Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2019 15:15

  Παναγιωτάκης: Χωρίς κατάλληλο τίμημα καλύτερα να μην πουληθούν οι λιγνίτες

  Παναγιωτάκης: Χωρίς κατάλληλο τίμημα καλύτερα να μην πουληθούν οι λιγνίτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μειώνεται η κερδοφορία, ωστόσο η εταιρεία βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, μειώνει τον δανεισμό της και ταυτόχρονα τα λειτουργικά της έξοδα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, η οποία ενέκρινε τρεις συμβάσεις της ΔΕΚΟ. 

  Ο κ. Παναγιωτάκης έστειλε μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ μειώνεται λόγω των νέων συνθηκών στην αγορά κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα με τα τιμολόγια, αν και ερωτήθηκε σχετικά από βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή. 

  Ομως ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών διαμηνύοντας ότι εάν η εταιρεία δεν εξασφαλίσει ένα εύλογο τίμημα καλύτερα οι μονάδες αυτές να μην πουληθούν. 

  Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επιχείρησης, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι τα κέρδη της ΔΕΗ έχουν μειωθεί και συνεχίζουν να μειώνονται, ωστόσο τα μεγέθη του 9μήνου επιβαρύνθηκαν από προβλέψεις 151 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις προσωπικού καθώς και με 70 εκατ. ευρώ τόκους που αναζητεί ο ΑΔΜΗΕ, ποσό το οποίο η ΔΕΗ αμφισβητεί δικαστικά.

  Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν δομικοί λόγοι από τις αλλαγές στην αγορά που προκαλούν τη μείωση της κερδοφορίας, σημειώνοντας ότι πλέον η εταιρεία ελέγχει το 50% της παραγωγής και το 80% της λιανικής, δηλαδή αναγκάζεται να αγοράζει από τρίτους ενέργεια για τις ανάγκες του πελατολογίου της. 

  Αυτό δημιουργεί πίεση στα αποτελέσματα και οδηγεί σε μείωση των κερδών που πρέπει να σταματήσει, καθώς θα δυσκολέψει τη ΔΕΗ να βγει στις αγορές που είναι και η βασική επιδίωξη της εταιρείας και ένας τρόπος για να επιλύσει τα χρηματοδοτικά της θέματα που βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο.

  Σύμφωνα με τον ίδιο για το 2019 η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την αποπληρωμή 50 εκατ. προς ελληνικές τράπεζες, 200 εκατ. στην ΕΤΕΠ και 350 εκατ. ευρώ για το διεθνές ομόλογο που λήγει το Μάιο. 

  Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο κ. Παναγιωτάκης είχε συνδέσει τη μείωση της κερδοφορίας και με τα παγωμένα έσοδα της επιχείρησης κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα μέτρα που εξετάζονται όπως η μείωση της έκπτωσης του 15% και η εισαγωγή ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα. Εντούτοις ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής απέφυγε να τοποθετηθεί εκ νέου για τα συγκεκριμένα θέματα.

  Επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος απέφυγε να αποκαλύψει τα λειτουργικά μεγέθη για το σύνολο της περασμένης χρονιάς που έκλεισε. 

  Για το θέμα της αποεπένδυσης ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι πράγματι έχουν δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις ωστόσο η διαδικασία γίνεται κάτω από δυσμενείς συνθήκες, και το πρότζεκτ δεν είναι εύκολο καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες, που είχαν επισημανθεί και στην Κομισιόν.

  "Ίσως επειδή πιεζόμαστε χρονικά κάποιοι προσδοκούν ότι θα πάρουν τις μονάδες πολύ χαμηλά. Αυτό δεν θα γίνει, εάν το τίμημα δεν είναι εύλογο ας μην πουληθούν, έχουμε και εναλλακτικές προτάσεις με τις οποίες θα επανέλθουμε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία” ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης. 

  Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις που εγκρίθηκαν αφορούσαν στα ΕΛΤΑ (προμήθεια για τους ένχαρτους λογαριασμούς) το αέριο που αγοράστηκε από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της δημοπρασίας της ΔΕΠΑ και μαζούτ και ντίζελ για τις ανάγκες των νησιών. Με αφορμή τη σύμβαση με τα ΕΛΤΑ ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι ήδη χρήση του ebill κάνουν 700 έως 800 χιλίαδες πελάτες και στόχος είναι μέσα στο 2019 να φτάσουν τα 2 εκατομμύρια. Επανέλαβε μάλιστα ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει κίνητρο 1 ευρώ (εκτός από τη χρέωση) για κάθε δίμηνο λογαριασμό που θα είναι μόνο ηλεκτρονικός. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ