Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Δεκ-2018 08:00

  Ο σκιώδης ρόλος του Τζ. Κουτσολιούτσου στη Folli Follie

  Ο σκιώδης ρόλος του Τζ. Κουτσολιούτσου στη Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Από την πίσω πόρτα και με διευρυμένο ρόλο επανέρχεται στη διοίκηση της Folli Follie ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος ελέγχεται, όπως και ακόμη 13 στελέχη του ομίλου, από τη Δικαιοσύνη. Μπορεί ο ίδιος να εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας μετά από απαίτηση των Ομολογιούχων και πλέον να παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο ως μη εκτελεστικό μέλος, ωστόσο ανέλαβε ρόλο στην "νεοσυσταθείσα" Steering Committee (σ.σ. πρόκειται για ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων που παρέχει καθοδήγηση σε βασικά θέματα όπως είναι, η στρατηγική, ο έλεγχος και οι αποφάσεις που συνεπάγονται μεγάλες δαπάνες).

  Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική έκπληξη που περίμενε τους μετόχους της χειμαζόμενης εταιρείας που βρέθηκαν στα κεντρικά κτήρια της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο, όπου πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή η έκτακτη γενική της συνέλευση της για να εγκρίνει μεταξύ των άλλων και τον διορισμό της PwC ως ορκωτού ελεγκτή που θα αναλάβει τη σύνταξη της οικονομικής κατάστασης χρήσης του 2017 της εταιρείας.

  Έκπληξη ήταν η ίδια η παρουσίαση και τοποθέτηση της σημερινής διοίκησης της εταιρείας. η οποία απέφυγε να μιλήσει για το παρελθόν, και για το αν προτίθεται να ασκήσει αγωγή κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου, όπως ρώτησε ο νομικός και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, Γιάννης Κυριακόπουλος, ως εκπροσώπου 300 μετόχων της FFG.

  Με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου κ. Νίκο Κανελλόπουλο να δηλώνει: "το παρόν διοικητικό συμβούλιο δεν έχει ρόλο να κοιτάξει πίσω, δεδομένου ότι υπάρχει έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε ένα διοικητικό συμβούλιο που ήρθε σε μια εξαιρετικά δύσκολή συγκυρία της εταιρείας και ο ρόλος του είναι να αναλάβει τη διάσωση".

  Η "υπηρεσιακή” σημερινή διοίκηση της Folli Follie, απέφυγε επίσης να ξεκαθαρίσει αν η Alvarez & Marshal, που είχε αναλάβει τον δικανικό έλεγχο (σ.σ. η A&M έχει ολοκληρώσει το προσωρινό πόρισμα για την Ασία στο οποίο στηρίχθηκε βούλευμα Δραγάτση κατά της πρώην διοίκησης της FF και της οικογένειας Κουτσολιούτσου), παραμένει στο "κάδρο”.

  Περιορίσθηκε απλά να δηλώσει ότι λόγω κόστους (σ.σ. η εταιρεία έχει δαπανήσει ήδη 10 εκατ. ευρώ σε συμβούλους) η εταιρεία επέλεξε, να αναθέσει τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο της Ασίας, στο Νομικό γραφείο Robertson Solicitors.

  Ακόμη όμως και για τα τεκταινόμενα σήμερα στην εταιρεία, δηλαδή για τον αριθμό των καταστημάτων, την πορεία του τζίρου, τις αντιπροσωπείες που έχει στο χαρτοφυλάκιο της, και το κόστος από τη λήξη των συμβάσεων με τη Nike, η διοίκησή της απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις.

  Και η "ταμπακέρα”

  Στην τοποθέτησή της η διοίκηση της εταιρείας εστίασε στην κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Folli Follie, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους Ομολογιούχους, "ένα πρώτο βήμα”, όπως είπε, "σε ένα μακρύ δρόμο που περιλαμβάνει αρκετά στάδια”.

  Με τον κ. Νίκο Κανελλόπουλο πρόεδρο του δ.σ. της εταιρείας να ξεκαθαρίζει πως  "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνημένο πλάνο αναδιάρθρωσης με συγκεκριμένα νούμερα και στοιχεία.” "Ο στόχος του σχεδίου είναι αναπτυξιακός", υποστήριξε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, προσθέτοντας "δουλεύουμε για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας. Στόχος μας είναι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τη διάσωση της. Η πορεία προς την επόμενη ημέρα δεν είναι εύκολη, υπάρχουν προκλήσεις", συμπλήρωσε.  

  Με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Folli Follie κ. Νάρκισσο Γεωργιάδη να δηλώνει πως με τη στήριξη της PwC προσπαθούν να βγάλουν άκρη σε μια πολυδαίδαλη εταιρεία. Σημειώνεται πως χθες η συνέλευση με ενισχυμένη πλειοψηφία ενέκρινε τον διορισμό της PwC ως ορκωτού ελεγκτή για τον έλεγχο της οικονομικής χρήσης του 2017 της εταιρείας. Ο έλεγχος έχει ξεκινήσει (σ.σ. εκτός από τη μητρική πραγματοποιούνται και τοπικοί έλεγχοι στις θυγατρικές της FF ενώ για την Κίνα ο έλεγχος θα βασιστεί και στο πόρισμα της Alvare & Marshal), και αναμένεται να παραδοθεί έως τα μέσα του Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να υποστηρίξει τον όλο σχεδιασμό για την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 106βδ. 

  Σε ότι αφορά το επιχειρηματικό σκέλος, η διοίκηση της Folli Follie ανέφερε πως κλείνουν και ανοίγουν συνέχεια καταστήματα, ότι η εταιρεία διέκοψε τη δραστηριότητά της στην Αμερική και πως οι Ταμειακές Ροές έχουν πιεστεί σημαντικά και επαρκούν για 2-3 μήνες.

  "Η εταιρεία πιέζεται πάρα πολύ", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε πως η εταιρεία δεν προσπαθεί να ρευστοποιήσει στοιχεία. "Προσπαθούμε", όπως είπε ο κ. Περικλής Δοντάς, μη εκτελεστικός μέλος του δ.σ. "να κρατήσουμε την εταιρεία όρθια".

  Η διοίκηση της FF ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει "σπάσιμο” συμβολαίων και διακοπή συνεργασιών με οίκους που αντιπροσωπεύει, αλλά η απόφαση κάποιων brands να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις στη λήξη τους. Συγκεκριμένα ανέφερε πως τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019 δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική, πέραν της συνήθους, διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μαρκών.  

  Σε ότι αφορά τα θέματα της γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία 78,22%, αυτά, εκτός από τον διορισμό της PwC που εγκρίθηκε από το σώμα των μετόχων, τα υπόλοιπα εγκρίθηκαν μεν, με οριακή πλειοψηφία δε. Συγκεκριμένα μερίδα θεσμικών επενδυτών καταψήφισε ενώ η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και αρκετοί άλλοι θεσμικοί επενδυτές απείχαν, από την έγκριση αντικατάστασης μελών του 11μελούς διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο παραμένει ως μη εκτελεστικό μέλος ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αλλά και τη σύσταση διαφόρων επιτροπών διοίκησης και ελέγχου της εταιρείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων