Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 07:53

  Κατά 24% μειώθηκαν οι χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας από το 2014

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σε ποσοστό 24% μειώθηκαν οι προ φόρων τιμές των πακέτων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα το διάστημα 2014 – 2017, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Ovum, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

  Σύμφωνα με την μελέτη, οι προ φόρων χρεώσεις των ελληνικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, που αντιστοιχούν- σε μηνιαία βάση σύμφωνα με το προφίλ του μέσου χρήστη- σε 175 λεπτά χρόνου ομιλίας, 22 μηνύματα κινητής και δεδομένων 0,33 GB, είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (12,1 ευρώ).

  Τι δείχνουν τα στοιχεία

  Η χώρα μας είναι φθηνότερη κατά 11% σε σύγκριση με τα 21 κράτη-μέλη της Ε.Ε., με την τιμή προ φόρων για την μέση εθνική σταθμισμένη μηνιαία χρήση να διαμορφώνεται σε 10,7 ευρώ. Στον αντίποδα, στο Βέλγιο οι χρεώσεις (27,6 ευρώ) είναι οι υψηλότερες της Ε.Ε., ενώ η Ρουμανία και η Πολωνία, με 4 ευρώ και 4,6 ευρώ αντίστοιχα, εμφανίζουν τις χαμηλότερες χρεώσεις. Ακόμη, η εθνική σταθμισμένη μηνιαία χρήση σε Μεγ. Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία ανέρχεται σε 11,8 ευρώ και 9,8 ευρώ, αντίστοιχα.

  Όσον αφορά τις τιμές μετά φόρων, η Ελλάδα, παρότι διαθέτει σχεδόν διπλάσια φορολογία σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.,  καταφέρνει να ανήκει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (14,9 ευρώ), με χρέωση ύψους 14,8 ευρώ, που αντιστοιχεί σε καλάθι 175 λεπτών χρόνου ομιλίας, 22 μην. κινητής και 0,33 GB.

  Οι χρεώσεις ανά κατηγορία

  Σχετικά με τη χρέωση (προ φόρων) ανά λεπτό για τις υπηρεσίες ομιλίας-υπολογίζεται διαιρώντας τα παραγόμενα έσοδα από υπηρεσίες ομιλίας με τον αριθμό των λεπτών ομιλίας για διάστημα ενός χρόνου-η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση κατηγορία της κατάταξης των 21 ευρωπαϊκών χωρών. Οι χρεώσεις, δηλαδή, υπηρεσιών ομιλίας αντιστοιχούν σε περίπου 85% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ύψους 5,33 σεντς ανά λεπτό.

  Αντίστοιχα, το κόστος των συγκεκριμένων υπηρεσιών αντιπροσωπεύει το 233% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κατά την μελέτη της Ovum, οι υπηρεσίας ομιλίας (τιμή / λεπτό) είναι φθηνότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τη χώρα μας να κατατάσσεται ένατη μεταξύ 21 κρατών – μελών.  Από το 2014 έως και το 2017, η τιμή ανά λεπτό στη χώρα μας βαίνει μειούμενη, έχοντας υποχωρήσει κατά 17% κατά την εξεταζόμενη τριετία.

  Στις χρεώσεις (προ φόρων) ανά sms, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται σε 4,99 cents για τη χρονική περίοδο 2014-2017, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 13η θέση, αντιστοιχώντας στο 79% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η πιο ακριβή χώρα είναι η Ισπανία όπου οι χρεώσεις μηνυμάτων αντιστοιχούν στο 303% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

  Η τιμολόγηση των υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα (2014-2017)

  Πάντως, κατά την έρευνα, από το 2014 έως και το 2017, οι τιμές των μηνυμάτων κινητής έχουν αυξηθεί, γεγονός που αποδίδεται σε δύο λόγους:

  - στη σημαντική ετήσια μείωση του αριθμού των μηνυμάτων κινητής, λόγω της αντικατάστασής τους από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. "Δεδομένου ότι οι πάροχοι προσφέρουν δωρεάν sms στα πακέτα προσφορών τους, η τιμή ανά μήνυμα αυξάνεται” επισημαίνει στην έρευνα.

  -στην πτώση των εσόδων από τη χρήση μηνυμάτων, που οδηγεί τους παρόχους να αυξήσουν την τιμή του sms ή να μειώσουν τον αριθμό των δωρεάν μηνυμάτων (εντός των "πακέτων”), οδηγώντας στην αύξηση της τιμής ανά sms.

  Ως προς τις χρεώσεις (προ φόρων) ανά Gigabyte, η μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 6,20 ευρώ / GB για το διάστημα 2014-2017, με τις χρεώσεις στην Ελλάδα να ξεπερνούν σε ποσοστό 23% τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως επισημαίνει η έρευνα, παρότι οι τιμές για τα δεδομένα, όπως υπολογίζονται ανά GB, είναι υψηλότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μ.ο., η Ελλάδα καταγράφει σημαντική μείωση των χρεώσεων, η οποία τοποθετείται σε ποσοστό 73% το 2017 έναντι του 2014. Την ίδια στιγμή, η ποιότητα του δικτύου κινητής-όπως μετράται βάσει της ταχύτητας download- είναι καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αντανακλώντας τις καλές υποδομές δικτύου, όπως αναφέρει η έρευνα. Χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία διαθέτουν υψηλότερες τιμές ανά GB σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά χαμηλότερη ταχύτητα download.

  Η μεθοδολογία

  Η μεθοδολογία που υιοθετεί η Ovum στηρίζεται στο πλήρες φάσμα των προσφορών και των προγραμμάτων (συμβολαίου και προπληρωμένης κινητής) που παρέχονται από όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Όπως και στην πραγματική χρήση και τις πραγματικές δαπάνες, καθώς "είναι ορθότερο να αξιολογηθεί η αγορά από την άποψη της ζήτησης (δηλ. των καταναλωτών) παρά από την προοπτική της προσφοράς (δηλαδή των παρόχων)”.

  Η θέση της Ελλάδας στην τιμολόγηση των υπηρεσιών κινητής (προ φόρων)

  σσσφδσφδ

  Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη προέρχονται από την Ovum, την ITU και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών.

  Σύμφωνα με την Ovum,  η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας απεικονίζεται ανακριβώς στη μεθοδολογία συγκριτικής αξιολόγησης των μελετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή:

  - δεν εξετάστηκε η χρήση πακέτων, πρόσθετων προσφορών, καθώς και ειδικών εκπτώσεων που παρέχονται στους συνδρομητές της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας

  - Δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα διαφορετικά πρότυπα χρήσης που γίνονται από τους καταναλωτές ανά χώρα και

  - Δεν εκπροσωπήθηκε το σύνολο των πελατών, όσον αφορά τα καλάθια συγκριτικής αξιολόγησης δηλαδή τα πακέτα υπηρεσιών φωνής, SMS και δεδομένων που διατίθενται από τους παρόχους

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ