Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Φεβ-2019 10:42

  Το τέλος εποχής της Αιολικής ΑΕΕΧ και η νέα αρχή

  Το τέλος εποχής της Αιολικής ΑΕΕΧ και η νέα αρχή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Έπειτα από 27 χρόνια δραστηριότητας, διάστημα κατά το οποίο βίωσε τις ακραίες διακυμάνσεις της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου "Αιολική ΑΕΕΧ” αλλάζει σελίδα. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της μετατρέπεται από εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο υπό την CPB ΑΕΔΑΚ και με ανάθεση διαχείρισης στην Εurocorp ΑΕΠΕΥ, ενώ θεματοφύλακας ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς.

  Χθες, 1η Φεβρουαρίου, οι μέτοχοι σε έκτακτη γενική συνέλευση έδωσαν την απαιτούμενη έγκριση για την μετατροπής σε αμοιβαίο κεφάλαιο με την επωνυμία "Φοίνιξ (Phoenix) Μετοχικό Εσωτερικού”, με όλη την σημασιολογία που έχει η επιλογή του ονόματος, από το μυθολογικό πουλί που ξαναγεννιέται απ' τις στάχτες του Το νέο εγχείρημα μιας από τις τελευταίες ΑΕΕΧ ενός κλάδου που κάποτε μετρούσε πληθώρα εταιρειών, συνοδεύεται από μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια συστηματοποίησης της δυνατότητας συμμετοχής του επενδυτικού κοινού με εισφορά τίτλων υφισταμένων μετοχικών χαρτοφυλακίων. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, προσφέρει τη δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές να εισφέρουν μετοχές και να αποκτούν μερίδια Αμοιβαίου Κεφαλαίου. Ο νόμος 4099/2012  επιτρέπει την συμμετοχή και με κινητές αξίες, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, της αποδοχής τους από την διαχειρίστρια ΑΕΔΑΚ.

  Πρόκειται για πρώτο τέτοιου είδους οργανωμένο εγχείρημα, με την αρωγη των φορεων καθώς μέχρι σήμερα το σύνολο σχεδόν των συμμετοχών σε Αμοιβαία Κεφάλαια γίνεται με την καταβολή μετρητών. Επιπρόσθετα, το νέο Αμοιβαίο επιδιώκει να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές με ανενεργούς χρηματιστηριακούς κωδικούς, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να αναδιαρθρώσουν μέσω μιας νέας "δεξαμενής" το εγκαταλελειμμένο σήμερα χαρτοφυλάκιο τους.

  Σύμφωνα με τον Άκη Κατσαρό, επικεφαλής του τμήματος Wealth Management της Eurocorp ΑΕΠΕΥ, πρόκειται για μια "έξυπνη λύση" που μπορεί να συνδράμει στην αφύπνιση και την ενδυνάμωση  της εγχώριας χρηματαγοράς και της θεσμικής διαχειριστικής κοινότητας. " Σήμερα, που βιώνουμε μία περίοδο αρνητικής αποταμίευσης και  εν γένει  απαξίωσης για τις ελληνικές μετοχικές επενδύσεις, απαιτούνται προσεγγίσεις που μπορεί να ανανεώσουν κεφάλαια που θεωρούνται χαμένα" αναφέρει.

  Το "Φοίνιξ” θα εστιάσει στη δεξαμενή των ανενεργών χρηματιστηριακών κωδικών, όπου υπάρχουν εγκλωβισμένα σημαντικά κεφάλαια επενδυτών οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται και δεν παρακολουθούν τα απομεινάρια μίας παλιότερης  επένδυσης.

  Αυτό για τις χρηματιστηριακές εταιρείες  μπορεί να λειτουργήσει θετικά, καθώς ιδιαίτερα οι παλαιότερες, όπως είναι η Eurocorp, διαθέτουν ένα μεγάλο pool από λεγόμενους μικροεπενδυτές με εγκαταλειμμένα χαρτοφυλάκια, των οποίων η επαναδραστηριοποίηση στην ελληνική κεφαλαιαγορά θα αποτελούσε ανάσα ρευστότητας και αυτονόμησης για μία  αγορά που εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις ξένων θεσμικών σημειώνει ο κ. Κατσαρός.

  Εγγυήτριες δυνάμεις θεσμικής  διαχείρισης θα είναι οι  ΑΕΔΑΚ, καθώς αυτές οι προσπάθειες τελούν υπό το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας τους και επιτήρησης τους από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

  Τα οφέλη για τους επενδυτές

  Για τους επενδυτές που αποφασίσουν να ανταλλάξουν μετοχές υπάρχει σειρά θεωρητικών πλεονεκτημάτων που μπορούν να μετουσιωθούν σε πράξη εφόσον συγκεντρωθεί κρίσιμη υπό διαχείριση μάζα και υιοθετηθεί ορθή επενδυτική πολιτική.

  Το βασικότερο πλεονέκτημα της ανταλλαγής είναι η διεύρυνση της διασποράς του χαρτοφυλακίου και του κινδύνου του καθώς ο επενδυτής εισφέρει μετοχές μιας ή μερικών εταιρειών και λαμβάνει ως αντάλλαγμα ίσης αξίας μερίδια ενός Αμοιβαίου Κεφαλαίου που επενδύει στο σύνολο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς ( σ.σ βάση αναφοράς για την απόδοση του Αμοιβαίου θα είναι η πορεία του Γενικού Δείκτη)

  Η διαφάνεια και η ευκολία παρακολούθηση της επένδυσης (καθημερινή δημοσιευόμενη αποτίμηση), η θεσμική προστασία και ασφάλεια της επένδυσης (με την ύπαρξη Τραπεζικού Ιδρύματος ως θεματοφύλακα του Α/Κ), η μεγαλύτερη ρευστότητα και  διαθεσιμότητα κεφαλαίων συμπεριλαμβάνονται επίσης στα πλεονεκτήματα.

  Τέλος, ευνοϊκότερο είναι και το φορολογικό καθεστώς που διέπει τις επενδύσεις μέσω Α/Κ, καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια φορολογούνται επί της συνολικής τους περιουσίας, ενώ οι πιθανές υπεράξιες, τα εισπραχθέντα μερίσματα και κουπόνια δεν έχουν προσθετή φορολογία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων