Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2019 11:37

  Δημοπρασία του Οίκου Sotheby's αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή τέχνη του 19ου αιώνα

  Δημοπρασία του Οίκου Sotheby's αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή τέχνη του 19ου αιώνα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πάνω από 200 έργα που αντικατοπτρίζουν την πλούσια ποικιλία της δημιουργικότητας των καλλιτεχνών της εποχής του 19ου αιώνα θα εκθέσει, την 1η Φεβρουαρίου 2019, η δημοπρασία του Οίκου Sotheby's αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή τέχνη.

  Όπως αναφέρει ο οίκος σε σχετική ανακοίνωση, οι ζωγραφιές της Rosa Bonheur, της Virginie Demont-Breton και της Elizabeth Gardner Bouguereau, είναι από τις σημαντικότερες στιγμές της σειράς The Female Triumphant - μια σειρά αριστουργημάτων που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες που έζησαν από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα, οι οποίες προσφέρονται σε όλες τις πωλήσεις της Masters Week τον Ιανουάριο. Η εν λόγω πώληση αυξάνει περαιτέρω το ενδιαφέρον μιας και παρουσιάζονται τα πορτρέτα της αγροτικής ζωής των William Bouguereau και Jules Breton, τα επικά οράματα για τον Aρχαίο Kόσμο των Sir Lawrence Alma-Tadema και John William Godward και τις απόψεις του Pascal Adolphe Jean Dagnan-Bouveret και Jean Béraud για τη ζωή στην ιστορική περίοδο της "Belle Époque". Πολλά από τα έργα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και επανεμφανίζονται σε δημοπρασία για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα.

  Ανοικτή στο κοινό από τις 25 Ιανουαρίου, η πώληση θα τρέξει παράλληλα με τις εκθέσεις του Sotheby's Masters Week.

  The Female Triumphant: Γυναίκες καλλιτέχνιδες της προ-μοντέρας εποχής

  Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, το Παρίσι ασπάστηκε την καινοτομία, τον πειραματισμό και την κατάρριψη των επιτρεπτών καλλιτεχνικών ορίων, αλλά η πρόοδος που εμφανίστηκε από γυναίκες καλλιτέχνες αντιμετωπίστηκε με προκλήσεις στον δημόσιο βίο.

  Χάρη στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο και την επιμονή τους, οι γυναίκες βρήκαν την επιτυχία, όπως απεικονίζεται στις ζωτικές σταδιοδρομίες των καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο The Female Triumphant, όπως η Rosa Bonheur, η Virginie Demont- Breton και η Elizabeth Gardner Bouguereau.

  Όντας ταλέντο από νεαρή ηλικία, η Rosa Bonheur εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Salon το 1841. Τέσσερα χρόνια αργότερα, παρουσίασε το Le labourage και κέρδισε το μετάλλιο τρίτης θέσης για τη χαρακτηριστική σχολαστικότητα και τον φωτογραφικό ρεαλισμό της (εκτίμηση πώλησης $ 80 / 120.000). Η επιτυχία της όχι μόνο της έδωσε το έναυσμα, αλλά την οδήγησε στην δημιουργία της Γαλλικής Légion d'honneur, η οποία παρουσιάστηκε το 1865 και σηματοδότησε την πρώτη φορά που μια γυναίκα έλαβε την συγκεκριμένη τιμή.
   
  Στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, η Elizabeth Gardner Bouguereau αποτελούσε μια τους πιο πετυχημένες καλλιτέχνες Salon στο Παρίσι. Το 1887 μάλιστα διακρίθηκε ως η μόνη αμερικανική γυναίκα που έλαβε ένα μετάλλιο Salon. Επιπλέον, η προσωπική και επαγγελματική προσκόλληση της Gardner στον σύζυγό της William Bouguereau συνέβαλε στην καθιέρωση του στυλ και στην προώθηση του έργου της όπως το La captive, που παρουσιάστηκε στο Salon το 1883 (εκτίμηση πώλησης $ 250 / 350.000) και το Les trois amis (εκτίμηση πώλησης $ 250/350.000).

  Η Virginie Demont-Breton καλλιέργησε το ταλέντο της από νεαρή ηλικία, έχοντας εκπαιδευτεί υπό την σκέπη του πατέρα της, τον Jules Breton, ο οποίος εκπροσωπείται επίσης στη εν λόγω δημοπρασία. Κερδίζοντας το πρώτο μετάλλιο του Demont-Breton στο Salon του 1881, το Femme de pêcheur venant de baigner ses enfants είναι το αρχαιότερο αριστούργημα της καλλιτέχνη, προωθώντας τη διακεκριμένη καριέρα της ως ζωγράφο και ως υποστηρίκτρια των γυναικών καλλιτεχνών (εκτίμηση πώλησης $ 100 / 150.000). Το 1894, η Demont-Breton ήταν η δεύτερη γυναίκα στη Γαλλία που της απονεμήθηκε το Légion d'honneur και από το 1895-1901 υπηρέτησε ως πρόεδρος του Union des Femmes Peintres et Sculpteurs (Σύνδεσμος των Γυναικών Καλλιτεχνών), παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της απαγόρευσης  των γυναικών  από την École des Beaux Arts στο Παρίσι.

  William Bouguereau: Ένας master της γαλλικής ακαδημαϊκής ζωγραφικής

  Μεταξύ των 10 έργων του William Bouguereau που θα παρουσιαστούν στην δημοπρασία, πρωτοστατεί το Le livre de prix, ένα από τα ωραιότερα σχέδια του καλλιτέχνη (εκτίμηση πώλησης $ 1 / 1,5 εκατομμύρια). Η νεαρή κοπέλα στο εν λόγω έργο είναι η Yvonne, ένας από τα αγαπημένα μοντέλα του καλλιτέχνη, η οποία εμφανίζεται σε πολλές από τις συνθέσεις του Bouguereau από το 1893. Όντας στη συλλογή του Henry May, Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή της Pierce-Arrow της Motor Company, έχει παραμείνει στα χέρια της οικογένειας για πάνω από 100 χρόνια. Το έργο όντας γνωστό μόνο μέσω μιας ασπρόμαυρης φωτογραφίας το στούντιο του Bouguereau, σηματοδοτεί σήμερα μια σημαντική και πολυαναμενόμενη αποκάλυψη.
   
  Στην παρουσίαση του Ιανουαρίου είναι και ο πίνακας Bacchante του 1894 (εκτίμηση πώλησης $ 600 / 800.000). Ο πίνακας ήταν πιθανώς εμπνευσμένος από τα μυθολογικά θέματα που ενστερνίζονται πολλοί καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι σύγχρονοι Bouguereau Sir Lawrence Alma-Tadema και John William Godward. Η γυναίκα που εμφανίζεται στο έργο, μιας λάτρης του διονυσιακού τρόπου ζωής, ανήκει σε μια σειρά που ο καλλιτέχνης την ονομάζει "ζωγραφική της φαντασίας",  αντικατοπτρίζοντας έτσι έργα που απεικονίζουν  κλασικές αφηγήσεις.

  Jules Breton: Ο ζωγράφος των χωρικών

  Η σειρά του Ιανουαρίου παρουσιάζει τέσσερα εξαιρετικά έργα που καλύπτουν τις τρεις δεκαετίες της σταδιοδρομίας του Jules Breton. Το La Glaneuse είναι μια πρόσφατη  ανακάλυψη,  που  αναδύει  μια  ανανεωμένη άποψη  για  το  κεντρικό  έργο  του  αυτοανακηρυχθέντος "ζωγράφου των χωρικών" (εκτίμηση πώλησης  $ 150 / 200.000).

  Γνωστός για τον ρεαλισμό του, ο Jules Breton αποτυπώνει τους ανθρώπους που κατοικούσαν στα αγροτικά τοπία - τους βοσκούς, τις μηχανές και τους συλλέκτες - στην ατμοσφαιρική tοur-de-force το Le Matin (εκτίμηση πώλησης από $ 400 / 600,00) όπου απέσπασε ευρύτατο θαυμασμό στην έκθεση του στο Salon το 1883,  το αινιγματικό θέμα του La Falaise, μιας φτωχής κοπέλας που αγναντεύει την θάλασσα αιχμαλώτισε το κοινό από τα τέλη της δεκαετίας του 1870 (εκτίμηση πώλησης $200/300.000).

  Βικτωριανά και βρετανικά έργα τέχνης

  Στο εξώφυλλο του καταλόγου πώλησης δεσπόζει το Yseult του Sir Frank Dicksee, το οποίο ο καλλιτέχνης παρουσίασε στη Βασιλική Ακαδημία το 1901 (εκτίμηση πώλησης $ 1/2 εκατομμύρια). Εμπνευσμένος από τον Le Morte d'Arthur του Sir Thomas Malory, η ζωγραφική απεικονίζει την πριγκίπισσα Yseult των Λευκών Χεριών, τη σύζυγο του Sir Tristram, που ατενίζει έξω από το παράθυρό της αναζητώντας ένα πλοίο στον ορίζοντα.
   
  Η γυναικεία ομορφιά  ήταν πάντα ένα σημαντικό στοιχείο των έργων του Dicksee και τα υπέροχα διακοσμητικά μονοσήμαντα αντικείμενα του, όπως το παρόν έργο, συγκαταλέγονται στα πιο διάσημα έργα του.

  Έχοντας ολοκληρωθεί το 1922, το A Dilettante από τον John William Godward σηματοδοτεί μια σημαντική ανασύσταση για τον καλλιτέχνη, μιας και αποκαλύπτεται στο κοινό για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν αιώνα (εκτίμηση πώλησης  $ 400 / 600.000). Όντας ως ένας από τους τελευταίους του πίνακες, το Α Dilettante επιδεικνύει την επιμελή προσοχή του Godward στη λεπτομέρεια και απεικονίζει το όραμα του καλλιτέχνη για την ειδυλλιακή αρχαιότητα.

  Ζωγραφισμένο το 1894, το Past and Present Generations του Sir Lawrence Alma-Tadema ενσαρκώνει τη σύνδεση του καλλιτέχνη με τα παλαιά αντικείμενα που αγαπούσε (εκτίμηση πώλησης $ 300 / 500.000). Εκτός από τη ζωγραφική με τις λεπτές αφηγήσεις και το συναισθηματικό βάθος, ο Alma- Tadema ήταν γνωστός για την επιμελή παράθεση ιστορικών αναφορών, όπως για παράδειγμα τις μαρμάρινες ρωμαϊκές ταφικές προτομές του κιγκλιδώματος που βασίζονται σε ακριβή σχέδια Alma-Tadema που φτιάχτηκαν στο Uffizi της Φλωρεντίας και στο Μουσείο του Καπιτωλίου στη Ρώμη.

  Η δημοπρασία προσφέρει επίσης μια εξαιρετική ελαιογραφία από τον σπουδαίο καλλιτέχνη John Victor Atkinson Grimshaw. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα των σκηνικών του εμπορικού σήματος του καλλιτέχνη κατά την διάρκεια     της     δεκαετίας     του     1880,     το     A     November     Morning παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ώριμου στυλ του Grimshaw και την ατμοσφαιρική απεικόνιση της νύχτας και το πρώτο φως το πρωί (εκτίμηση πώλησης $ 200 / 300.000).

  Ανάμεσα στα εξαιρετικά έργα ζωγραφικής με θαλάσσια τοπία που θα δημοπρατηθούν είναι το Fresh Winds, High Seas, του Βρετανού καλλιτέχνη Montague Dawson (εκτίμηση πώλησης $ 200 / 300.000). 'Ενα ιστιοφόρο στον λευκό ωκεανό, με ανοιγμένα πανιά απλωμένα, το σπρέι της θάλασσας και το φως του ήλιου, παρουσιάζονται πάνω στον μνημειώδη καμβά που απεικονίζει το αγωνιστικό σκάφος και προσφέρεται από το Μουσείο Τέχνης Saint Louis για να επωφεληθούν οι μελλοντικές επεκτάσεις του Μουσείου.
   

  William Bouguereau Le livre de prix
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων