Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Δεκ-2018 08:01

  Οι… μπουλντόζες στη Σταδίου και οι εξαγγελίες για κατεδαφίσεις

  Οι… μπουλντόζες στη Σταδίου και οι εξαγγελίες για κατεδαφίσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μπορεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς να εξήγγειλε, πριν από μερικές ημέρες, την απόσυρση κτηρίων και την κατεδάφιση μέρους ή ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων όμως, είναι κοινό μυστικό ότι το σχέδιο αυτό με στόχο την "Αθήνα του 2050" θα παραμείνει στις καλένδες.

  Άλλωστε, αντίστοιχες εξαγγελίες είχε κάνει το 2010 η τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη που είχε στη διάθεσή της περισσότερο πολιτικό χρόνο, σε σχέση με το μέγιστο υπόλοιπο των δέκα μηνών της σημερινής κυβέρνησης. "Ένα από τα μεγάλα πράγματα θα ήταν να απελευθερώσει κανείς οικοδομικά τετράγωνα από το κέντρο της πόλης και να τα κάνει πράσινο. […]. Να βομβαρδίσεις την Αθήνα, σαν να μπορείς να της πάρεις τις πολυκατοικίες της και να την αδειάσεις" είχε δηλώσει τότε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ποντίκι" (14/1/2010).

  Αναπλάσεις μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας

  Ως εκ τούτου, έως σήμερα, οι περισσότερες αλλαγές σε οικοδομικά τετράγωνα έχουν προέλθει ή σχεδιάζονται, κατά βάση, από την ιδιωτική πρωτοβουλία.  Μία από τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις αφορά την αποκατάσταση και επανάχρηση του Μεγάρου Αθηνογένους, στην οδό Σταδίου 50 έργο που "τρέχουν" εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου. Σε συνέχεια της έγκρισης δόμησης, όπως έχει γράψει το Capital.gr, το έργο απέκτησε, πριν από λίγες ημέρες, άδεια δόμησης, γεγονός που επιτρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης διώροφο νεοκλασικό.

  Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την επιλογή της τεχνικής εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά το 2020. Κι ενώ οι κατεδαφίσεις Δημαρά είναι αβέβαιο πότε κι εάν θα πραγματοποιηθούν, το μόνο βέβαιο είναι ότι το σχέδιο για την αναγέννηση του κτηρίου περιλαμβάνει την κατεδάφιση τριών κτηρίων, που βρίσκονται στον πίσω χώρο του οικοπέδου και "καλύπτονται" από την ερειπωμένη όψη του Μεγάρου Αθηνογένους.  Στη θέση των τριών αυτών κτηρίων, από τα οποία δύο, που είναι λιθόκτιστα, έχουν, μερικώς καταρρεύσει ελλείψει συντήρησης, θα ανεγερθεί πολυώροφο κτήριο που θα λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για επιχειρήσεις.

  Ώθηση λόγω Airbnb

  Την ίδια στιγμή, ο καταλύτης των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει οδηγήσει σε μπαράζ αγοραπωλησιών στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εγκαταλελειμμένων κτηρίων με στόχο την μετατροπή τους σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή ξενοδοχεία. Ένα από τα πιο πρόσφατα αφορά την μετατροπή του κτηρίου, όπου στεγαζόταν η εφημερίδα Απογευματινή, στην οδό Φειδίου 12 (σε πολύ κοντινή απόσταση από το Μέγαρο Αθηνογένους) σε τεσσάρων αστέρων signature hotel.

  Αν και με αργά βήματα, η άνθηση του τουρισμού προσελκύει τους λιανέμπορους στο κέντρο. Μία από τις τελευταίες αφίξεις αθηναϊκό down town αφορά αυτή των καταστημάτων των αλυσίδων Galerie de beaute και Flying Tiger στο ισόγειο του μεγάρου Γεώργιου Μαύρου (διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το διάστημα 1964-1966) που βρίσκεται στις οδούς Πανεπιστημίου και 28ης Οκτωβρίου στην Ομόνοια.

  Από τις πρώτες εταιρείες λιανικής που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ομόνοια είναι η αλυσίδα αρτοποιίας Βενέτη που προχώρησε στη δημιουργία καταστήματος στην οδό Δώρου 1, στη θέση του κτηρίου του ιστορικού καφενείου Νέον σε 1.200 τ.μ., αποτελώντας επένδυση 3 εκατ. ευρώ.

  Το διατηρητέο κτήριο του αρχιτέκτονα Β. Τσαγρή στην οδό Μητροπόλεως 72 στην Αθήνα επέλεξε η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος για να δημιουργήσει, αρχές της χρονιάς, κατάστημα τριών επιπέδων (υπόγειο - ισόγειο - πατάρι), με την Ελίν Τεχνική να έχει υλοποιήσει τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων