Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιαν-2019 14:13

  "Σκάει" η Λάρκο: Η Κομισιόν ζητεί μέσα σε δύο μήνες να επιστραφούν 135,8 εκατ.

  "Σκάει" η Λάρκο: Η Κομισιόν ζητεί μέσα σε δύο μήνες να επιστραφούν 135,8 εκατ.
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου 

  Τελειώνει η κλεψύδρα στην υπόθεση της Λάρκο καθώς πλέον ο χρόνος ήδη ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα για την επιβολή προστίμου προς τη χώρα μας από την Κομισιόν.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Κομισιόν αποφάσισε την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής προς την Ελλάδα σχετικά με τη μη εφαρμογή από την κυβέρνηση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη Λάρκο. 

  Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Ελλάδα έχει δύο μήνες περιθώριο να απαντήσει και να αποδείξει ότι έχει πραγματοποιηθεί η ανάκτηση της ενίσχυσης, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ ζητώντας από την επιβολή προστίμου και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας. 

  Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 2017 το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για μη συμμόρφωση στην απόφαση της 27ης Μαρτίου 2014, που υποχρέωσε την Ελλάδα να ανακτήσει από τη Λάρκο την παράνομη και ασύμβατη ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, με τη μορφή εγγυήσεων και εισφοράς του δημοσίου σε αύξηση κεφαλαίου της βιομηχανίας.

  Για την υπόθεση αυτή είχε επιτευχθεί συμβιβασμός από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον όρο ότι θα προχωρήσει σχέδιο για εκκαθάριση της εταιρείας και πώληση των παγίων της με χωριστούς διαγωνισμούς (για τα ιδιωτικά πάγια της Λάρκο και τα δημόσια ορυχεία).

  Ωστόσο η νυν κυβέρνηση από το 2015 και μετά διακήρυξε ότι η Λάρκο θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους και θα εξυγιανθεί. Ωστόσο τα πλάνα της ναυάγησαν ενώ συσσωρεύτηκαν και νέα χρέη μεταξύ άλλων και προς τη ΔΕΗ, η οποία συζητεί αυτήν την περίοδο την υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας με την εταιρεία, καθώς η Λάρκο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση του καλοκαιριού του 2017. 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων