Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Οκτ-2018 08:46

  Εθνική Ασφαλιστική: Τα επεισόδια του θρίλερ και η επόμενη μέρα

  Εθνική Ασφαλιστική: Τα επεισόδια του θρίλερ και η επόμενη μέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σε… γεφύρι της Άρτας εξελίσσεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με μία ακόμη προσπάθεια να πέφτει στο κενό. Μετά την απόρριψη της μοναδικής προσφοράς της Gongbao, το σίριαλ της πώλησης της ασφαλιστικής θα παίζει και το 2019, με την Εθνική Τράπεζα να καλείται να βρει νέες εναλλακτικές, ρισκάροντας επιδείνωση των όρων της συναλλαγής και του τιμήματος.

  Όσα εξελίσσονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο των τελευταίων δύο ετών, με επίκεντρο την Εθνική Ασφαλιστική, άνετα θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν "θρίλερ" ή ίσως επεισόδια της παλιάς αμερικανικής σειράς "Δυναστεία". Οι συγκρούσεις συμφερόντων εκτός και εντός Εθνικής Ασφαλιστικής, οι "αόρατοι" ενδιαφερόμενοι-παρατηρητές, οι εμφανείς ενδιαφερόμενοι που επιδιώκουν μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής ευρύτερες οικονομικές συμμαχίες, περιλαμβάνονται όλα στο μενού της πώλησης της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

  Μετά την απόρριψη της προσφοράς της Gongbao, το σίριαλ της Εθνικής Ασφαλιστικής εμπλουτίζεται με νέα επεισόδια, αφού οι Κινέζοι ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", για κλιμάκωση των ενεργειών τους και σε διπλωματικό επίπεδο.   

  H πρώτη απόπειρα

  Η αποεπένδυση της ΕΤΕ από την Εθνική Ασφαλιστική, ως συνέπεια της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε η Τράπεζα στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, αποτέλεσε δέσμευση του restructuring plan που ενέκρινε ο SSM στα τέλη Νοεμβρίου 2015.

  Η Εθνική Τράπεζα μπήκε ουσιαστικά στην υλοποίηση της απόφασης για πώληση του 75% της θυγατρικής ασφαλιστικής, από το φθινόπωρο του 2016, με τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους να λαμβάνουν θέσεις μάχης από τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μέσα στο α' τρίμηνο 2017, καθώς τα τέλη Μαρτίου είχαν οριοθετηθεί ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Ήδη από τον Ιανουάριο είχαν φανεί οι εκ των έσω έντονες αντιδράσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με αιχμή τον Σύλλογο Εργαζομένων  στην εταιρεία.

  Το ισχυρό περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε ήδη επιχειρήσει να προστατεύσει και η τότε διοίκηση της ΕΤΕ υπό τον Λ. Φραγκιαδάκη, διαπραγματευόμενη με την DGComp, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, την εξαίρεση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από τις δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης.

  Τον Μάρτιο του 2017, η Εθνική Τράπεζα έλαβε τέσσερις προσφορές για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής: από τους κινεζικούς ομίλους, Fosun, Gongbao και Wintime και από την ελληνοαμερικανική κοινοπραξία του John Calamos με το EXIN Group. Η αρχική αξιολόγηση των προσφορών τις έκρινε ικανοποιητικές και ισοδύναμες, αλλά με ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων από τους ενδιαφερόμενους, με έμφαση στο σκέλος της συμφωνίας για το bancassurance.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι σύμβουλοι για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής –Goldman Sachs και Morgan Stanley– είχαν δώσει ένα σημαντικό εύρος αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

  Εντός του δεκαπενθημέρου που ακολούθησε τις δεσμευτικές προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων και ενώ εκτός κούρσας είχαν βγει Gongbao και Wintime, η ΕTE ζήτησε βελτίωση των προσφορών από Fosun και EXIN. Στο διάστημα αυτό και εν μέσω ανοιχτών παρεμβάσεων από τον αμερικανικό παράγοντα (επιστολή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, σε ΕΤΕ, ΤτΕ και της Ελληνική Ένωση Τραπεζών/ δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ), η EXIN πήρε το προβάδισμα από τη Fosun, υπερσκελίζοντας το τίμημα των 650 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχουν υποβάλει οι Κινέζοι.

  Το θρίλερ και το ναυάγιο

  Τα χαράς ευαγγέλια για το τίμημα των 718,3 εκατ. ευρώ που θα κατέβαλε το σχήμα Calamos - EXIN  για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν κράτησαν πολύ. Ο φάκελος των αγοραστών παρέμενε εσαεί ελλιπής στην Τράπεζα της Ελλάδος, το τοπίο για την ύπαρξη του τιμήματος γινόταν όλο και πιο θολό και η δυσπιστία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που είχε καταληκτική ημερομηνία τον Μάρτιο του 2018, κορυφώθηκε με τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των δύο εταίρων του σχήματος. Η Calamos Family Partners κατέθεσε αγωγή για αθέτηση πληρωμής στην ολλανδική Exin Financial Services, εγκαλώντας την ότι έχει επανειλημμένως αποτύχει να παράσχει απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία και άλλες πληροφορίες και αρχεία όπως απαιτείται από τις ισχύουσες δανειακές συμβάσεις και ζητώντας με την αγωγή της την πλήρη καταγραφή του πότε και πώς χρησιμοποίησε η Exin τα κεφάλαια που δανείστηκε.

  Κάπως έτσι, τον Μάρτιο του 2018, η Fosun επανήλθε στο προσκήνιο, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική στην περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας με την EXIN.

  Όταν, όμως, ήρθε η ώρα για τις προσφορές, αρχές Ιουνίου 2018, η Fosun έλαμψε διά της απουσίας της και η Gongbao έκανε δυναμικό comeback, με τίμημα 676 εκατ. ευρώ (350 εκατ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω δανεισμού της ιδίας από τον κινεζικό τραπεζικό κολοσσό ICBC). Έκτοτε και μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, οπότε η Εθνική ανακοίνωσε την απόρριψη της προσφοράς της Gongbao, οι Κινέζοι φαίνεται ότι ανέμεναν στο ακουστικό τους χωρίς καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση με την ΕΤΕ.

  Η Εθνική Τράπεζα προβάλλει ως λόγο της απόρριψης της προσφοράς ότι δεν υπήρξε πλήρης βεβαιότητα για την επιτυχία ολοκλήρωσης όλων των πτυχών της συναλλαγής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε από πλευράς Gongbao  εγγυητική, ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για την επιτυχή έκβαση της συναλλαγής στο σκέλος του bankassurance. Η Gongbao υποστηρίζει ότι υπήρξε εγγυητική από την ICBC, τη στιγμή μάλιστα που δεν είχε γραπτώς ούτε ένα πρώτο sales and purchase agreement.

  Οργισμένοι, πλέον, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν δικαστικά. Ήδη, σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της θα πρέπει τώρα να ψάξει για νέους αγοραστές, εξετάζοντας και τη συνδυαστική προοπτική επενδυτικού σχήματος και δημόσιας προσφοράς για ένα ποσοστό της Εθνικής Ασφαλιστικής.  

  Αν όλα αυτά αποτύχουν, δεν αποκλείεται σε έναν χρόνο από σήμερα, να συζητούμε για ενδιαφέρον ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου για την Εθνική Ασφαλιστική. Άλλωστε, υπάρχει προηγούμενο από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν πληροφορίες έφεραν την Allianz πρόθυμη να δώσει 400 εκατ. ευρώ για τη θυγατρική της ΕΤΕ…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων