Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Δεκ-2018 08:26

  Έτοιμοι να αποσυρθούν από το διαγωνισμό για τους λιγνίτες οι Τσέχοι της Seven Energy

  Έτοιμοι να αποσυρθούν από το διαγωνισμό για τους λιγνίτες οι Τσέχοι της Seven Energy
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ανατροπή σκηνικού ή μοχλός πίεσης για να πετύχουν καλύτερους όρους καθώς κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης ΔΕΗ και επενδυτών στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων;

  Όποιο και εάν είναι το κίνητρο, το σίγουρο είναι ότι ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τη λιγνιτική αποεπένδυση βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ένας εκ των δύο επενδυτών που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού και μέχρι σήμερα θεωρείτο εκ των φαβορί, η τσεχική Seven Energy, εμφανίζεται να έχει δεύτερες σκέψεις.

  Πηγές που είναι κοντά στην εταιρεία, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι η διαπραγμάτευση για την κατάρτιση του συμφώνου αγοραπωλησίας (SPA) δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι οι Τσέχοι φέρεται να είναι οι εμπνευστές της πρότασης να δημιουργηθεί μια φόρμουλα συμμετοχής της ΔΕΗ σε πιθανά κέρδη ή ζημιές των εταιρειών που θα πουληθούν.

  Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση έχει απορριφθεί όχι με ελληνική αλλά με … ευρωπαϊκή υπαιτιότητα. Συγκεκριμένα όπως αποκαλύφθηκε και στη σχετική αναφορά της πρώτης  μεταμνημονιακής έκθεσης, στο κεφάλαιο για τα ενεργειακά και την λιγνιτική αποεπένδυση, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει  ότι οι νέες εταιρείες δεν μπορούν να έχουν καμία λειτουργική ή οικονομική σχέση με τη ΔΕΗ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν άναψε κόκκινο φως στην πρόταση των Τσέχων.

  Πληροφορίες θέλουν το ΥΠΕΝ να έχει διαπραγματευτεί εναλλακτικό σενάριο, το οποίο έχει την έγκριση των Βρυξελλών, ωστόσο η λύση που προκρίνεται (και η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί) δε φαίνεται να ικανοποιεί τους επενδυτές.

  Με δεδομένη την αρνητική συγκυρία για τις μονάδες άνθρακα και την άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, είναι σαφές ότι το περιβάλλον της αγοράς είναι αρνητικό για την πώληση. Καθώς λοιπόν η  Seven δεν επιθυμεί να προσέλθει στο διαγωνισμό καταθέτοντας χαμηλή δεσμευτική προσφορά, για αυτό το λόγο προσανατολίζεται να μην προσέλθει καθόλου στην φάση των δεσμευτικών προσφορών. Εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές μέχρι την Πέμπτη το πιθανότερο είναι να μην κατατεθεί καθόλου δεσμευτική προσφορά, τονίζουν στο Capital.gr πηγές που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία από την Τσεχία.

  Γιατί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη; Διότι όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τότε έχει οριστεί η ημερομηνία που θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες στην τελική φάση του διαγωνισμού το οριστικό κείμενο του SPA, βάσει του οποίου θα κληθούν να καταρτίσουν τις δεσμευτικές προσφορές. Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας, ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στις 7 Ιανουαρίου.

  Στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση των εταιρειών Μεγαλόπολη και Μελίτη έχουν προκριθεί και συμμετέχουν η κοινοπραξία China Energy όμιλος Κοπελούζου, η κοινοπραξία Seven Energy ΓΕΚ Τέρνα (η ελληνική  εταιρεία  συμμετέχει με μικρό ποσοστό και εστιάζει κυρίως στη συμμετοχή της στο κατασκευαστικό αντικείμενο που θα προκύψει εάν τελικώς η Seven αποκτήσει τις εταιρείες) η επίσης τσεχική EPH που όμως εμφανίζεται ανενεργή μετά τη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος και οι επίσης αποστασιοποιημένοι ELVALHALCOR και MYTILINEOS.

  Εφόσον το μήνυμα που στέλνει η Seven δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αλλά αντανακλά τις πραγματικές προθέσεις των Τσέχων, αυτό σημαίνει ότι πλέον στο διαγωνισμό παραμένει ενεργό μόνο το σχήμα της China Energy με τον όμιλο Κοπελούζου, που όμως και αυτό έχει εκφράσει τις δικές του επιφυλάξεις ζητώντας την εξασφάλιση όρων βιωσιμότητας για τις υπό πώληση εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο γύρω από τις προοπτικές επιτυχίας του διαγωνισμού, αναμένεται να γίνει πιο ξεκάθαρο στις αμέσως επόμενες ημέρες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων