Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Δεκ-2018 08:07

  Συνεχίζεται η αντιδικία τραπεζών και "Ομίλου Κυπριώτη"

  Συνεχίζεται η αντιδικία τραπεζών και "Ομίλου Κυπριώτη"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Έφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Κω με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση υπαγωγής "Γ. Κυπριώτης & Υιοί Α.Ε.” σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης προτίθενται να καταθέσουν οι πιστώτριες τράπεζες του ξενοδοχειακού ομίλου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες εξετάζουν να εκκινήσουν εκ νέου τις διαδικασίες για τον πλειστηριασμό ξενοδοχείων της εταιρείας, δίνοντας συνέχεια στην αντιδικία των δύο πλευρών που μετρά ήδη αρκετά επεισόδια.

  Η "Γ. Κυπριώτης” αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κω, με πέντε ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων (Aqualand, Hippocrates, Village Resort) και πέντε (Panorama Hotel, Maris Suites) αστέρων, με συνολικά 5.079 κλίνες. Η διαμάχη της ιδιοκτησίας του ομίλου με τις τράπεζες χαρακτηρίζεται από τρίτους παρατηρητές ως μια από τις σφοδρότερες στην αγορά και διαρκεί τουλάχιστον επί μια τετραετία. Στο επίκεντρο της βρίσκονται τα δάνεια της "Κυπριώτης" ύψους 110 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν καταγγελθεί, με την εταιρεία να αντιδρά και να προχωρά ακόμη και στην κατάθεση μηνυτήριων αναφορών κατά τραπεζικών στελεχών.

  Το τελευταίο επεισόδιο της αντιδικίας καταγράφηκε προ 10ημέρου όταν το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση των Eurobank και Πειραιώς να τεθεί ο όμιλος σε ειδική διαχείριση και να εκποιηθεί εν λειτουργία, κρίνοντας πως η "Γ. Κυπριώτης" αποτελεί βιώσιμη επιχείρηση, σε λειτουργία κερδοφόρα και έχει την δυνατότητα αποπληρωμής του δανεισμού της. Όπως σημειώθηκε, τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο Capital.gr πως υπάρχει πρόθεση να ασκηθεί έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης, καθώς οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να επιδείξουν ακόμη πιο άτεγκτη στάση απέναντι σε περιπτώσεις που θεωρούν ότι τίθεται ζήτημα απώλειας εμπιστοσύνης, όπως έχει φανεί πρόσφατα στην περίπτωση της Ektasis και αλλού.

  Το ενδιαφέρον της KSL Capital

  Φαίνεται, ωστόσο, πως οι τράπεζες θα πρέπει να αξιολογήσουν στις επόμενες κινήσεις τους το φημολογούμενο ενδιαφέρον του επενδυτικού ομίλου KSL Capital Partners να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στην "Κυπριωτης”. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας των ενδιαφερόμενων επενδυτών με μια εκ των πιστωτριών τραπεζών του ξενοδοχειακού ομίλου προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση για μερική αποπληρωμή των δανείων της "Κυπριώτης” και ρύθμιση του εναπομείναντος δανεισμού.

  Να σημειωθεί ότι πέραν των οφειλών προς τις τράπεζες η Κυπριώτης εμφανίζεται να μην εκπρόθεσμες οφειλές ούτε ενός ευρώ σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ χρήση του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί με κύκλο εργασιών της ταξης των 28 εκατ. ευρώ και EBITDA στα επίπεδα των 7,5 εκατ. ευρώ.

  Το KSL Capital Partners εστιάζει σε επενδύσεις στον κλάδο της φιλοξενίας, αναψυχής, real estate και ταξιδιωτικών υπηρεσιών από το 2005 έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 8,5 δισ. ευρώ που έχει κατευθύνει σε 6 funds.

  Σήμερα διαθέτει ένα ευρύτατο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε ξενοδοχειακές μονάδες και resorts, μεταξύ άλλων, σε όλο τον κόσμο. Εφόσον το ενδιαφέρον της μετουσιωθεί σε συμφωνία, θα είναι η πρώτη σημαντική επένδυσή της στην ελληνική αγορά.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων