Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 08:20

  Προ κρίσιμων αποφάσεων η Ektasis Development

  Προ κρίσιμων αποφάσεων η Ektasis Development
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κρίνεται σήμερα το μέλλον της εταιρείας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης εμπορικών ακινήτων Ektasis Development. Οι πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, έχοντας συμπληρώσει μια δεκαετία προσπαθειών για εξεύρεση λύσης σε συνεργασία οι οποίες δεν απέδωσαν, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, με υπαιτιότητα της εταιρείας, έχουν αιτηθεί να υπαχθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης,

  H Ektasis που διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο 31 ακινήτων, ορισμένα από τα οποία όμως εμφανίζονται να διαθέτουν ζητήματα αδειοδοτήσεων, βρίσκεται από το 2008 σε δυσχερή θέση. Με την έλευση της κρίσης ακυρώθηκαν διαδοχικά projects, από την υλοποίηση των οποίων θα εισέρρεαν στο ταμείο της 55 εκατ. ευρώ.

  Έτσι η εταιρεία σταδιακά οδηγήθηκε σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού της, πέριξ των 120 εκατ. ευρώ, που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Αντίστοιχα, οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ με βάση τα όσα αναφέρουν οι τράπεζες στην αίτηση ειδικής διαχείρισης.

  Πρόκειται για μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαδοχικών προσπαθειών να εξευρεθεί βιώσιμη λύση που τελικώς δεν απέδωσαν, παρότι o φάκελός της παρουσιάστηκε σε σειρά επενδυτικών κεφαλαίων και επενδυτών, πέραν του fund Spinnaker και της StormHarbour.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σεπτέμβριο του 2012 συνάφθηκε σχετική συμφωνία εξυγίανσης με σκοπό την υποβολή της προς άμεση επικύρωση από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο. Όμως δεν τελεσφόρησε και η συζήτηση κρίθηκε απαράδεκτη, με υπαιτιότητα της εταιρείας όπως υποστηρίζουν οι πιστωτές της, η οποία έκτοτε εγκατέλειψε την όλη διαδικασία.

  Ακόμη πιο πρόσφατα, το 2016 η Ektasis κατέθεσε νέα αίτηση εξυγίανσης, η οποία έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστήριο. Η διαδικασίας διήρκεσε έναν χρόνο, ως τον Ιανουάριο 2018. Στο διάστημα αυτό, οι τράπεζες προσήλθαν σε διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα αφού και οι προτάσεις της εταιρείας δεν ήταν υλοποιήσιμες ενώ η κακή οικονομική κατάσταση ήταν ήδη μη αναστρέψιμη και δεν μπορούσε να βρεθεί βιώσιμη λύση.

  "Εξωπραγματικές οι προβλέψεις”

  Η ιδιοκτησία της εταιρείας, ένα χρόνο από τότε που έληξε άδοξα η τελευταία διαδικασία εξυγίανση, έξι μήνες από τότε που κατατέθηκαν οι αιτήσεις για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και μόλις δύο βδομάδες προτού αυτές εκδικαστούν, εμφανίζεται να προτάσσει νέα πρόταση.

  Στηριζόμενη σε business plan της Mazars, υποστηρίζει ότι η Ektasis είναι δυνατόν να καταστεί βιώσιμη, να αποπληρώσει τους πιστωτές της χωρίς "κούρεμα” και να διατηρήσει ικανοποιητική ρευστότητα μέσω της αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της. Ο ιδρυτής της εταιρείας Π. Ευθυμίου έχει υποστηρίξει πως ότι η αξιοποίηση των ακινήτων θα μπορούσε να αποφέρει πολύ υψηλότερα έσοδα, σε σχέση με αυτά που προσδοκούν οι πιστώτριες τράπεζες.

  Ωστόσο,  στελέχη των τραπεζών που χειρίζονται την υπόθεση επισημαίνουν πως πέραν του ότι η βιωσιμότητα της εταιρείας έχει εκλείψει και η εμπιστοσύνη έχει απολεσθεί, η νέα πρόταση βασίζεται σε εσφαλμένα στοιχεία και παραδοχές. Ενδεικτικά, στην εξώδικη απάντηση των τραπεζών προς την Ektasis, αναφέρεται ότι η πρόταση περιλαμβάνει ανύπαρκτα έσοδα από μισθώσεις που έχουν ήδη λήξει και αφορούν ακίνητα από τα οποία η εταιρεία έχει ήδη αποβληθεί, καθώς και ανύπαρκτα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων που δεν ανήκουν στην κυριότητα της εταιρείας. Επιπρόσθετα, κρίνονται "εξωπραγματικές” οι προβλέψεις για τα τιμήματα των μελλοντικών πωλήσεων των ακινήτων και καταλήγουν λέγοντας πως το προτεινόμενο business plan στηρίζεται σε ουσιωδώς εσφαλμένες παραμέτρους και είναι μη υλοποιήσιμο.

  Όπως υποστηρίζουν, η εταιρεία πέραν μιας γενναίας ρύθμισης δανείων, απαιτεί κεφάλαια τα οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να χορηγήσουν εάν δεν μπει "φρέσκο” χρήμα, ιδιαίτερα εάν διατηρηθεί η σημερινή ιδιοκτησία και management.

  Να σημειωθεί πως η εταιρεία έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα εξέδωσε οικονομικές καταστάσεις που περιγράφουν θετική καθαρή θέση, κάτι που αναμένεται να αντικρούσουν οι νομικοί εκπρόσωπο και οι σύμβουλοι (PwC ) των τραπεζών.

  Η Ektasis Development υπήρξε η πρώτη μεγάλη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που υπέβαλε το 2009 αίτηση υπαγωγής στο τότε άρθρο 99. Ο ιδρυτής της Παναγιώτης Ευθυμίου, προερχόμενος από τον χώρο της ένδυσης είχε ιδρύσει την εταιρεία "Mandlen Α.Ε.", η οποία εμπορευόταν επώνυμες συλλογές ρούχων, πριν επεκταθεί στον κλάδο των ακινήτων.

  To χαρτοφυλάκιο της Ektasis, αξίας 108 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 31 ακίνητα ορισμένα από τα οποία είναι ήδη μισθωμένα (supermarket κτλ) και άλλα σε σημεία με εμπορική προβολή (στο "δαχτυλίδι” επί της Λ. Κηφισίας, στην Εθνική Οδό, στην Κηφισιά και αλλού).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων