Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιαν-2019 07:39

  Αιχμηρή παρέμβαση ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό

  Αιχμηρή παρέμβαση ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Με μια αιχμηρή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ο ΣΕΒ, πήρε θέση για το θέμα του κατώτατου μισθού, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις πάγιες απόψεις του ότι τάσσεται υπέρ των αυξήσεων αρκεί να συμβαδίζουν με τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας και βεβαίως να συνδυάζονται με φοροελαφρύνσεις και μειώσεις εισφορών. 

  Ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα προσδίδει στην τοποθέτηση του ΣΕΒ το γεγονός ότι πρόκειται για κοινή ανακοίνωση του Συνδέσμου με τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), επιλογή που όχι μόνο δεν είναι τυχαία αλλά κρύβει έντονο παρασκήνιο και υποδηλώνει την υφέρπουσα διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους των εργοδοτικών οργανώσεων το τελευταίο διάστημα. 

  Πιο αναλυτικά η κοινή τοποθέτηση ΣΕΒ-ΣΕΤΕ τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού υπό την προϋπόθεση, της μείωσης της φορολογίας της εργασίας, της μείωσης των εισφορών και της αποσύνδεσης του κατώτατου μισθού από το μέσο μισθό με εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας. Το ύψος των μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας, καταλήγει η γεμάτη αιχμές κοινή ανακοίνωση. 

  Και βέβαια η κοινή ανακοίνωση των δύο συνδέσμων στέλνει ευρύτερο μήνυμα, συμπόρευσης στην εκπροσώπηση της πλευράς της εργοδοσίας αλλά και αποδοκιμασίας των αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό, τουλάχιστον στην μορφή που αυτές παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση. 

  Εδώ να σημειωθεί ότι το θέμα του κατώτατου μισθού βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν οι κοινωνικοί εταίροι με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχε για πρώτη φορά ως κοινωνικός εταίρος και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ωστόσο το γεγονός ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε, απέφυγε να αναφερθεί στο βασικότερο θέμα της εργοδοτικής επικαιρότητας, έδωσε λαβή για να ασκηθεί κριτική. "Ήταν η πρώτη μας συμμετοχή στις συναντήσεις με την τρόικα” ανέφερε πηγή του ΣΒΕ  που πρόσθεσε ότι το θέμα του κατώτατου μισθού τέθηκε στη συνάντηση με την τρόικα, αλλά επελέγη να μην προταχθεί στην ανακοίνωση. Έχουμε ταχθεί υπέρ της αύξησης, υπό τον όρο ότι θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατέληξε η ίδια πηγή.

  Υφέρπουσα κρίση

  Η επιλογή του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ να τοποθετηθούν ανοιχτά ασκώντας κριτική στην αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτή αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η υφέρπουσα διάσταση προσέγγισης - διαμάχη κατά πολλούς - στους κόλπους των εργοδοτικών οργανώσεων. 

  Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή μάλιστα είχαμε μια σημαντική εξέλιξη αφού κατά τη  συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αποφασίστηκε η επικύρωση των αλλαγών στον καταστατικό με τη μετονομασία του Συνδέσμου σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος. Η απόφαση για αλλαγή του καταστατικού, που συνοδεύτηκε από παρεμβάσεις και ενστάσεις μελών, σύμφωνα με πηγές του ΣΒΕ, αποτελεί την τελευταία κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάδειξης του συνδέσμου ως κοινωνικού εταίρου.

  "Ως κοινωνικός εταίρος, δεν μπορούσαμε να έχουμε περιφερειακό χαρακτήρα, οφείλαμε να απαλείψουμε το γεωγραφικό προσδιορισμό και να αποκτήσουμε πανελλαδική εμβέλεια εκπροσωπώντας έναν συγκεκριμένο κλάδο τη βιομηχανία” ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθ. Σαββάκης που επιβεβαίωσε την επικύρωση των αλλαγών στο καταστατικό του συνδέσμου την περασμένη Παρασκευή.

  Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αλλαγή αυτή δε δημιουργεί ασυμβίβαστο με τα μέλη του ΣΕΒ, ο οποίος έχει ευρύτερο ρόλο. "Τα ίδια επιχειρήματα και αντιδράσεις είχαν υπάρξει και με το ΣΕΤΕ” ανέφερε  προσθέτοντας ότι ο ΣΒΕ δεν βλέπει ανταγωνιστικά το ΣΕΒ, αλλά αντίθετα στα περισσότερα θέματα έχει τις ίδιες θέσεις. "Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει τριτοβάθμια εργοδοτική εκπροσώπηση, πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί και να οργανωθούμε ώστε να καλυφθεί το συγκεκριμένο κενό” κατέληξε ο κ. Σαββάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΕΒ θα μπορούσε να παίξει το ρόλο εργοδοτικής συνομοσπονδίας.

  Αποχωρήσεις

  Ωστόσο, την άποψη αυτή δε φαίνεται να συμμερίζονται μεγάλες επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΒΕ που έχουν ήδη έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από το σύνδεσμο. Δύο εξ αυτών αποχωρούν καθώς δεν είναι βιομηχανίες και δεν καλύπτονται πλέον από τη νέα μορφή του Συνδέσμου. Πρόκειται για τον όμιλο Βασιλάκη (Aegean) και τη Goldair. 

  Ακόμη πιο ηχηρές λόγω και της δραστηριοποίησής τους σε αμιγώς βιομηχανικό αντικείμενο, θα είναι δύο άλλες αποχωρήσεις, εφόσον τελικώς υλοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το ΣΒΕ εξετάζουν ο Τιτάνας και η Sunlight.

  Μάλιστα, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΒΕ που έγινε την Παρασκευή, το λόγο έλαβε, ο γενικός διευθυντής του Τιτάνα στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος υπογράμμισε το σημαντικό περιφερειακό ρόλο που έχει διαδραματίσει διαχρονικά με τις θέσεις και τη δραστηριότητά του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ωστόσο όπως τόνισε, η μετονομασία του ΣΒΒΕ σε ΣΒΕ, δημιουργεί θέμα επικάλυψης αρμοδιοτήτων και ενδεχόμενο ασυμβίβαστο για τις εταιρίες που είναι μέλη και στο ΣΕΒ. 

  Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα μέλη του ΣΒΕ εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της εγχώριας μεταποίησης, αν και δεν αποκλείεται στη νέα του μορφή ως Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος να υπάρξουν και νέες προσχωρήσεις. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων