 30 τρισ. κυβικά πόδια.

  Το Ζορ εκτός όμως από το μέγεθος, που αυξάνει σημαντικά τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής, είναι σημαντικό διότι εμφανίζει διαφορετική γεωλογική δομή και έχει αλλάξει το μοντέλο των ερευνών που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή. Πηγές του ενεργειακού κλάδου συνδέουν ευθέως την ανακάλυψη στην Αίγυπτο με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στη συνέχεια από άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για τον γύρο παραχώρησης στην Κύπρο. Πιθανή επιβεβαίωση της ύπαρξης κοιτασμάτων αερίου και βορειότερα του Ζορ, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είναι σαφές ότι δημιουργεί νέο ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές, ακόμη και ελληνικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει την περασμένη άνοιξη σε ενεργειακό συνέδριο ο πρόεδρος της ελληνικής διαχειριστικής αρχής υδρογονανθράκων, Γ. Μπασιάς, στα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί νοτίως της Κρήτης έχουν παρατηρηθεί ομοιότητες στο σχήμα και το μέγεθος των γεωλογικών ευρημάτων με την αντίστοιχη περιοχή στην αιγυπτιακή ΑΟΖ που ανακαλύφθηκε το Ζορ.

  Τα κοιτάσματα της περιοχής

  Επομένως, πιθανή ανακάλυψη νέων αποθεμάτων αερίου στην Κύπρο, αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Κρήτη. Σημειωτέον ότι οι θαλάσσιες περιοχές στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία όπου συμμετέχει η ExxonMobil (μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ), η οποία πραγματοποιεί τις έρευνες στην Κύπρο.

  Συνολικά, πάντως, για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι προσδοκίες είναι υψηλές. Προ διετίας, ο Ισραηλινός ενέργειας Yiuval Steinitz είχε κάνει λόγο για συνολικό απόθεμα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου που ξεπερνά τα 10 τρισ. κυβικά μέτρα και το οποίο μοιράζεται αυτήν τη στιγμή μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και φυσικά της Αιγύπτου, η οποία έχει και τη μερίδα του λέοντος. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί από το γαλλικό ινστιτούτο υδρογονανθράκων BEICIP και την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, τότε θα μιλάμε για μια νέα Βόρεια Θάλασσα, όπου θυμίζουμε Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Νορβηγία μοιράστηκαν την παραγωγή των κοιτασμάτων που επί δεκαετίες αποτέλεσαν μία από τις βασικές πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης.

  Γεωστρατηγικά, το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και μάλιστα του στενού πυρήνα της Ευρωζώνης καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσες τις προοπτικές της Αν. Μεσογείου να καταστεί νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Σε αυτήν την εικόνα, μάλιστα, ο ρόλος της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ακόμη και εάν δεν ανακαλυφθούν κοιτάσματα στην Κρήτη, καθώς η χώρα μας θα αποτελέσει τη νότια πύλη για την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ, είτε μέσω των υφιστάμενων ή και νέων υποδομών υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, είτε μέσω του αγωγού φυσικού αερίου East Med που υπό το πρίσμα πιθανών νέων ανακαλύψεων θα καταστεί ακόμη πιο επίκαιρος.

  Σε κάθε περίπτωση, εντός της εβδομάδας θα φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος το 2016, όταν έγινε γνωστό ότι η ExxonMobil αναλάμβανε την παραχώρηση του οικοπέδου 10 στην Κύπρο, δήλωνε με νόημα πως "ένα μεγαθήριο όπως η αμερικανική εταιρεία δεν χάνει τον καιρό της σε μικρά κοιτάσματα, και επομένως υπάρχει πίστη στην αγορά ότι εδώ υπάρχει πολύ φυσικό αέριο προς ανακάλυψη”…

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ