Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Δεκ-2018 08:04

  150.000 καπνιστές το γύρισαν στο IQOS

  150.000 καπνιστές το γύρισαν στο IQOS
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Μπορεί το μερίδιο του IQOS στην Ελλάδα να μην έχει πιάσει διψήφιο ποσοστό, όπως στην Ιαπωνία όπου το μερίδιό του αγγίζει πλέον το 20%, ωστόσο ήδη 150.000 Έλληνες καπνιστές είναι καταναλωτές του θερμαινόμενου καπνικού προϊόντος της Παπαστράτος, με το 80% αυτών να έχει κόψει το συμβατικό τσιγάρο. Αποτέλεσμα το μερίδιο του IQOS να αγγίζει πλέον το 5% στην εσωτερική αγορά, με τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης να είναι ορατές, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Παπαστράτος θυγατρικής της Philip Morris International (PMI). Σημειώνεται πως ο στόχος της Philip Morris International είναι έως το 2025 η διείσδυση του IQOS διεθνώς να φθάσει το 30%-40%.

  Βέβαια εκτός από το IQOS, για το οποίο η Philip Morris International (PMI) έχει επενδύσει πάνω από 4,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια, και η Παπαστράτος έχει υλοποιήσει επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την παραγωγή των ράβδων καπνού που χρησιμοποιούνται στο IQOS στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά είναι το υψηλό ποσοστό των παράνομων προϊόντων καπνού που πωλούνται στη χώρα. Με βάση τα στοιχεία του 2017 (σ.σ. τελευταία διαθέσιμα) 1 στα 4 καπνικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά (σ.σ. ποσοστό 25%) είναι παράνομα, με τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

  Την ώρα πάντως που το κράτος χάνει έσοδα από τη διακίνηση στην αγορά παράνομων προϊόντων καπνού, η Παπαστράτος, σύμφωνα με την Έκθεση κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος που εκπόνησε η ΕΥ για λογαριασμό της εταιρείας δείχνει ότι η συνεισφορά της Παπαστράτος σε φόρους (συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και ΕΦΚ) στα δημόσια έσοδα αγγίζει το 1,1 δις. ευρώ ή το 2,2% των εσόδων του κράτους. Στα 85 εκατ. ευρώ φθάνει η συνεισφορά προς Έλληνες προμηθευτές με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, απορροφά το 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών, ενώ στα 157 εκατ. ευρώ υπολογίσθηκε μόνο για το 2017 η προστιθέμενη αξία που δημιουργήθηκε, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,1% του ΑΕΠ.

  Σε επίπεδο απασχόλησης η Παπαστράτος είχε ισχυρό αποτύπωμα, αυξάνοντας κατά 24,6% τον αριθμό των εργαζομένων της. Ειδικότερα στις 897 ανέρχονται οι άμεσες θέσεις εργασίας και στις 1.091 έμμεσες θέσεις, ενώ κάθε μία θέση εργασίας της Παπαστράτος υποστηρίζει έμμεσα 2,5 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας. Σημαντική όμως ήταν και η επίδραση στο περιβάλλον με δραστική μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τη λειτουργία της εταιρείας, καθώς το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2017 στο εργοστάσιο προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

  Η Παπαστράτος μείωσε κατά 85% τις εκπομπές CO2 (kg GHG), ενώ η συνολική ποσότητα αποβλήτων μειώθηκε κατά 19%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων