Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Δεκ-2018 10:21

  Boualwan (CCC): Πώς η τεχνολογία αλλάζει τις κατασκευές

  Boualwan (CCC): Πώς η τεχνολογία αλλάζει τις κατασκευές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη συμβολή της προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών στην ενίσχυση της παραγωγικότητας στις κατασκευές και στη μείωση των ατυχημάτων στα εργοτάξια αναφέρεται, σε συνέντευξή του στο Capital.gr, o Aref Boualwan, Manager - Business Process Re-engineering της Consolidated Contractors. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η σύμπραξη με τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο θα μπορούσε να θέσει τέλος στην επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων κατασκευής και στη συνεχή αύξηση του κόστους εργασίας και υλικών.  

   Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

  Πώς μέσω καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών η CCC έχει τη δυνατότητα να διατηρεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της στην περιοχή της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής (MENA);  

  Με την αύξηση της πολυπλοκότητας των κατασκευαστικών έργων στην περιοχή και τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, οι καινοτόμες αναδυόμενες τεχνολογίες θα προσφέρουν τελικά μείωση του κόστους, θα βελτιώσουν τα μέτρα ασφαλείας και θα ενισχύσουν τα πρότυπα ποιότητας.

  H CCC καθοδηγεί και χρηματοδοτεί νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας που στερούνται της βασικής γνώσης και τεχνογνωσίας στον κλάδο των κατασκευών;

  Η CCC υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις/startups σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους, παρέχοντας στους επιχειρηματίες απρόσκοπτη πρόσβαση στο οικοσύστημα της εταιρείας μας. Συνεργαζόμαστε με παθιασμένους ιδρυτές-επιχειρηματίες που αναπτύσσουν ανατρεπτικές τεχνολογίες, οι οποίες σχετίζονται με τις κατασκευές. Η εμπλοκή εμπειρογνωμόνων σε διάφορα διατομεακά ζητήματα, καθώς και η παρεχόμενη υποδομή, θα βοηθήσουν τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να αυξήσουν το ελάχιστο βιώσιμο προϊόν τους. Τους δίνουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις νέες τεχνολογίες τους σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε διαφορετικές τοποθεσίες και σε ένα ζωντανό περιβάλλον με πραγματικά δεδομένα και πελάτες, που απλώς δεν θα είχαν πρόσβαση διαφορετικά.

  Το IoT, και ειδικά το πιλοτικό έργο σας που αφορά τη νεοφυή επιχείρηση WakeCap με αντικείμενο την ασφάλεια των εργαζομένων, μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα σε ένα εργοτάξιο. Τι είναι το WakeCap και πώς συμβάλλει στη βελτίωση της συνθηκών ασφάλειας σε ένα έργο;

  Το προϊόν της WakeCap είναι μια κλιμακούμενη συσκευή ασφάλειας και παρακολούθησης που θα παρέχει δεδομένα σχετικά με τη συμμετοχή/παρουσία, την τοποθεσία και, κυρίως, την ασφάλεια. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, οι "μοιραίοι τέσσερις" κίνδυνοι (πτώση, πλήγμα από αντικείμενο, παγίδευση σε αντικείμενο και ηλεκτροπληξία) αντιπροσωπεύουν το 63% όλων των θανάτων και περισσότερο από το 60% των συνολικών ατυχημάτων (OSHA). Το WakeCap θα βοηθήσει στη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας στο εργοτάξιο, είτε μέσω της αποτελεσματικής εκκένωσης του εργοταξίου, βελτιστοποιώντας την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, ανιχνεύοντας τις πτώσεις και τυχόν ατυχήματα, παρεμποδίζοντας τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και παρέχοντας στους εργαζόμενους ένα κουμπί πανικού που θα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν την ακριβή και αυτοματοποιημένη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, για την παρακολούθηση  της παρουσίας και της θέσης τους.

  Είστε η πρώτη κατασκευαστική εταιρεία που ανακοίνωσε την τρισδιάστατη εκτύπωση με χρήση τσιμέντου ενός πλήρως βιώσιμου σπιτιού, την κατασκευή πρόσθετων εξαρτημάτων και τη χρήση drones για την εκτέλεση έργων κατασκευής. Τι σημαίνουν για τον κλάδο αυτές οι καινοτομίες; 

  Αυτές οι καινοτομίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ψηφιοποίηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας, μιας βιομηχανίας που έχει καθυστερήσει όσον αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η σύμπραξη με τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο θα μπορούσε να θέσει τέλος στην επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων κατασκευής και στη συνεχή αύξηση του κόστους εργασίας και υλικών. Μία από τις έρευνες της McKinsey έδειξε ότι η συνεπής χρήση τεχνικών, όπως η εκτύπωση 3D, η ρομποτική και οι προκατασκευασμένες δομικές μονάδες σε έργα όπου είναι οικονομικά εφικτό, θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα του τομέα κατά πέντε έως δέκα φορές. Έτσι, η ζήτηση για αυτές τις καινοτομίες αυξάνεται όλο και περισσότερο στον κατασκευαστικό κλάδο, μια βιομηχανία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χειρωνακτική εργασία, τις μηχανικές τεχνολογίες και τα καθιερωμένα επιχειρηματικά μοντέλα.

  Πόσος χρόνος χρειάζεται μια τεχνολογική καινοτομία για να ωριμάσει στον κατασκευαστικό κλάδο και να προσφέρει την αναμενόμενη απόδοση επένδυσης;

  Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίστηκαν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο η CCC είναι υπερήφανο ενεργό μέλος, οι μεγάλες εταιρείες κατασκευών πρέπει να ενστερνιστούν ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης αλλαγών και να υιοθετήσουν προηγμένες τεχνολογίες σε κλίμακα, δαπανώντας περισσότερα για Έρευνα & Ανάπτυξη. Ωστόσο, τα οφέλη της Ε&Α είναι μακροπρόθεσμα, ενώ το κόστος δημιουργείται στο παρόν. Έτσι, ο χρόνος που απαιτείται για μια τεχνολογική καινοτομία που ωριμάζει στον κλάδο των κατασκευών συνδέεται πρωτίστως με το ποσό των επενδύσεων σε Ε&Α που δαπανάται από τη βιομηχανία μας για την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των τεχνολογιών που μελετώνται.

  Σε ποιο βαθμό χαρακτηρίζεται ο κλάδος των κατασκευών από αυτοματοποίηση;

  Ο κλάδος των κατασκευών είναι ένας από τους λιγότερο αυτοματοποιημένους κλάδους. Ενώ αρχίζουμε μόλις να βλέπουμε την αρχή αυτού που η ρομποτική θα μπορούσε να κάνει για τον κλάδο των κατασκευών, εμείς στην CCC πιστεύουμε ότι τα μελλοντικά μέσα κατασκευής θα είναι να δημιουργήσουμε μια αυτοματοποιημένη κατασκευαστική διαδικασία, χρησιμοποιώντας κυρίως ρομπότ. Αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετατόπισης των απαιτούμενων δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, και ίσως ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα ρομπότ αναπτύσσονται όλο και περισσότερο σήμερα, είναι η ικανότητά τους να αντικαταστήσουν τους εργαζομένους σε επικίνδυνες και επισφαλείς ζώνες κατασκευής, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των μέτρων ασφάλειας. Προσωπικά, διαβλέπω μια πολύ θετική προοπτική για το πώς τα ρομπότ θα επηρεάσουν το κατασκευαστικό εργατικό δυναμικό.

  Κάποτε δεν ανησυχούσαμε για το γεγονός ότι η βιομηχανική επανάσταση θα επηρεάσει αρνητικά τους εργαζόμενους; Τελικά, αντίθετα από ό,τι περιμέναμε, αυτή η επανάσταση αύξησε την προσφορά θέσεων εργασίας και συνέβαλε θετικά σε ζητήματα, όπως το κόστος και την ποιότητα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων