Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιαν-2019 07:57

  Προς εκκαθάριση η εταιρεία Artume του Academy Gardens

  Προς εκκαθάριση η εταιρεία Artume του Academy Gardens
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σε διαδικασία εκκαθάρισης οδηγείται η εταιρεία ειδικού σκοπού Artume με αντικείμενο την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην Λεωφόρο Κηφισού και την οδό Ηρούς στην Αθήνα. H εταιρεία, που ελέγχει η BlackRock, μετά την πώληση του οικοπέδου της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη από το αμερικανικό fund προς 7 εκατ. ευρώ, μένει χωρίς καταστατικό σκοπό, δηλαδή την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Academy Gardens.

  Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάρτιση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2018, που τοποθετείται τον ερχόμενο Απρίλιο, θα ξεκινήσει η λύση και εκκαθάριση της Artume (διαδικασία κατά την οποία απογράφονται  τα περιουσιακά στοιχεία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της εταιρείας κτλ). Στη θέση του προέδρου της Artume βρίσκεται ο Christopher McCormack, ενώ τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και του αντιπροέδρου καταλαμβάνει η Joanne Fitzgerald, υψηλόβαθμα στελέχη του βραχίονα ακινήτων της BlackRock με έδρα το Λονδίνο.

  Ο ΕΝΦΙΑ και η μήνυση

  Η Artume, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις του 2017, εμφανίζει μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 60.000 ευρώ και σωρευμένες ζημίες ύψους 135,8 χιλ. ευρώ. Οι ζημίες αυτές αποδίδονται στο γεγονός ότι η Artume δεν κατάφερε να προχωρήσει στην αξιοποίηση του οικοπέδου στον Κηφισό, ενώ η εταιρεία εμφανίζεται να διαθέτει δανεισμό ύψους 86,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά, για κεφάλαια που έχει παράσχει ο μέτοχος της Artume, η BlackRock, τα οποία έχουν γραφεί ως επισφάλειες, δηλαδή δεν πρόκειται ποτέ να ανακτηθούν. Ταυτόχρονα, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας περιλαμβάνουν πρόβλεψη για πιθανή επιστροφή ΦΠΑ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2009-2016.

  Στο παρελθόν η Artume είχε βρεθεί αντιμέτωπη με πολεμική, επειδή εμφανιζόταν να μην έχει πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το ακίνητο του Κηφισού. Ωστόσο,  η νομοθεσία προβλέπει την μη καταβολή ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν πολεοδομικά ή η αξιοποίησή τους έχει "παγώσει” για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Αντίθετα, η καταβολή ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε μετά τη χορήγηση του Προεδρικού Διατάγματος, αρχές 2018, με το οποίο καθορίζονται οι όροι δόμησης της έκτασης.

  Προτού... εκκαθαριστεί, η Artume θα πρέπει να αντιμετωπίσει την μήνυση της εταιρείας Δίαρχων Αρχιτέκτονες και Τεχνικοί Σύμβουλοι που διεκδικεί ποσό 5,8 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ).  "Η Δίαρχων είχε πλήρως εξοφληθεί για τις υπηρεσίες που είχε παράσχει στην εταιρεία και η τωρινή της απαίτηση θεωρείται αβάσιμη” αναφέρει η Artume στην οικονομική έκθεση του 2017.

  Σχετικά με το οικόπεδο της πρώην Μουζάκης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να φιλοξενήσει ένα κατάστημα του γαλλικού ομίλου ιδιοκατασκευών Leroy Merlin.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ