Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 08:00

  Λευκός καπνός για τη διασύνδεση της Κρήτης

  Λευκός καπνός για τη διασύνδεση της Κρήτης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε καλό κλίμα και με διάθεση να υπερκεραστούν τα προβλήματα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στις Βρυξέλλες για το θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης και το ευρύτερο διευρωπαϊκό έργο της διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας. 

  Συγκεκριμένα, κατά την σύσκεψη που συγκάλεσε η Κομισιόν, συμφωνήθηκε ότι έως τις 30 Οκτωβρίου θα συγκροτηθεί τεχνική επιτροπή, με αντικείμενο τον καθορισμό των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών, οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των τριών επιμέρους σκελών του PCI.

  Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Κύπρου (ΔΣΜΚ), εκπρόσωποι της "Αριάδνη Interconnection" και της εταιρίας Euroasia Interconnector ενώ ο πρόεδρος που θα έχει και τον τελικό λόγο σε περίπτωση που διαπιστωθούν διαφωνίες ή προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών, θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προτείνει τρία πρόσωπα προερχόμενα από τον  ον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E) εκ των οποίων θα επιλεγεί ένα. 

  Η επιτροπή αυτή, έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει καταλήξει στις τεχνικές προδιαγραφές επί της διαλειτουργικότητας, που θα ενσωματωθούν στη συνέχεια στους ξεχωριστούς διαγωνισμούς για τα τρία σκέλη του PCI.

  Επίσης αποφασίστηκε ότι θα επικαιροποιηθεί η προηγούμενη απόφαση της ΡΑΕ που ανέθετε τη διασύνδεση στο SPV Αριάδνη Interconnector ώστε να λάβει υπόψη τη σύσταση της τεχνικής επιτροπής. 

  Παράλληλα τονίστηκε ότι από πλευράς Euroasia θα αποσυρθούν οι αιτήσεις ακύρωσης των αποφάσεων της ΡΑΕ (που ουσιαστικά θα τροποποιηθούν). Στη συνέχεια ο Euroasia καλείται να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της "Αριάδνης" με ποσοστό έως 39%, υπογράφοντας έως τις 10 Ιανουαρίου 2019 τη συμφωνία μετόχων που έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο (στην οποία θα προστεθούν τα τεχνικά στοιχεία της διαλειτουργικότητας όπως θα έχουν διαμορφωθεί από την τεχνική επιτροπή) και καταθέτοντας το ποσό που θα αντιστοιχεί στη συμμετοχή της, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της "Αριάδνη Interconnection" έχει οριστεί στα 200 εκατ. ευρώ βάσει της απόφασης της ΡΑΕ.  

  Μετά από την ημερομηνία αυτή, θα μπορεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Σημειώνεται τέλος, ότι όλες οι μελέτες που έχει ήδη εκπονήσει η Euroasia Interconnector για το εν λόγω έργο, καθώς και η επεξεργασία για μελλοντικές ενέργειες (όπως π.χ. η τυχόν αίτηση χρηματοδότησης από το Ταμείο Connecting Europe Facility) θα μεταβιβαστούν στην "Αριάδνη Interconnection". 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων