Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Δεκ-2018 11:54

  ΣΦΕΕ: Στις "πλάτες" των επιχειρήσεων η αύξηση των δαπανών στο φάρμακο

  ΣΦΕΕ: Στις "πλάτες" των επιχειρήσεων η αύξηση των δαπανών στο φάρμακο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δριμεία είναι η αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, με βάση τις οποίες οι δαπάνες της περίθαλψης και ειδικά του φαρμάκου αυξήθηκαν.

  Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, φέτος υπήρξε ενίσχυση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο, ενώ το 11μηνο του 2018, 852 χιλ. ανασφάλιστοι συνταγογραφήθηκαν για φάρμακα αξίας 205 εκατ. ευρώ. Για το 2019 αναφέρθηκε παροχή εγγυημένης υγειονομικής φροντίδας για τους ανασφάλιστους – το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος, μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρόνιων παθήσεων (ψωρίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειες της.

  Όπως όμως εξηγεί ο ΣΦΕΕ, η ενίσχυση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο προέρχεται αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ σε αυτή την ενίσχυση.

  Επίσης η κάλυψη των ανασφάλιστων με 205 εκατ. ευρώ γίνεται αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή clawback.

  "Η Πολιτεία και πάλι δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακα των ανασφαλίστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μέγεθος των χρηματικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία κατά το 2018 εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,4 δις ευρώ.

  Χαιρετίζουμε την εγγυημένη φροντίδα για του ανασφάλιστους για το 2019, καθώς και τη μείωση συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Απουσιάζει παντελώς, όμως, η ενημέρωση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η παροχή αυτή. Δεν ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα αυξήσει τη δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες της κοινωνικής της πολιτικής" διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του.

  "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ύψος αυτών των παροχών, γεγονός που καταστρατηγεί τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα. Είναι αδύνατον και αυτό το βάρος να πέσει πάλι στους ώμους της βιομηχανίας με τη μορφή αυξημένων επιστροφών με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, όπως απειλή για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, και το κυριότερο, κίνδυνο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους" συμπληρώνει ο ΣΦΕΕ.

  Β. Κουρλιμπίνη
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων