ΕΤΕ: Αναμένει κέρδη - έκπληξη στο 6μηνο

Τετάρτη, 25-Ιουλ-2007 02:04

Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη


Κέρδη – έκπληξη που αναμένεται να δώσουν και νέα ώθηση στην τιμή της μετοχής της Εθνικής περιμένει η διοίκηση της τράπεζας από την Τουρκική Finasbank. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr τα κέρδη της θυγατρικής της Εθνικής στους πρώτους 6 μήνες τους έτους ξεπέρασαν τα 250 εκ ευρώ από 127 εκ ευρώ που ήταν στο α τρίμηνο του 2007.

Η μεγάλη αύξηση των κερδών οφείλεται στα υπερδιπλάσια περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τις ελληνικές τράπεζες δανείζουν οι τουρκικές τράπεζες τους πελάτες τους. Τα επιτοκιακά περιθώρια κέρδους της τουρκικής τράπεζας ανέρχονται στο 6,68% όταν στην Ελλάδα η μητρική της Εθνική έχει περιθώρια κέρδους κοντά στο 4 %, η Eurobank 3%, η Πειραιώς 3,12% και η Alpha Bank 2,5%.

Κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής που εκφράζει απόλυτα τις σκέψεις του προέδρου της ΕΤΕ Τάκη Αράπογλου δήλωσε στο capital.gr: "Η Finasbank παρά την κρίση των τελευταίων ημερών υπολογίζουμε ότι θα παρουσιάσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο β΄ τρίμηνο του έτους. Η χρονιά εξελίσσεται εντυπωσιακά".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί επέκτασης της τράπεζας είναι εντυπωσιακοί.

Με την επίβλεψη των Γιάννη Πεχλιβανίδη και Άνθιμου Θωμόπουλου κάθε εβδομάδα η Finansbank προχωράει στη δημιουργία 1 έως 2 καταστημάτων με στόχο έως του τέλος του 2007 να λειτουργούν 400 μονάδες από 340 που είναι σήμερα. Η πελατειακή βάση της τράπεζας έχει σημειώσει αύξηση μέσα σε διάστημα μόλις 1 έτους πάνω από 12%. Η θυγατρική της Εθνικής κέρδισε σημαντικά μερίδια αγοράς και σημείωσε αύξηση στις συνολικές χορηγήσεις κατά 47,4% σε ετήσια βάση. Παρ’ όλα ταύτα και παρά τη ραγδαία αύξηση των χορηγήσεων η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της συνεχίζει να βελτιώνεται με το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται σε 2% από 2,1% το 2006. Υπενθυμίζεται ότι στις ελληνικές τράπεζες ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κυμαίνεται από 3 έως και 6%.

"Τα κέρδη του ομίλου"

Τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής για το α εξάμηνο του 2007 αναμένεται να προσεγγίσουν τα 900 εκ ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 65%.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα κέρδη από το εξωτερικό θα ανέλθουν στα 325 εκατ ευρώ και θα αντιστοιχούν στο 36% των ενοποιημένων κερδών. Στα κέρδη της Εθνικής συμπεριλαμβάνονται και έκτακτα κέρδη 121 εκατ. ευρώ από την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής.