Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιαν-2019 18:34

  ΣτΕ: "Πάντα την Κυριακή" για τα καταστήματα

  ΣτΕ: "Πάντα την Κυριακή" για τα καταστήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Με ανατροπή της απόφασης της Ολομέλειας του 2017, το Συμβούλιο Επικρατείας επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που συνίστανται στην τόνωση της τουριστικής κίνησης η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

  Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Ελληνική  Συνομοσπονδία  Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και 28  ακόμα φορείς ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση του 2017 (υπουργός Δημ. Παπαδημητρίου) με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (Μάιος έως Οκτώβριο). Αντίθετα έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ.λπ.

  Ανατροπή με οριακή πλειοψηφία

  Η απόφαση (υπ΄ αριθμ. 18/2019 πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος και εισηγητής ο πάρεδρος  Ιωάννη Μιχαλακόπουλο) ελήφθη  με οριακή πλειοψηφία από την 7μελή σύνθεση του Δ΄  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, και με αυτή κρίνεται συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

  Το ασύνηθες είναι πως αυτή η απόφαση ανατρέπει απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου προ διετίας (100/2017 πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος), που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η απόφαση αυτή θέτει πλέον σε νέα βάση το άνοιγμα των καταστημάτων κατά την τουριστική περίοδο και η πλειοψηφία επικαλείται "θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος", ο οποίος συνίσταται στον τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός.

  Δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα

  Η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος διατυπώνει την άποψη ότι από το Σύνταγμα δεν προκύπτει απαγόρευση στα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές.

  Οι πλειοψηφία θεωρεί επίσης πως δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

  Μειοψηφία

  Αντίθετα η μειοψηφία (οι σύμβουλοι Ηλίας Μάζος και Χριστίνα Σιταρά, καθώς και ο πάρεδρος Ιωάννης Μιχαλακόπουλος) υποστήριξε πως η επίμαχη υπουργική απόφαση για την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την 106 διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Επισημαίνουν δε ότι ο νόμος 4472/2017 (άρθρο 49) καταλαμβάνει τον Δήμο Αθηναίων στο σύνολο της εδαφικής του έκτασης και για όλες ανεξαρτήτως τις κατηγορίες καταστημάτων, χωρίς να προκύπτει η απαιτούμενη τεκμηρίωση από τη διοίκηση μιας τέτοιας ευρείας, γενικής και άνευ εξαιρέσεων επέμβασης.

  Αντίθετη

  Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 100/2017 απόφασή της είχε κρίνει, ότι "το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

  Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την χριστιανική θρησκεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων